KONAČNO ISPLIVALA ISTINA: Naučnici odredili koliko će se svet boriti sa koronom!
Foto: pexels/ Anna Shvets

koronavirus

KONAČNO ISPLIVALA ISTINA: Naučnici odredili koliko će se svet boriti sa koronom!

Posle izlečenja od virusne infekcije, antitela ostaju duže vreme prisutna u krvi i štite od ponovne infekcije.

Objavljeno:

Jedna od enigmi o novom virusu zasada je i pitanje da li se nakon izlečenja stiče imunitet i koliko bi taj potencijalni imunitet mogao da traje. Brojni svetski stručnjaci bave se ovom temom, a među njima i lekari iz Hrvatske.

Posle izlečenja od virusne infekcije, antitela ostaju duže vreme prisutna u krvi i štite od ponovne infekcije, ali ne uvek. Pojedini virusi, poput virusa gripa, podložni su promenama pa infekcija koju je uzrokovao jedan podtip ne predstavlja zaštitu od infekcije drugog tipa.

Nauka zna da infekcije uzrokovana respiratornim virusima

Poređenje sa SARS-om

- Komentari koje iznosimo baziraju se na prethodnom znanju o drugima ljudskim korona virusima. Da li se to može primeniti na KOVID-19, ne znamo zasada - rekao je profesor Hsu Li Jang, stručnjak za zarazne bolesti na Nacionalnom univerzitetu u Singapuru.

Kada je u pitanju pomenuti SARS, važno je pomenuti istraživanje naučnika sa Tajvana koje je da su pacijenti koji su se 2003. godine izlečili od ovog virusa, bili imuni oko tri godine na novu infekciju. A bilo je pacijenata čiji je imunitet trajao osam do 10 godina - rekao je i dr Manaseri.

Naučnici procenjuju da je neophodno da se stekne kolektivni imunitet, odnosno da 50 do 60 odsto stanovništva postane imuno na SARS-CoV-2, kako bi se zaustavila epidemija u nekoj zemlji.

, u koje spadaju i uobičajeni korona virusi kao uzročnici prehlada, ne stvaraju dugotrajnu zaštitu, zbog čega se tokom života jedna osoba može više puta zaraziti istom vrstom ili istim tipom virusa.

- Nema dovoljno podataka zasada o dugotrajnosti imuniteta kod osoba koje su se izlečile od KOVID- 19 - rekla je dr. Tatjana Vilibić-Čavlek, načelnica Odeljenje za virusološku serologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravlje.

Razlog zašto se kod osoba koje su pobedile KOVID- 19 ne stvara imunitet na ovu vrstu virusa, jeste što on poput ostalih virusa mutira. Dobra vest je da on mutira sporo, daleko sporije od gripa, zbog čega se pretpostavlja da bi imunitet mogao da traje određeno vreme.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.