ZAMOTALI SU JE U PVC KESU I UBACILI U METALNI KOVČEG: Marinina majka je UMRLA zbog VELIKOG PROPUSTA bolnice!
Ilustracija, Foto: EPA / JuanJo Martín

skandal u OSIJEKU

ZAMOTALI SU JE U PVC KESU I UBACILI U METALNI KOVČEG: Marinina majka je UMRLA zbog VELIKOG PROPUSTA bolnice!

Cela porodica iščekivala je povratak Mirjane. Strogo su se držali izolacije, nisu nikuda išli. No, očekivani povratak pretekla je vest o majčinoj smrti.

Objavljeno:

Porodica Bertović iz Tenja bila je šokirana, kada su ih, prošle subote nazvali iz osječkog Kliničkog bolničkog centra i rekli da je njihova majka i supruga Mirjana Bertović (65) preminula.

- Mama je tridesetak godina bolovala od tzv. Sindroma belih pluća, bolesti oštećenja pluća koje je zadobila radeći na neprikladnom radnom mjstu. Od oba plućna krila radilo joj je samo jedno i to svega 30 posto. Živela je s time godinama. Kada god bi se razbolela, završila bi u bolnici jer bi imala problema s disanjem. Čim ju izleče, puste ju doma i tako je bilo i sada - rekla je Marina Bertović (26), jedna od tri Mirjanine kćeri.

- Mama je u bolnicu otišla 26. februara. Ležala je jedan dan na plućnom odeljenju, a onda su je prebacili na intenzivnu. Bila je spojena na kiseonik, ali kontaktibilna. Pre tri nedelje dobili smo dozvolu videti je na kratko. Kada smo tata i ja došli tamo, obukli su nas u zaštitna odela, dali nam maske i kape. Od nje smo morali biti udaljeni tri metra. Ona je bila dobro i izgledala je dobro, pričali smo, a u bolnici su nam rekli da bi uskoro trebala ići doma - dodala je.

Cela porodica iščekivala je povratak Mirjane. Strogo su se držali izolacije, nisu nikuda išli. No, očekivani povratak pretekla je vest o majčinoj smrti.

- Umesto da dođe doma, poslali su je, zamotanu u pvc vreću i u zavarenom metalnom kovčegu, u mrtvačnicu - govori za 24 sata uplakana ćerka.

Ogorčeni postupkom osječke bolnice smatraju da je učinjen ogroman propust. Stanje pokojne Mirjane u zadnjih nedelju dana njenog života naglo se pogoršalo.

- Znali smo da nije dobro. Svaki dan smo zvali odeljenje. Prvo su nam rekli da sumnjaju na tumor, jer su našli nešto na plućima. Pa onda da je dobila infekciju od respiratora. Potom su joj dali neki antibiotik i temperatura joj je pala. Početkom nedelje iz medija smo saznali o virusnom proboju i da su lekari u panici, a onda i ministar dolazi u Osijek - dodala je.

Ona i sestra su po cele dan zvale odeljenje intenzivnog lečenja, ali im se niko nije javljao. Sutradan ih je medicinska sestra telefonski obavestila da je oboljela stabilno, nekritično i na respiratoru. Nije spominjala korona virus niti stanje u bolnici. Dva dana nakon dobili su vest o majčinoj smrti.

- Rečeno nam je da mamu ne možemo videti, ne trebamo joj doneti odjeću jer je ona već zapakirana u vreću, hermetički zatvorena u metalnom kovčegu. Otpusnog pisma nema, razloga smrti nema, obdukciju ne možemo dobiti zbog korona situacije, mamu ne možemo ni pogledati. U bolnici nam se više nitko ne javlja na pozive, imamo tri neslužbene informacije o razlogu njene smrti i sve tri su različite: da je umrla od svoje bolesti, da je umrla od korone i da je umrla od aritmije srca, a nikada nije imala aritmiju. Šta se događa, ljudi jeste vi normalni, je l' porodica ima pravo na istinu, pravodobno informiranje, odgovor zašto je naša mama i supruga mrtva!? - pita se s pravom ćerka Marina dodajući kako je sasvim jasno da im bolnica nešto skriva.

Nakon upita novinara upravi KBC Osijek o tome šta se dogodilo Mirjani Berović došlo je saopštenje:

- Zbog epidemiološkog stanja i lečenja u istom prostoru s bolesnikom za kojeg je dokazano da je zaražen Covidom19, bolesnica je dogovorno promptno premeštena u samoizolacijski sektor Respiracijskog centra gde su inače smešteni bolesnici sa teškim stanjem koje zahteva intenzivno lečenje i s mogućnom sumnjom na Covid19. Odmah je uzet i bris koji je kod bolesnice bio negativan. Napominjemo da je bolesnica u daljem toku lečenja bila potpuno odvojena od bolesnika koji imaju dokazanu infekciju Covidom19 tokom boravka u Respiracijskom centru. Pacijentkinja 27. marta pokazuje pogoršanu sliku zdravstvenog stanja te je uprkos svim reanimacijskim postupcima preminula pod kliničkom slikom višeorganskog zatajenja. Obzirom na smrtni ishod bolesnici se nije uspio uzeti standardni drugi, potvrđujući nalaz brisa koji se uzima sedam dana nakon prvog testa. Obzirom na negativan test smatramo da Covid19 nije uzrok smrtnog ishoda.

Dakle, potvrda da je u jedinicu intenzivnog lečenja, u kojoj u sobi leži pet teških pacijenata koji zbog bolesti uglavnom nemaju imunitet, dovedena osoba zaražena koronom. Odmah nakon toga svi su ostali pacijenti, lekari i medicinske sestre stavljeni u samoizolaciju, što je naknadno potvrdio i direktor Željko Zubčić.

- Kako je moguće da se u jeku pandemije zaraze i svih predostrožnosti i uputa, na odeljenje intenzivnog lečenja dovede osoba koja je zaražena korona virusom, da je se stavi u krevet pored moje mame i ostalih pacijenata, i da sada niko u bolnici nije odgovoran za to - pita se Marina.

Novinari su pitali ministra Beroša, ispred osječke bolnice, kako je moguće da se pacijenta dovede na JIL bez prethodnog testiranja na Covid19, a on je odgovorio kako je nemoguće od pacijenta koji je dovežen na hitan prijem, životno ugrožen, dobiti odgovor na pitanje je li možda bio u kontaktu sa zaraženima ili u inostranstvu jer lekari prvotno idu za time da mu spase život.

Kako neslužbeno saznaju "24sata" tok događaja u bolnici bio sledeći:

- Pacijentkinja zaražena Covidom19 došla je u bolnicu u nedelju. Pre toga je zvala epidemiologe da to prijavi, ali oni su joj rekli da sedi doma. Imala je upalu pluća i kod kuće je pila antibiotik. Po dolasku u bolnicu poslana je infektologu no, on ju je vratio na hitan prijem rekavši kako pacijentica nema simptome. Prebačena je na plućno odeljenje gde joj se stanje pogoršalo pa je prevoze na intenzivnu gde je dovedena u utorak. Tek tu je testirana jer je imala sve simptome korona virusa i potvrđena je kao zaražena. Treba reći i to da je ta žena ceo jedan dan odbijala priznati da je bila u kontaktu sa zaraženima, odnosno da joj je došla porodica iz Nemačke. Nakon toga velik broj osoblja bolnice, njihove porodice su u samoizolaciji, a pacijenti u karantinu - kaže dobro obavešteni izvor iz bolnice.

O učinjenim propustima nadležne je tada obavestila dr. Jasmina Milas Ahić, pomoćnica direktora za kvalitet, koju je potom direktor bolnice Zubčić smenio.

- Svakodnevno imamo situacije da pacijenti s respiratornom simptomima bivaju vraćeni sa Infektologije na hitan prijem, kao primljeni pacijent na Pulmologiju koji je prenio zarazu celoj sobi te je temeljem jasne greške u radu naših službi iz ritma rada ispalo na desetke radnika KBC Osijek - napisala je dr. Milas Ahić.

Odmah nakon toga u Osijek je došao ministar, a nakon njegovog posete bolnica je znatno popravila trijažni prijem i organizovala radnike. No, mala je to uteha porodici Bertović koja će u utorak sahraniti majku, samo u krugu najužih članova, a da i dalje ne znaju zašto je njihova Mirjana umrla.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.