GODINU DANA ZATVORA ZA VRAĆANJE KILOMETRAŽE NA AUTU: Pala prva presuda!
Ilustracija, Foto: Filip Plavčić, Profimedia, Ilustracija

presedan U HRVATSKOJ

GODINU DANA ZATVORA ZA VRAĆANJE KILOMETRAŽE NA AUTU: Pala prva presuda!

Nove kazne stupaju na snagu

Objavljeno: 16:05h

Za one koji se bave vraćanjem kilometraže stižu loše vesti, a za sve ostale – odlična! Reč je o kaznenom delu za koje je predviđena kazna zatvora! Sudovi u Republici Hrvatskoj zaista izriču kazne zatvora za tu protivzakonitu i kažnjivu delatnost, piše Hak Revija.

Opštinski sud u Virovitici donio je 16. januara 2020. presudu kojom se osobi otkrivenoj da je vraćala kilometre na automobilu koji je prodala, odredila jedinstvena kazna zatvora u trajanju od jedne godine. Kazna će biti uslovna ako osuđena osoba ne izvrši novo kazneno delo u naredne tri godine.

Kako stoji u presudi, osoba je neistinito oglasila prodaju vozila s određenim brojem pređenih kilometara iako je znala da je automobil prešao daleko više. Reč je o tome da je vlasnik prodao automobil Audi A4 2.0 TDI za 5.500 eura, a kilometražu spustio na 250.000 iako je znao da je automobil prešao više od 300.000 kilometara.

Kupac je platio punu kupoprodajnu cenu, a četiri dana nakon kupnje došlo je do skupog kvara i klupko se krenulo razmotavati. Sud je utvrdio postojanje kaznenog dela prevare (za koje je predviđena kazna zatvora od šest meseci do pet godina) kao i postojanje kaznenog dela falsifikovanja isprave.

Presedan Oštinskog suda u Virovitici mogao bi stati na kraj sve raširenijoj praksi vraćanja kilometara. Vlasnici automobila, naime, prema nekim informacijama, uslugu skidanja kilometara mogu naći već za 50 eura kod računalnih stručnjaka koji se time bave

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novac.jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.