INAUGURACIJA ZORANA MILANOVIĆA: Prva poruka novog predsednika - RATOVI SU GOTOVI!
Inauguracija Milanovića, Foto: Youtube printscreen

NOVI PREDSEDNIK HRVATSKE

INAUGURACIJA ZORANA MILANOVIĆA: Prva poruka novog predsednika - RATOVI SU GOTOVI!

Milanović je peti predsednik Republike, a na tu dužnost je izabran 5. januara 2020. godine

Objavljeno: 12:30h

Predsednička inauguracija Zorana Milanovića održaće se na Pantovčaku u utorak, 18. februara s početkom u 12 sati, kao prva koja neće biti održana na Markovom trgu u Zagrebu i s najmanje zvanica do sada.

Na nju su pozvane 43 osobe u tri kategorije – zvanićnici po funkcijama, međi njima i dvojica bivših predsednika, porodica izabranog predsednika te članovi njegovog izbornog štaba,pišu 24 sata.

Sam scenario inauguracije predviđa dolazak zvanica u svečanu dvoranu, nakon toga dolazak sudija Ustavnog suda, a potom izabranog predsednika Milanovića sa suprugom.

Inauguracija će početi izvođenjem hrvatske himne koju će otpevati Josipa Lisac uz klavirsku pratnju Zvjezdana Ružića, a Milanović će zakletvu položiti pred predsednikom Ustavnog suda Miroslavom Šeparovićem.

Ovo je jedna od najskrominijih inauguracija. Gosti će jesti kanapee, piti crno i belo vino, šampanjac, sokove i vodu.

Nakon potpisivanja zakletve, Milanović će održati govor nakon kojeg će hor HRM-a "Sveti Juraj" izvesti pesmu Vice Vukova "Tvoja zemlja". Sledi koktel za zvanice , a primopredaja dužnosti biće na prvom spratu u Kancelariji predsednice Republike.

Milanović je peti predsednik Republike, a na tu dužnost je izabran 5. januara 2020. godine nakon što je u drugom krugu predsedničkih izbora većinom glasova pobedio aktuelnu predsednicu Kolindu Grabar-Kitarović.

Pratite uživo:

12:12 Milanović je održao govor:

- Zahvala onima koji su ovaj posao obnašali pre meni. Oni su svi u svojem vremenu i datim okolnostima dali sve od sebe u dobroj veri. Izbori su metoda za postizanje mirnog kompromisa između brojnih želja različitih ljudi. Većina birača može izglasati odluku da klimatske promene nisu problem, ali to neće promeniti da to postoji. Istina nije pitanje slobodne interpretacije i želje naroda. Kako održati razdvojenima istinu i želju? Postoji samo jedan put - puna podrška vlasti naučnoj nezavisnosti te nezavisnosti sudstva i medija - poručio je Milanović.

- Dame i gospodo, molim vas unapred zrno razumevanja za moje greške - biće ih. No, one nikad neće biti namere i nikada nisu bile, barem ja tako mislim. Uložiću sve što imam. Ne pristajem na to da je greška kada se razilazimo u mišljenjima i stavovima. Svakog dana boriću se da tu lošu praksu, da se ljudima osporava patriotizam, prokazujem jer nas ta praksa prati kao mramorna gromada već 30 godina. Učiniću sve da to prestane - rekao je Milanović.

- Ratovi su gotovi - poručio je još jednom Milanović.

- Svaki čovek u Hrvatskoj mora dobiti priliku da dostojanstveno živi od svog rada. Ovo je kuća za nas, za sve nas. Za one koji su tu, za generacije koji dolaze i za one koji će se vratiti. Hvala vam i živela Republika Hrvatska! - za kraj je rekao Milanović.

12.09 Zoran Milanović polaže zakletvu.

- Prisežem svojom čašću da ću dužnost obavljati savesno i odgovonro na dobrobit hrvatskog naroda. Držaću se Ustava i zakona, bdijeti nad urednim i pravilnim delovanjem vlasti, tako mi Bog pomogao, rekao je Milanović.

Zoran Milanović je desnu ruku koja po protokolu morala biti podignuta držao spušteno uz telo.

foto: Youtube printscreen

12.08 - Minut tišine za sve koji su dali živote za Hrvatsku

12.04 - Došao je Zoran Milanović sa suprugom. Krenula je himna u izvedbi Josipe Lisac.

12:02 - Stigla je Kolinda Grabar Kitarović

11.49 - Na Pantovčak je došao i premijer Andrej Plenković te ministri Davor Božinović i Damir Krstičević.

11.41 - Na Pantovčak su stigle sve ustavne sudije na čelu s predsednikom Ustavnog suda Miroslava Šeparovića. Nakon njih su stigli i potpredsednici Sabora. Izborni stožer Zorana Milanovića već je od ranije u svečanoj dvorani.

Takođe su na svečanu ceremoniju došli i bivši predsednici države Stjepan Mesić i Ivo Josipović.

11.30 - Zoran Milanović je krenuo na inauguraciju zajedno sa suprugom. Otišao je službenim crnim Audijem, a jedno vozilo je bilo pod rotacijom.

10.44 - Na Pantovčaku je sve spremno za inauguraciju Zorana Milanovića.

9.52 - Prve zvanice su već počele da pristižu na Pantovčak.

9.49 - Krenule su i pripreme za inauguraciju. Kako saznaju "24 sata", Audi je izašao iz zgrade u kojoj živi Zoran Milanović. Pa iako su prve informacije bile da je novoizabrani predsednik već krenuo na Pantovčak, on će na svoju inauguraciju krenuti tek oko 11.30, a uz Audi će biti i policijska pratnja. Pretpostavlja se da je neko iz porodice Milanović otišao obaviti neke privatne poslove pre polaska.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/24sata)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.