HRVATSKA SE VRAĆA U ŽIVOT! U kafić po dvoje, kod frizera solo, a u javnom prevozu ograničen broj putnika
ilustracija, Foto: Profimedia

opasnost prolazi

HRVATSKA SE VRAĆA U ŽIVOT! U kafić po dvoje, kod frizera solo, a u javnom prevozu ograničen broj putnika

Vlada Hrvatske bi trebalo da sutra ili do kraja nedelje donese plan o popuštanju restriktivnih mera

Objavljeno:

Hrvatska je spremna za popuštanje mera u cilju zaštite od korona virusa. Iz Hrvatske ekonomske komore (HGK) ističu da svakim novim danom ekonomija sve više tone, ali i upozoravaju da bi brzo popuštanje mera moglo za posledicu da ima kontraefekat, odnosno nekontrolisano širenje virusa.

Kako za "24.sata.hr" kaže sagovornik koji učestvuje u analizi i pripremi odluka Vlade o restriktivnim merama zdravlje je zaštićeno na štetu ekonomije, ali se zbog ekonomije ne mogu ugoziti svi napori koji su uloženi, jer bi tako, dugoročno gledano, ekonomija još više ispaštala.

Vlada Hrvatske bi trebalo da sutra ili do kraja nedelje donese plan o popuštanju restriktivnih mera.

- Naši predlozi dolaze direktno od naših članova koji trpe velike gubitke zbog blokade i neaktivnosti. Smatramo da nas je odličan rad Štaba civilne zaštite doveo u situaciju da više ne moramo da biramo između privrede i zdravstva, već možemo i jedno i drugo, uz dobro utvrđene mere bezbednosti - rekao je predsednik HGK Luka Burilović.

Mere zaštite uključuju, na primer, manje stolova u kafićima i ograničen broj gostiju, ograničen broj putnika u javnom prevozu, zaštitne maske i zabranu više klijenata odjednom u frizerskim salonima...

Predsednik Nacionalnog štaba Davor Božinović takođe je rekao da rade na izlaznoj strategiji i koncesiji, ali je napomenuo da će "sve to trajati neko vreme".

Nove mere predviđaju da se u škole prvo vrate maturanti, a za vrtiće i osnovce je planirano da počnu u maju i to u manjim grupama.

Za frizerske salone je predviđeno da budu otvoreni kasnije zbog bliskosti zaposlenog i mušterije. Zaposleni će morati da nose zaštitne maske i rukavice, da često dezinfekuju objekat, kao i da imaju ograničen broj zakazivanja.

Bioskopske i koncertne sale će još neko vreme biti prazne. Kada počnu sa radom, u bioskopima će biti razmak između ljudi nekoliko stolica.

Takođe, zbog zabrane putovanja u inostranstvo i zbijenog prostora, avionski saobraćaj će biti normalizovan na samom kraju ublažavanja mera. Planirano je da, kada avio-saobraćaj iznova zaživi, u početku budu otvorene samo domaće linije sa ograničenim brojem mesta.

Prednost posete lekarima i zubarima imaće hitni slučajevi, a medicinsko osoblje moraće da poštuje sve mere zaštite jer spada u grupu koja je posebno izložena zarazi.

Kada je reč o hotelima, predviđeno je da u hotelskim restoranima bude manji broj stolova nego što je to do sada bio slučaj, i da nema druženja i gužve oko bazena. Šoping centri po preporuci HGK bi mogli da počnu sa radom početkom maja; za njih je predviđena češća dezinfekcija svih objekata.

Za kafiće i restorane će broj osoba za stolom biti ograničen najviše na dve; takođe, mogu da rade samo danju i bez živih svirki.

Prehrambene i higijenske radnje će biti otvorene do 20 časova, uz ograničen broj kupaca, a zaposleni će morati često da dezinfikuju objekat.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.