PORODICA PREMINULOG NINA OGORČENA: Pozvali smo lekare i prijavili sve, NISMO MOGLI DA VERUJEMO šta su nam rekli
Nino Kernjus, Foto: Youtube printscreen

prva smrt u hrvatskoj

PORODICA PREMINULOG NINA OGORČENA: Pozvali smo lekare i prijavili sve, NISMO MOGLI DA VERUJEMO šta su nam rekli

"Sutradan se situacija pogoršala pa smo nazvali epidemiologa iz Umaga koji nam je rekao kako u tim slučajevima ništa ne mogu učiniti"

Objavljeno:

Juče je službeno objavljeno kako je preminuo jedan gospodin iz Istre, no nije potvrđeno je li njegova smrt povezana s koronavirusom.

Šef Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, Aleksandar Stojanović, kazao je tek kako je reč o “starijoj osobi koja nije imala simptome, ali je postojala mogućnost da je bila u kontaktu sa zaraženom osobom, pa je bila u samoizolaciji”.

Šef istarskog Zavoda za javno zdravstvo dodao je kako je kod gospodina u utorak došlo do blagih simptoma, zbog čega su mu lekari sugerisali da se smesti u Opštu bolnicu Pula, ali je on to odbio.

- Preko noći je došlo do pogoršanja i potom je osoba preminula - kazao je šef Zavoda.

Međutim, Glas Istre uveče je objavio identitet preminulog gospodina; reč je o Ninu Kernjusu, vlasniku konobe Astarea u Brtonigli. Redakciji tog medija obratili su njegov sin Emil Kernjus i snaja Keti Visintin, koji su ozbiljno optužili nadležne lekare .

Novinarima Glasa Istre ispričali su sledeće:

- Nino, stariji čovek, ali zdrav do pre nekoliko dana, počeo se osećati loše u ponedeljak ujutro. Imao je temperaturu oko 38 stepeni i naš lekar opšte prakse u Poreču rekao nam je da se obratimo dežurnom epidemiologu u Umagu. Odmah smo ga kontaktirali i dobili smo odgovor da se pričeka jedan dan, ako će se stanje pogoršati, te da uzme antipiretik.

Sutradan se situacija pogoršala pa smo nazvali epidemiologa iz Umaga koji nam je rekao kako u tim slučajevima ništa ne mogu učiniti jer moraju doći iz Pule, preuzeti bolesnu osobu, odvesti je u Pulu da napravi bris i onda ga vratiti ponovno kući. Nismo mogli verovati ovoj tvrdnji, ali nije nam preostalo ništa drugo nego čekati hitnu pomoć - opisali su.

U nastavku istupa sin gospodina Kernjusa kazao je sledeće:

- Lekar nam je rekao da će doći isti dan (utorak) oko 10 sati ujutro, odnosno drugi dan od našeg prvog poziva i tako smo pripremili Nina za preuzimanje, ali oko 12.00 nazvali su nas i obavestili da zbog nedostatka vremena neće moći doći iz Pule te da će lekar iz Umaga doći u kućnu posetu kako bi uzeo bris između 14.00 i 15.00. No, oko 14.30 stigao je telefonski poziv da zbog nedostatka vremena sve odgađaju za sledeći dan.

Te noći Ninu se stanje naglo pogoršalo, više nije mogao disati. Nazvala nas je Alma, njegova supruga i rekla nam da požurimo jer je situacija bila ozbiljna. Nazvali smo hitnu pomoć i obavestili o našoj sumnji na COVID-19. Nažalost, ovu sumnju imali smo od samog početka i nikad je nismo skrivali, kao ni spasiocima koji su stigli u kombinezonu i s maskama. Kada je stigla hitna pomoć, već je bilo kasno. Nino se gubio i pokušaji oživljavanja bili su uzaludni. Nismo mislili da će ovako završiti, mislili smo da će ga preuzeti, spojiti na respirator i sve će biti u redu - ispričali su sin i snala za Glas Istre.

Niko od prozvanih u istupu još nije reagovao.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Telegram.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.