OVI PRAVE NOVI ŠPANSKI GRIP DA NAS SVE POTAMANE: Kakva tvrdnja čuvenog veterinara!
Čini mi se da se to prečesto pojavljuje da bi bilo prirodno, Foto: EPA/JEROME FAVRE

e, nek' im je rekao

OVI PRAVE NOVI ŠPANSKI GRIP DA NAS SVE POTAMANE: Kakva tvrdnja čuvenog veterinara!

Recimo, u Pekingu sam nasred ulice video kako se seče meso na panju

Objavljeno: 10:31h

Dubrovački veterinar Branko Širok kaže da za njega koronavirus nije ništa novo.

- Kad god se javi određena bolest, a u središtu je neka pijaca, mesto gde se prodavalo mleko, meso i žive životinje, problem je veterinarski. Koronavirus, kažu, krenuo je od slepog miša, ali je moguće i da se prenosi mlekom i mesom. To nije ništa novo, taj sam virus već video kod pasa, koje zbog toga i cepimo, a ovaj sadašnji virus verzija je sarsa, koja je bila prisutna 2002. godine.

foto: Printscreen

Međutim, svi se virusi menjaju, mutiraju i u jednom trenutku biće fatalni. Zašto dolazi iz Kine? Zato jer je tamo velika naseljenost i imaju običaje koji su nama strani. Recimo, u Pekingu sam nasred ulice video kako se seče meso na panju. U nas se, ipak, sve kontroliše.

Pre trideset godina nije bilo nekih većih zaraza, nisam nikada video slučaj besnila kod domaće životinje, a od kada sam nakon rata otvorio ambulantu, imao sam 36 slučajeva besnila domaćih životinja! U zadnjih 20 godina bilo je i kravljeg ludila, ptičijeg gripa, svinjske gripe, sarsa, alfatoksina, bolesti plavog jezika, lišmanioza, sada koronavirus.

Čini mi se da se to prečesto pojavljuje da bi bilo prirodno. Kao da se želi napraviti remake španjolske gripe koja je ubila milijune ljudi. I ona je počela tako da je čovek kašljao u svinjcu i virusom zarazio svinju, u čijem se organizmu virus modifikovao i svinja je vratila mutirani virus na čoveka - ispričao je Širok.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Slobodna Dalmacija)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.