HRVATSKI BIOLOG VARAO NAROD: Prvo o koroni pričao ovo, a onda ga je otkrio pravi autor teksta i prilepio ga!
Hteo je da umiri ljude ali tuđim saznanjima, Foto: Youtube printscreen

kopirao

HRVATSKI BIOLOG VARAO NAROD: Prvo o koroni pričao ovo, a onda ga je otkrio pravi autor teksta i prilepio ga!

Informacije da je Štagljar "preuzeo" analizu statistike i infografiku nalaze se u postu sa Fejsbuka

Objavljeno:

Hrvatski molekularni biolog Igor Štagljar iskoristio je priliku da umanji opasnost od infekcije i uputi pozive da se mediji "smire" pri izveštavanju. Stvarnost pandemije ga je, nažalost, demantovala.

- Ako ste stariji od 80, godina, a zaraženi ste COVID-19 virusom, šansa da umrete je 14.8 posto. Što opet implicira da će 85,2 posto ljudi ozdraviti. Ako ste stari izmedju 50-60 godina, imate 1,3 posto šanse umrijeti ako ste, ne daj Bože, zaraženi virusom. Za mlađe od 40, šansa je 0,2 posto. Dakle, 99,8 posto mladih ispod 40 godina koji se zaraze, će ozdraviti. Ali ovdje je caka – to je samo ako se inficirate virusom! Šansa da se zarazite je, na temelju skoro tromesečne epidemije na izvoru zaraze, u Vuhanu, samo 0,7 posto. Dakle 99,3% je šansa da virus nikada neće dospjeti do vas. - pisao je ranije Štagljar.

Iz ovih statističkih podataka, Štagljar izvodi zaključak:

- Pa tako, ako imate 85 godina, imate 0,7 posto šanse uopće pokupiti virus, pa ako ga pokupite imate još 14,8 posto šanse umrijeti od njega, odnosno ukupno imate 0,103 posto šanse umreti od tog virusa. To znači da je šansa da nećete umreti od tog virusa čak 99,897 posto! Za jednog 45-godišnjaka, te dvije šanse pomnožene iznose 0.0028 posto da će ih virus ubiti. A 99,9972 posto da neće. Za jednog 35-godišnjaka verovatnost da će umreti od ovog virusa je 0,0014 posto. A da neće umrijeti je 99,9986 posto. Pazite, to je 0,7 posto da ga uopće dobijete i 0,2 posto da umrete od njega, ako ste ispod 40 godina starosti - pisao je on, dok je pandemija još uvek bila "na početku".

foto: Facebook printscreen

Informacije da je Štagljar "preuzeo" analizu statistike i infografiku nalaze se u postu sa Fejsbuka, objavljenom nekoliko sati prije Štagljarevog statusa (25. februar u 6:07h), navodi se da je autor infografike i tvrdnji o COVID-19 brojkama izvesni Davor Grčević.

Stvarnost pandemije je, dakle, višestruko demantovala tvrdnje o niskoj opasnosti od novog koronavirusa. Iako sama matematika koju je Štagljar "iskopirao" u svom statusu nije pogrešna, ove su se procjene - a naročito “savet” koji ih je pratio - pokazale upravo takvim. No, to je bilo jasno već i tada kada su ove tvrdnje prvi put objavljene, budući da u obzir nisu uzeti neki ključni faktori, kao što su rigorozne mere suzbijanja epidemije, koje su direktno uticale na "cifre" prikazane u ovom statusu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Raskrinkavanje.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.