IZGLEDALO JE ČERNOBILJSKI! Iz KARANTINA progovorila dva brata BLIZANCA - ovako žive sa KORONAVIRUSOM!
ilustracija, Foto: EPA/YONHAP

prvi zaraženi u hrvatskoj

IZGLEDALO JE ČERNOBILJSKI! Iz KARANTINA progovorila dva brata BLIZANCA - ovako žive sa KORONAVIRUSOM!

Nema mesta panici, sve je u redu

Objavljeno:

- Jedino što još želim reći jest to da osećam nelagodu zbog toga što sam doneo koronavirus u Hrvatsku. Verujte mi, da sam znao, ne bih otišao na put, rekao je brat koji je prvi slučaj zaraze koronavirusom u Hrvatskoj. Prva dva slučaja korona virusa zabeležena su kod braće blizanaca. Jedan je u petak došao iz Italije, otišao na posao u Ericsson Nikola Tesla, a zatim je u ponedeljak, kada je dobio temperaturu, prevezen u Kliniku za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević'. Njegov brat blizanac drugi je zaraženi.

Trenutno se nalaze u karantinu, a za Jutarnji list su poručili da se dobro osećaju i da je panika o kojoj čitaju iz bolesničke sobe - nepotrebna. Iako su do pre par sati bili u odvojenim sobama, sada su zajedno.

- Prvo da razrešimo misteriju ko je bio u Milanu. Tačna informacija je da smo na putu od srede 19., do petka 21. februara, u Milanu bili moja devojka i ja. Dakle, nije bio moj brat niti iko od prijatelja. Na put smo išli autobusom i isto smo se tako vratili - rekao je brat koji je prvi obolio od korone.

Kada je krenuo na put, a čak ni kada se vraćao, nije još bilo govora o tome da bi Milano mogao biti destinacija na kojoj će se zaraziti. Da je znao što će se dogoditi, kaže, na put sigurno ne bi otišao.

- U Milanu smo bili turistički, a na utakmici Lige prvaka bio sam sam, bez devojke. U petak smo u Zagreb stigli oko 7.50 ujutro, tako da sam otišao direktno na posao. Osećao sam se uobičajeno i nisam imao nikakve znakove bolesti - rekao je za Jutarnji.

Vikend je bio uobičajen i bio je uglavnom kući gde stanuje s majkom i bratom blizancem.

- Nije mi na kraj pameti bilo da bih se mogao zaraziti. Čak i kad sam se vratio, i kada se počelo govoriti o širenju koronavirusa u Italiji, nisam mislio da bih mogao biti zaražen. Budimo realni, ko bi za sebe pomislio da je baš on taj prvi u zemlji koji će dobiti virus koji je globalna tema skoro dva meseca - kaže.

Drugi brat je rekao da mu je u ponedeljak brat poslao poruku da ima 37,6 temperaturu pa da nije otišao na posao. Na prvu nisu uopće reagovali i mislili su da je obična temperatura u pitanju. No, njihova majka se zabrinula i počela povezivati simptome s putovanjem u Italiju. Javili su se lekari porodične medicine koja im je rekla da nazovu Infektivnu bolnicu.

- Izgledalo je pomalo černobilski - smiju se braća.

- Sanitetsko vozilo, ljudi odeveni od glave do pete, tako da im se jedva oči vide. Pod merama sigurnosti stigao je u Zaraznu. Tu je počela procedura. Upitnik gde sam bio, merenje temperature, vađenje krvi, bris nosa i usta, EKG, rendgen pluća i srca, i za kraj - izolacija do nalaza - kaže i dodaje kako mu nije bilo svejedno.

Zbog nalaza koji nisu stigli kroz noć, i drugi brat je odlučio ostati kući i ne ići na posao.

'Nelagodno mi je jer sam donio korona virus'

Brat koji je prvi slučaj korona virusa u Hrvatskoj je tako završio u karantinu - zaključanoj sobi u koju gotovo niko ne ulazi. Sam meri temperaturu, otkucaje srce i kiseonik u krvi. Videonadzorom je pokriven 24 sata, a s lekarima priča preko interfona ili mobitelom. Osim što ima temperaturu 38, oseća se dobro i nema nikakvih drugih simptoma.

- E, onda je došlo poslepodne. Brat u bolnici, a ja se počinjem čudno osećati. Toplomer, temperatura...37,4. Procedura opet ista. Sanitetsko vozilo, samo ovaj put drugi blizanac na putu za Zaraznu - ispričao je drugi brat. Prošao je istu proceduru. Obojica su morali reći tačne rute kretanja i navesti sve ljude s kojima su bili u kontaktu. Drugi brat, za razliku od svog blizanca, oseća i bolove u mišićima i zglobovima, a temperatura mu je uglavnom oko 37 stepeni.

- Jedino što još želim reći jeste to da osećam nelagodu zbog toga što sam doneo koronavirus u Hrvatsku. Verujte mi, da sam znao, ne bih otišao na put. Odgovorno tvrdim da u vreme mog boravka u Severnoj Italiji nije bio zabeležen niti jedan slučaj koronavirusa. Panika se proširila u petak naveče, kad sam se već vratio u Hrvatsku - zaključio je prvi oboleli od koronavirusa u Hrvatskoj.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Jutarnji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.