SINIŠA JE MLADU NEMICU (20) OBORIO SA BICIKLA, VEZAO ZA DRVO I SILOVAO: HOROR u Štokanima!
Silovatelj Siniša Adamić, Foto: Facebook printscreen

nasilje nad ženama

SINIŠA JE MLADU NEMICU (20) OBORIO SA BICIKLA, VEZAO ZA DRVO I SILOVAO: HOROR u Štokanima!

On se zove Siniša Adamić, ima 44 godine, rodom je iz Vrbovskog, a odnedavno živi u selu Varoš Bosiljevski, u poslednjoj kući zaseoka Štokani, 4,2 kilometra od mesta zločina

Objavljeno: 11:55h

Devojka (20) iz Nemačke odlučila je da Evropu pređe biciklom, i na svom putu doživela je horor.

Mlada Nemica bila je idealna meta za seksualne predatore na koje putem može naići. Nažalost, takvom jednom monstrumu i višestrukom silovatelju i dobrodušnoj Nemici putevi su se ukrstili u četvrtak u mestu Skoblić Brdo, tri kilometra od Bosiljeva.

On se zove Siniša Adamić, ima 44 godine, rodom je iz Vrbovskog, a odnedavno živi u selu Varoš Bosiljevski, u poslednjoj kući zaseoka Štokani, 4,2 kilometra od mesta zločina i samo kilometar od čvora Bosiljevo, odnosno izlaza s autoputa A-1. Polovinu svojega života proveo je po popravnim ustanovama i zatvorima, a bežeći od mračne prošlosti ili tražeći nove žrtve, s bratom se skrasio u ovom selu.

Osumnjičeni je nekoliko godina radio u lokalnom restoranu, brinući o nabavi janjaca i o vožnji životinja na klanje, a onda i za pečenje na ražnju. Vlasnik je "Jutarnjem" demantovao da je njihov radnik.

Radio je u poznatom restoranu na starom riječkom putu u samome mestu čiji su specijaliteti janjetina i odojak na ražnju, koje je on obrađivao i pekao. Kažu da je bio dobar s nožem, uvek je barem jedan nosio sa sobom.

Mlada Nemica noć je provela u mestu Jarče Polje pokraj motela na samoj obali Dobre. Ljubazno je ujutro zamolila osoblje objekta da koristi njihov toalet, a onda je popila kafu, pre nego što je biciklom nastavila putovanje.

Krenula je put Bosiljeva starim riječkim putem , ali se nakon samo jednog kilometra spustila levo prema Vodenoj Dragi, nastojeći dalje manje prometnim i mnogo lepšim seoskim putevima. Pokraj nje je prošlo belo dostavno vozilo bosiljevačkog restorana, pa se negdje okrenulo i onda je prošlo u suprotnom smeru, a onda još jednom tako. Ona nije znala ko je to i zašto to radi, ali je jedan meštanin prepoznao vozilo, a po njemu i vozača. Prošlo mu je kroz glavu, pa ne ide valjda u krađu janjaca, ali je sam sebi odmahnuo rukom.

Devojka je vozila sporim, ali ujednačenim ritmom po putu punom uspona i padova. Izašla je iz levog zavoja i čekao ju je novi uspon. Desno je bilo skretanje za Lovački dom LD Družac. S tog puta prema njoj se zaletio nizak rastom, ali telesno krupni Siniša, oborio je s bicikla i odvukao u šumu. Malo dalje je videla dostavno vozilo parkirano uz ivicu puta. Vukao ju je dalje šumskim putem. Njegovoj snazi se nije mogla oduprieti, a vriskove ionako nije imao ko čuti.

Privezao ju je za drvo, a onda je počelo iživljavanje. Skinuo ju je i silovao. Zapomagala je. Nakon nekog vremena je posustao u zverstvu. Potom joj je uzeo novac i vrednosti koje je imala. Je li se spremao na još strašniji zločin, teško je reći, ali navodno je tako nešto pripomenuo i policiji kasnije na ispitivanju. Moguće da iza sebe nije želeo da ostavi nikakve tragove.

foto: Shutterstock

Kako god, onaj meštanin koji ga je ranije zapazio u vožnji došao je do njegova vozila i zazvao ga, pitajući ga što radi tu. On se zbunio, odgovorio je da ima crevnu virozu pa da je stao zbog nužde. Devojka je iskoristila situaciju i pobjegla preko drugog izlaza iz šume, potražila pomoć i ubrzo se u slučaj uključila policija. Bosiljevo je premalo mesto da se ovakve informacije ne bi proširile krajem.

Dok je devojka u bolnici primala lekarsku i psihološku pomoć, policija je došla na vrata bosiljevačkog restorana. Pitali su vlasnike za belo dostavno vozilo. Gazda je pogledao u Sinišu i rekao:

- Ti si ga vozio, šta si radio?

Siniša je iskusan u ovakvim situacijama pa je svojom hladnokrvnošću hteo sa sebe da odagna sumnju. Međutim, policijski službenici znali su njegove tajne iz prošlosti. Uhapšen je, u petak prepraćen na ispitivanje u tužiteljstvo i na Županijski sud u Karlovcu, gde mu je određen 30-dnevni istražni zatvor.

Devojka je u subotu vozom iz Duge Rese otišla za Zagreb, a potom kući. Onaj meštanin postao je važan svedok.

Meštani Bosiljeva su u šoku, ponajviše roditelji devojčica koje su “njegovom” rutom svakodnevno pešačile u školum piše "Jutarnji".

- Znao sam da je pre imao nekih problema, ali ko bi pomislio da će to da uradi. Pa bio je vredan dečko i uvek za pomoći - kaže za "Jutarnji" jedan od meštana.

Iako svi znaju da je nekoliko godina radio za spomenuti restoran, brinući o nabavi janjaca te vožnji životinja na klanje, a onda i spremanje na ražnju, vlasnik je novinarima "Jutarnjeg" demantovao da je on njihov radnik. Je li razlog tome neprijatnost, strah od loše reklame, ili je možda radio na crno, ne zna se. Kada su pitali zašto je onda Siniša vozio njihovo službeno dostavno vozilo u inkriminisano vreme, ako nije bio njihov radnik- “pukla” je telefonska veza.

Pre šest godina Jutarnji list je objavio ispovest Karlovčanina Sanjina K., koji je odrastao u domovima za odgoj dece, a mladost je proveo po zatvorima, ukupno 22 od tadašnjih 36 godina. Istupio je u javnost želeći ukazati na nasilje kojemu su štićenici takvih ustanova svakodnevno izloženi. U tinejdžerskoj dobi završio je u popravnom domu na Cresu.

- Tu je krenulo po zlu. Tu me silovao Siniša Adamić, čovek s kojim ću se kasnije naći i u Turopolju te u Lepoglavi. On je i danas tamo na izdržavanju kazne - za silovanje. S njim i još jednim dečakom pobegao sam iz doma. U nekakvoj napuštenoj štali za ovce pronašao sam bajunetu od puške M-48. Uzeo mi ju je. Poterao me na sprat u kućici i prisilio me s tom bajunetom. Prisilio je i drugog da skine gaće. Dok me silovao, ja sam njemu radio oralno. Bili smo isto godište, ali ja sam bio sitan, a on mi je držao bajunetu uperenu u leđa - ispričao nam je 2014. godine Sanjin.

Nakon izlaska iz ustanove Adamić je u rodnom Vrbovskom sijao strah i trepet nožem kojim je prisiljavao svoje žrtve na seksualne odnose. Iz tog razdoblja poznata su dva slučaja silovanja, za koja je bio osuđen na ukupno šest godina. Imao je prijava i za pokušaj ubistva te za imovinske delikte - krađe i razbojništva.

S odsluženja kazni opet se vratio u rodno Vrbovsko 2005. godine. Isto leto odselio se u Čavle nedaleko od Rijeke. Tamo je 2007. godine, u maju, oteo 15-godišnju devojčicu. Prijeteći joj skalpelom ugurao ju je u svoj Ford Orion. Ruke joj je lisicama vezao za volan. Putem prema Grobniku prouzročio je lakšu saobraćajnu nesreću i sletio s puta. Devojčica je iskoristila njegovu neopreznost, izvukla nekako ruke iz lisica i pobegla. O događaju je obavestila majku, ona je pozvala policiju i Adamić je ubrzo uhapšen. U to vreme na riječkom području imali su tri nerešena slučaja silovanja sa sličnim scenarijem. Ne zna se jesu li i kako su oni u međuvremenu rešeni.

Ovo delo je tokom ispitivanja poricao, ali ga je devojka prepoznala kao svojeg otmičara te je 2009. godine ipak osuđen na četiri godine zatvora. Međutim, ta je presuda ubrzo pala na Vrhovnom sudu iz neverovatnog razloga - svi porotnici koji su sedeli u sudskom veću bili su istoga pola. Suđenje je ponovljeno, a on je ipak osuđen.

Nakon odležane i te kazne opet se vratio u Vrbovsko, pa se očito odlučio za novi početak u novome malom mestu i preselio se u Bosiljevo. Izvesno je da će opet biti osuđen, a upitno je samo koje mesto će izabrati za svoj novi početak i ko će biti njegova nova žrtva, zastrašujući je zaključaj "Jutarnjeg lista".

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.