LEKAR POSLAO PORUKU: Nemojte da nam aplaudirate, čuvajte dlanove za šamaranje!
Lekar / Ilustracija, Foto: Profimedia

UPUTIO APEL

LEKAR POSLAO PORUKU: Nemojte da nam aplaudirate, čuvajte dlanove za šamaranje!

Berecki je na Fejsbuku uputio neobičan apel građanima

Objavljeno: 04:32h

Igor Berecki, pedijatar na Odeljenju intenzivne nege dece u KBC-u Osijek, komentarisao je nadljudske napore medicinskog osoblja u Hrvatskoj u borbi s korona virusom.

Berecki je na Fejsbuku uputio neobičan apel građanima:"Nemojte uzdizati, nemojte slaviti i nemojte aplaudirati onima koji sada na svojim poslovima i u svojim pozivima daju sve što mogu. Ostavite strast i snagu svojih dlanova za šamaranje budućih lažnih 'branitelja', 'osnivača stranki', 'zaslužnih političara' i 'narodnih tribuna", napisao je.

Evo njegovog statusa:. "Svedočimo da se ništa nije promenilo" "Ako bih mogao da biram jednu želju koja bi mi se ispunila nakon što završi ovo dugačko, tužno i mučno doba, bila bi to želja da se ne dodeljuju nikakve pohvale, nagrade, beneficije i poseban status za one službe, struke i pojedince koji su vreme koronovirusne pandemije proveli 'na prvoj liniji fronta'. Već smo to jednom prošli tokom i posle rata, a sada svedočimo da se ništa nije promenilo. Oni koji su najizloženiji, koji su prvoborci, dobrovoljci, koji će dugoročno najviše stradati i izgubiti - njih već sada omalovažavaju, ponižavaju, potkradaju za platu i slobodne dane, sredstva i opremu i zaštitu za rad, dok se važna ekipa u pozadini (koja 'ne ume da radi, al' ume da organizuje') slika u opeglanoj i njima nepotrebnoj opremi kakva nedostaje onima na terenu'. Ili se baš u inat svima bahate po kafićima, korzoima i okupljalištima. Ili švercuju opremu, propusnice, zaštitne maske, lekove... Grabe dok se može grabiti. Ili ih jednostavno nema nigde - sakrili su se iza brda brašna, kvasca, toalet-papira i par stotina zaštitnih maski pa čekaju da sve završi", napisao je Berecki u prvom delu statusa. "A kada sve zaista završi, nekome će možda opet pasti na pamet da bi oni koji su se zaista na prvim linijama borili protiv pandemije za to trebali biti i nagrađeni. A onda će se odnekuda stvoriti 300.000-400.000 onih koji nisu ni s 500 metara razmaka videli covid-centre, hitne prijeme, respiratore, intenzivne jedinice, intervencije, 24/24-satne rotacije i polagati pravo na te nagrade, priznanja, pogodnosti, časti i hvalu. Oni koji su ovo izneli na svojim ramenima, vratiće se nakon pandemije na svoje poslove i nastaviti da ih rade bez želje za osvrtanjem unazad jer će državi i ljudima biti i dalje teško, jer će njihov doprinos i dalje biti potreban. A novi paraziti će i dalje parazitirati. I zato ne, nemojte uzdizati, nemojte slaviti i nemojte pljeskati onima koji sada na svojim poslovima i u svojim pozivima daju sve što mogu. Ostavite strast i snagu svojih dlanova za šamaranje budućih lažnih 'branitelja', 'osnivača stranki', 'zaslužnih političara' i 'narodnih tribuna'. Mada odavno nemam iluzija o tome da će iko od njih ikada loše proći", zaključio je Berecki. U Hrvatskoj je u protekla 24 sata zabeleženo 50 novih slučajeva korona virusa. To je ukupno 1.650 obolelih. Umrle su još dve osobe pa je sada 25 žrtava. Prosečna dob obolelih je 49 godina. Zaraženo je nešto više žena, prenosi Index.hr.

VAŽNO!

Domovi zdravlja od 1. aprila funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.

Policijski čas u Srbiji je produžen, mlađi od 65 godina ne smeju da izlaze od 17 do pet časova radnim danima, a uvedena je i nova mera - zabrana izlaska za sve od petka do ponedeljka.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Mondo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.