KO JE HRVATSKI FUNKCIONER KOJI JE KRIO DA JE MASON? Sve o aferi koja trese Hrvatsku i ceo region!
Masonstvo ga je koštalo funkcije, Foto: Youtube printscreen/Al Jazeera Balkans

teorije zavere

KO JE HRVATSKI FUNKCIONER KOJI JE KRIO DA JE MASON? Sve o aferi koja trese Hrvatsku i ceo region!

O Jelenićevoj ostavci počelo je da se govori nakon što je u utorak potvrdio da je slobodni zidar.

Objavljeno:

Dražen Jelenić, glavni državni tužilac Hrvatske, ostao je bez posla, nakon što su u javnost isplivale informacije o tome da je on pripadnik masona.

Hrvatska vlada je danas prihvatila njegovu ostavku.

Jelenić se našao pod pritiskom javnosti jer je krio da je mason, ali i zato što se čini da je pokušao da učini uslugu drugom masonu.

Dražen Jelenić je najpre odbio da podnese ostavku, rekavši da to što je mason ne u utiče njegovu nezavisnost. Ipak, popustio je pod pritiskom javnosti.

- Ovo ne znači da je on postupao nezakonito, ovde se radi o poverenju javnosti u pravosuđe. Načela su postavljena izrazito visoko jer ova dužnost ne ostavlja prostor za bilo kakvu sumnju u nepristranosti - rekao je Andrej Plenković.

On je rekao da je ovim narušeno poverenje u njega.

- Vlada od njega tu informaciju nije dobila pre dve godine, niti smo znali o njegovom članstvu u tom udruženju, iako je ono legalno. Da je to tada izneseno, mi bi to razmotrili. Vlada ne dovodi u pitanje profesionalnost i nezavisnost, ali podržavamo njegovu odluku da podnese ostavku - rekao je Plenković uočio početka sednice vlade, preneo je portal "Indeks".

Inače, Jelenić je juče vladi uputio zahtev za razrešenje s dužnosti koju je obavljao od 24. aprila 2018.

- Sve što sam imao da kažem, rekao sam juče - rekao je Jelenić kratko novinarima kada je stigao u kancelariju državnog tužioca.

Kako je sve počelo

O Jelenićevoj ostavci počelo je da se govori nakon što je u utorak potvrdio da je slobodni zidar.

Smatra se i da je lekar i vođa jedne od masonskih loža Nikica Gabrić pokušao da, preko Jelenića, utiče na tok predistrage protiv troje novinara nedeljnika "7Dnevno", koji su navodno ucenjivali lekara tražeći od njega oko 27.000 evra, kako ne bi objavili fotografije ceremonije masonske lože kojoj pripada.

Zbog sumnje da su počinili krivično delo pokušaja iznude, zagrebačka policija privela je u petak te novinare.

Gabrić je navodno odbio da plati i serija tekstova u kojoj ga nazivaju šefom masonske lože je objavljena.

Po priznanju da je član masonske lože, Jelenić je rekao novinarima da je Gabrić pokušao da utiče na tok predistrage protiv troje novinara, od kojih je jedan, takođe, mason.

Gabrić je u Dnevniku Nove TV rekao, između ostalog, da mu je žao što je Jelenić dao ostavku jer "njega osuđuju jer je mason''.

- Nije problem biti mason. Problem je što Dražen Jelenić ne radi svoj posao dobro - kaže Gabrić.

Gabrić tvrdi da ima snimak razgovora sa Jelenićem, ali da ga neće objaviti osim ako sud to ne zatraži.

- U tom snimku ima nešto što za njega ne bi bilo komforno. Ne mogu reći na šta se odnosi, ali ako sud od mene to zatraži, ja ću predati šta sam ja rekao. Tačno sam se čuvao tih situacija da me neko ne bi mogao da stavi u poziciju da sam rekao nešto što nisam, a saradnik sam u procesu i svi me optužuju, a ja ne smem ništa reći - rekao je Gabrić.

"Jutarnji list" piše da je Jelenić napustio masonsku ložu čiji je bio član, ali Gabrić navodi da ne zna zašto je to ovaj učinio, niti da li je sada član neke druge lože.

Šta je rekao Jelenić?

On je u saopštenju medijima naveo da je od prvog dana dužnost obavljao "sa ponosom, predano, profesionalno i pošteno, rukovodeći se u svom radu isključivo Ustavom i zakonima Republike Hrvatske, čuvajući nezavisnost državnog tužilaštva, prenosi Hina.

Govoreći o članstvu u masonskoj loži, on je ponovio da ono ni na koji način nije uticalo na obavljanje dužnosti, ali da je to opteretilo dalje obavljanje posla Glavnog državnog tužioca, te da je ono postalo nemoguće.

- Istovremeno, u želji da se ovo opterećenje ne prenese na celo državno tužilaštvo, procenio sam da je u nastalim okolnostima davanje ostavke na mesto lidera cele državnotužilačke organizacije jedino moralno i odgovorno rešenje. Zato sam danas Vladi uputio zahtev za razrešenje sa dužnosti - rekao je Jelenić.

Jelenić je rekao hrvatskim medijima da je postao mason nakon poziva prijatelja te da je on razumeo poziv kao znak prepoznavanja njegovih "profesionalnih kvaliteta".

Internet stranica jedne od hrvatskih loža slobodnih zidara ili masona kaže da je to udruženje koje okuplja časne ljude koji razgovaraju o različitim moralnim i filozofskim pitanjima i rade za dobrobit svoje zajednice.

Ozbiljan propust

Ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman izjavio je da je propust Dražena Jelenića što je sakrio podatak da je član lože slobodnih zidara i da je to trebao reći prilikom kandidature.

- Prema tome propust je bivšegglavnog državnog tužioca što je zatajio, trebalo je da kaže ako postoji nešto što ga opterećuje, ili što unosi eventualnu kasniju diskreditaciju. Upravo je ova vlada promenila zakonski okvir omogućujući javni konkurs kako bi izbor bio transparentan - rekao je Grlić Radman novinarima uoči sednice vlade - piše "Indeks".

Na pitanje da li je normalno što Jelenić nije prošao bezbednosnu proveru, Radman kaže kako uvek postoji moralna odgovornost i kako je svakog ministra premijer Andrej Plenković pitao postoji li nešto što bi bilo dobro da se zna.

Treba li da postoji bezbednosna provera za kandidate za glavnog državnog tužioca, Grlić Radman kaže kako ne može prejudicirati neku odluku.

- U svakom slučaju treba da postoji određeni postupak koji treba da se dogovori, ovo je svakako njegov propust - smatra Grlić Radman.

Ministar rada i penzionog sistema Josip Aladrović rekao je kako ne bi imao problema s time da se nad ministrima sprovode bezbednosne provere, pa čak i one povremene.

- Nemam problem s tim, koliko mi je poznato zakon to ne predviđa, ali ako postoji takva mogućnost, nemam ništa protiv - smatra Aladrović.

Treba li onda da se menja zakon s obzirom na situaciju s Jelenićem, Aladrović naglašava kako bi o tome moglo da se razgovara.

- O tome može da se razgovara, niko od nas ko obavlja javnu dužnost ne bi trebalo da ima problem s tim, da neko nekad proveri šta se ustvari radi, postoji mogućnost zloupotreba, ali idemo od pretpostavke da ih neće biti - kaže Aladrović.

Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoline i energetike, složio se s Aladrovićem smatrajući da je javnost trebalo da zna tu informaciju. Ali istakao je da ipak treba da se uvedu bezbednosne provere.

- Došlo je do problema jer javnost nije imala informaciju da je Jelenić član masonske loše. Svako ko radi posao časno, treba da radi to što radi. I da, trebalo bi da se uvedu bezbednosne provere -kaže on.

Isto smatra i ministar mora, saobraćaja i infrastrukture Oleg Butković i rekao da bi zbog toga možda trebalo da se menja i zakon.

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.