ODLETEO VRH TORNJA ZAGREBAČKE KATEDRALE: Pogledajte kako je to izgledalo (VIDEO)
U potresu 22. marta srušen je južni toranj katedrale, Foto: Printscreen

akcija uspela

ODLETEO VRH TORNJA ZAGREBAČKE KATEDRALE: Pogledajte kako je to izgledalo (VIDEO)

Kako je ranije objašnjeno novinarima, za eksploziju je korišćena manja količina plastičnog eksploziva

Objavljeno:

Deo severnog tornja Zagrebačke katedrale danas je u kontrolisanoj eksploziji odvojen i dizalicom spušten na tlo, jer je pretilo da se uruši zbog oštećenja koja je pretrpeo u nedavnom zemljotresu u Zagrebu.

U nesvakidašnjoj akciji izvedenoj na visini od oko 100 metara odvojen je vrh tornja visok 13 i po metara i težak oko 30 tona.

Kako je ranije objašnjeno novinarima, za eksploziju je korišćena manja količina plastičnog eksploziva.

Odluka o odvajanju i spuštanju vrha tornja zagrebačke katedrale, koja je jedan od simbola glavnog grada Hrvatske, doneta je da bi se otklonila opasnost od rušenja pošto je toranj oštećen u nedavnom zemljotresu.

U potresu 22. marta srušen je južni toranj katedrale, a naknadno je ustanovljeno da je oštećen i severni.

Akcija je bila planirana za četvrtak, ali je zbog vetra odložena za danas. Postupak detonacije vodila je vojska, a u celoj akciji pomagali su i alpinisti.

Zagrebačka katedrala obnavljana je poslednjih 30 godina, a rekontrukcija je bila pri kraju kada je glavni grad 22. marta pogodio jak potres. U zemljotresu je poginula 15-godišnja devojčica, a povredjeno je 27 osoba, od kojih 17 teže.

Najviše je stradao strogi centra grada i područje Markuševca, gde je bio epicentar potresa. Oštećene su brojne stambene zgrade, kuće, bolnice, škole, muzeji, verski objekti, ali i automobili na koje su padali delovi fasada i krovova.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.