OGLASIO SE I PUPOVAC POSLE USTAŠKOG PIRA U OKUČANIMA: Distanciranje od ustaškog pokliča je dobro za Hrvatsku
Foto: Beta/Tomislav Pavlek

reagovanje

OGLASIO SE I PUPOVAC POSLE USTAŠKOG PIRA U OKUČANIMA: Distanciranje od ustaškog pokliča je dobro za Hrvatsku

Poslanik u Hrvatskom saboru i predsednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac izjavio je danas, povodom incidenta u Okučanima, da ko god se distancira od ustaškog pokliča "za dom spremni", napravio je dobro za Hrvatsku.

Objavljeno:

Pupovac je u telefonskoj izjavi za zagrebačku N1 televiziju komentarisao incident u Okučanima gde je tokom obeležavanja vojno-policijske akcije Bljesak istaknut ustašni poklič, a zbog čega je predsednik Zoran Milanović napustio skup.

"Pozdrav 'za dom spremni' je pozdrav koji ne bi trebao da bude prisutan ni na komemoracijama, ni na bilo kojim drugim mestima jer je najdirektnije povezan s ustaškim pokretom i NDH koja ne bi trebalo da ima nikakvih dodirnih tačaka sa današnjom Hrvatskom", kazao je Pupovac.

Dodao je da "za dom spremni" ne može imati pravo javnosti, jer, kako objašnjava, taj pozdrav može biti iistorijska činjenica i to jeste i u Drugom svetskom ratu i u Domovinskom ratu, "ali njegova legalizacija i i legitimisanje na svečanostima, komemoracijama i bilo kojim drugim događajima je nešto što najdirektnije današnju Hrvatsku povezuje s ustaškom tvorevinom NDH".

Očigledno je, dodao je Pupovac, da će se o tom pitanju i problemu raspravljati i da je potrebno doneti zakonsku regulativu u kojoj će se ustaška znamenja i pozdravi smestiti u granice zakona.

"Sada toga nema, imamo samo sentimente, političke stavove i procene ša je za nekog dobro, šta za nekoga nije - u stranačkom, političkom i drugom smislu", kazao je.

Govoreći o tome kako se Milanović, a kako premijer Andrej Plenković odnose prema tom pitanju, Pupovac kaže da polemika između predsednika i premijera oko ovog pitanja za sada ima karakter u kojem se pazi da se to ne pretvori u dublji sukob.

"To znači da barem jedna strana - a zasad mi se čini i obe strane - nastoje da se Hrvatska ne uvalja dublje u blato te ustaške tradicije koja se do današnjeg dana zadržala u Hrvatskoj", naveo je Pupovac.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.