U ZAGREBU KORONA PANIKA! Razgrabljeni svi pilići, uzimali ih po 5 komada, neki tip kupio 17 kilograma pomorandži!
Hrvat kupio 17 kilograma pomorandži, Foto: Profimedia

gore nego pred praznike

U ZAGREBU KORONA PANIKA! Razgrabljeni svi pilići, uzimali ih po 5 komada, neki tip kupio 17 kilograma pomorandži!

Totalna ludnica u komšiluku

Objavljeno:

Kupuje se više nego pred pred praznike, kažu dobro raspoložene hrvatske prodavačice.

Uprkosizjavama nadležnih ministara kako su zalihe hrane zadovoljavajuće i za nekoliko meseci, na zagrebačkim tržnicama nastala je potrošačka groznica.

Vest da je Svetska zdravstvena organizacija proglasila stanje pandemije nagnala je mnoge na gomilanje hrane, a štandovi na tržnicama od ranog su jutra juče bili pod povećanim pritiskom.

Sve je dodatno pogoršala dezinformacija koja se proširila među kupcima i prodavačima, da tržnice od ponedeljka neće smeti raditi. Na trešnjevačkom placu, jednom od najvećih u Zagrebu, tako je već oko deset sati ponestalo piletine.

Zamrzavanje

- Kupuje se više nego pred praznike. Ostale su nam samo nogice i iznutrice - govore nam dobro raspoložene Nataša i Ljubica. Oko podneva kada smo ih posetili robe više nije bilo.

- I vi ste sve prodali? Pa ovo nije normalno - ljuti se starija gospođa koja je u potrazi za pola kilograma pilećeg filea. Na drugom štandu kazuju nam kako je pandemija ljude do te mere zabrinula da se mesni proizvodi, naročito oni koji se mogu zamrznuti, kupuju u velikim količinama.

- Više niko ne dođe po pile, kupuje se bar pet pilića. File nestaje, nema ni bataka i karabataka - objašnjavaju nam.

Prazne se i štandovi s voćem i povrćem, a prodavačica Dinka Mehmedović otkriva nam kako je jedan muškarac kod nje kupio čak sedamnaest kilograma narandži.

- Rekao je da je izračunao svoju nedlejnu potrošnju i da mu je to dovoljno za mesec dana - kaže prodavačica. Priznaje da sama nije gomilala zalihe prehrambenih proizvoda, jer ne strahuje od nadolazeće pandemije.

Redovi i gužva

Na štandu s testeninom susrećemo gospođu Ljiljanu. Prodaje domaće mlince, rezance i “svrdla”. Kaže da se pritisak na trgovine itekako osjeća.

- Redovi su pred mesarama, a i kod mene se vidi gužva. Ljudi kupuju sve ono što mogu pohraniti na nekoliko tjedana, mlinci i testenine svih vrsta najtraženija su roba - otkriva nam.

Ipak, od voditelja Holdingove podružnice Gradske tržnice Stanka Gačića doznajemo kako nema nikakve potrebe paničariti.

- Vest da će se tržnice zatvoriti je potpuna dezinformacija. Kupci mogu biti sigurni, radićemo i iduće nedelje - rekao nam je.

“Bez panike, zaliha ima za više mjeseci”

Hrane, higijenskih i ostalih potrepština ima dovoljno, i to za više meseci pa stoga nema potrebe za preteranim ‘napadima’ na maloprodajne lance i stvaranjem dodatnih i preteranih zaliha. Što se tiče zaliha i mogućnosti proizvođača, distributera i maloprodajnih lanaca, govorimo o razdoblju od više meseci - ustvrdio je Zdravko Marić, ministar finansija, nakon sastanka s predstavnicima trgovaca i prehrambene industrije.

On je tom prilikom kazao kako slučaj da se u pojedinom trgovačkom lancu neka polica isprazni u određenom trenutku nije dokaz nestašice nego povećane potražnje zbog koje se polica ne stigne puniti. Prema njegovim rečima, razgovori se vode i na evropskoj razini, a Hrvatska ne kasni provođenjem mera za zaštitu gospodarstva i građana. Predsednik Udruženja za trgovinu HGK Ivica Katavić naglasio je kako se “naše marže i cene neće menjati, a ako ulazne cene budu rasle, tu država može intervenisatii”.

Predsednik uprave Podravke Marin Pucar je potvrdio da proizvodnja u toj firmi funkcioniišenormalno, te da raspolažu višemesečnim zalihama robe.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Jutarnji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.