PREMIJER HRVATSKE U OČAJU MOLI EVROPU DA NEMAČKA POŠALJE TURISTE NA JADRAN: Plenković priznao da ih čeka KATASTROFA
Održan je sastanak Evropskog veća, Foto: Profimedia

POMIRIO SE SA SITUACIJOM

PREMIJER HRVATSKE U OČAJU MOLI EVROPU DA NEMAČKA POŠALJE TURISTE NA JADRAN: Plenković priznao da ih čeka KATASTROFA

Održan je sastanak Evropskog veća

Objavljeno: 14:42h

Premijer Hrvatske Andrej Plenković dao je uvodnu reč u četvrtak kada je Vlada Hrvatske prihvatila Nacionalni program reformi za 2020. godinu i Plan konvergencije za 2020. i 2021. godinu.

- Održan je sastanak Evropskog veća, a naravno da je glavna tema bila borba protiv koronavirusa. Važno je napomenuti da je naš dosadašnji angažman protiv Covida polučio odlične rezultate i ovo je veliko ohrabrenje i potvrda da su mjere urodili plodom. Bili smo pravodobni, brzi, čvrsti, te smo znali što radimo. Upravo tu poruku sam poslao svojim evropskim kolegama. Druga tema je bila gospodarski oporavak. Na razini EU dolazi do novog pristupa, radi se novi proračun za sedam godina, sve je podređeno gospodarskom oporavku. Glavno načelo je - dati puno i dati brzo, a to se odnosi na iduće tri godine.

- Tema koja smo takođe otvorili bilo je pitanje turizma. Naša je želja tamo gde je epidemiloška slika slična, da se otvore granice. Primera radi, ako Slovenija, Češka, pa čak i Nemačka imaju sličnu epidemilošku sliku kao i mi, onda moramo razgovarati o otvaranju granica. Ali moram napomenuti da situacija nije svuda ista...

Plenković se potom okrenuo Nacionalnom programu reformu i po prvi puta u uvodu priznao da se očekuje da će hrvatski BDP na razini 2020. godine pasti za čak 9.4 posto!

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.