HRVATI UVODE HITNE MERE ZBOG KORONAVIRUSA: Ovo će preduzeti zbog EPIDEMIJE U ITALIJI (VIDEO)
Saopštene su nove mere, Foto: Facebook printscreen

panika u susedstvu

HRVATI UVODE HITNE MERE ZBOG KORONAVIRUSA: Ovo će preduzeti zbog EPIDEMIJE U ITALIJI (VIDEO)

Saopštili su šta se menja

Objavljeno:

Hrvatsko ministarstvo zdravstva sazvalo je vanrednu konferenciju za novinare na kojoj predstavlja nove mere za prevenciju širenja koronavirusa.

Prvi se obratio ministar Beroš.

- Važno je da javnost uvek bude informisana o epidemiji. Na početku naglašavam, da je u preko 80 posto slučajeva klinička slika doista blaga. Ne treba dizati paniku. Krizni štab delovaće u dva pravca - spričiti ulazak virusa u RH, što neće zavisiti samo o našim naporima. I drugo, kada se virus pojavi, da na pravi način reagujemo i ograničimo širenje.

- Doneli smo nove mere i preporuke jer moramo iz trena u tren pratiti situaciju. Juče smo se prilagodili službenim izveštajima nadležnih agencija i doneli smo određene mere - dodao je Beroš.

- Podižemo stepen pripravnost na veći nivo, ali nema mesta panici - kazao je.

- Tokom noći smo uveli vrstu nadzora, pročitaću vam je. Uveli smo zdravstveni nadzor u samoizolaciji za osobe koje dolaze iz područja zahvaćenih u Italiji te za osobe koje su boravile u Kini zadnjih dve nedelje. Sada smo uveli da ćemo nadzirati i ljude u Italiji. To ne važi za osobe koje su juče i prekjuče došle u Veneciji, osim ako su juče dobile rešenje o nadzoru. Granična policija će primeniti procedure za sve koji dolaze iz zahvaćenih regija u Italiji - kazali su iz Ministarstva zdravstva.

Lombardija i Veneto su područja za koja se uvode posebne mere, kazano je na konferenciji. Te mere će se uskoro odnositi i na pokrajine Emiglia,Romana i područje Verone.

Građani Hrvatske koji se vraćaju biće stavljeni pod nadzor. Policija će ih pitati odakle dolaze, i potom će biti izdano rešenje o epidemiološkom nadzoru. Epidemiolog će svaki dan proveravati zdravstveno stanje. Ako osoba ima simptome, ona će odmah biti izolovana.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Index)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.