SKANDAL, EVROPA KRIJE BROJ UMRLIH OD KORONE: Stvarna cifra je 60 ODSTO VEĆA?!
Stopa smrtnosti od koronavirusa je možda i veća nego što to govore službeni podaci, Foto: EPA/KATIA CHRISTODOULOU

o čemu se radi zapravo

SKANDAL, EVROPA KRIJE BROJ UMRLIH OD KORONE: Stvarna cifra je 60 ODSTO VEĆA?!

Višak smrti jedna je od temeljnih epidemioloških mera koja označava povećanje broja umrlih osoba na nekom području

Objavljeno:

Broj umrlih od koronavirusa mogao bi biti i 60 odsto veći nego što govore službeni podaci, pokazala je analiza "Financial Timesa" o žrtvama pandemije provedena u 14 zemalja.

U svim analiziranim zemljama, osim Danske, broj smrtnih slučajeva daleko je veći od službenog broja smrti od koronavirusa.

- Nažalost, za sada nemamo pouzdane podatke o višku smrti u Hrvatskoj. Naime, postojeći sistem koji je definisan zakonski ne predviđa mogućnost brzog prikupljanja i analize takvih podataka, što nam predstavlja problem u sveobuhvatnom praćenju ishoda epidemije. Preliminarni podaci koje imamo govore nam da ne postoji izražen višak smrti, ali potrebno je prikupiti podatke na isti način kako su prikupljeni i obrađeni prethodnih godina kako bismo mogli imati uporedive podatke.

Kada će moći da se izračuna koliko je tačno umrlih od koronavirusa
Kada će moći da se izračuna koliko je tačno umrlih od koronavirusafoto: EPA/Antonio Bat

- Prema postojećem okviru, podaci su nam dostupni i možemo ih početi analizirati najranije dva-tri meseca nakon nastupa smrti jer je toliko vremena potrebno da se oni mogu proveriti i smatrati konačnima - rekao je prof. dr Ozren Polašek, profesor na Katedri za javno zdravstvo i direktor Centra za globalno zdravlje Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu.

Višak smrti jedna je od temeljnih epidemioloških mera koja označava povećanje broja umrlih osoba na nekom području. Najčešće se izražava kao odstupanje broja umrlih u odnosu na godinu ranije, tako da se određeni broj smrti može pripisati pojavi neke bolesti, u ovom slučaju Covidu-19.

- Neke evropske države tako beleže izraženi višak smrti, poput Belgije, Italije, Francuske, Španije i Velike Britanije, dok one koje su manje pogođene virusom nemaju takav višak.

Stopa smrtnosti u nekim zemljama je daleko veća nego u drugim
Stopa smrtnosti u nekim zemljama je daleko veća nego u drugimfoto: EPA/Antonio Bat

Pritom svakako treba naglasiti da se brojčani suvišak smrti sastoji od barem tri faktora: smrti pripisivih koronavirusu, smrti koje su uzrokovane koronavirusom koji nije bio dijagnostikovan (neprepoznati slučajevi) i smrti koje nastaju kao posledica poremećaja u redovnom radu zdravstvenog sistema - pojasnio je prof. Polašek, koji je i član Naučnog saveta za borbu protiv pandemije koronavirusa Vlade Hrvatske.

- Kada pogledamo podatke iz drugih zemalja i izrazimo ih kao specifične stope umiranja prema desetogodišnjim skupovima, možemo izračunati očekivani broj umrlih. Pritom, ako bi se zarazili svi ljudi u Hrvatskoj i ako bi naše stope umiranja bile iste kao u drugim zemljama, od koronavirusa u Hrvatskoj umrle bi 80.804 osobe.

Letalitet je u jasnom porastu od srednje životne dobi prema najstarijim dobnim grupama; u grupama iznad 85 godina on neretko iznosi više od 30%. Uz taj broj svakako bi trebalo uračunati i druge uzroke smrti, što bi na kraju moglo dovesti i do više od 100.000 umrlih osoba u ovoj godini - naglasio je Polašek.

Koronavirus
Koronavirusfoto: EPA/ STEPHANIE LECOCQ, Ilustracija

Letalitet od Covida-19 u Hrvatskoj je u ovom trenutku oko tri odsto, odnosno na 2.062 potvrđena slučaja imali smo 67 umrlih.

- Međutim, bolest traje oko tri nedelje za teže slučajeve, što unosi metodološki problem izračunavanja jer u računanje mogu ući samo osobe kod kojih se bolest završila. U toj situaciji se vraćamo na 10. april 2020., kada smo imali 1.495 potvrđenih slučajeva, što uz 67 smrtnih ishoda rezultira nešto većom stvarnom stopom smrtnosti od 4,5 posto - rekao je Polašek.

Polašek ističe da će u ovoj fazi epidemije naglasak biti na ličnoj odgovornosti.

- To znači da moramo održavati fizičku distancu i na sve načine smanjivati rizik eksponencijalnog širenja virusa jer ćemo samo tako moći i očuvati zdravlje, ali i održati građanstvo.

- Ideja o otvaranju granica sa zemljama koje imaju povoljnu epidemiološku situaciju sigurno će pomoći turizmu, ali će i izgledno dovesti do povećanog rizika zaraze zbog postojanja asimptomatskih slučajeva, što će biti mač sa dve oštrice i može dovesti do još brže pojave jesenjeg talasa, a time i pogoršati našu trenutnu epidemiološku situaciju. Ovaj virus nas je do sada više puta zbunio, ali naučna zajednica dosta ujednačeno govori o izglednom povećanju rizika na jesen - upozorio je Ozren Polašek.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.