UMRO VLADIMIR KRANJČEVIĆ: Balkan se oprašta od muzičke legende
Vladimir Kranjčević, Foto: Youtube printscreen

maestro

UMRO VLADIMIR KRANJČEVIĆ: Balkan se oprašta od muzičke legende

Maestro Kranjčević bio je jedan od najvećih hrvatskih autoriteta za horsku muziku

Objavljeno:

U Zagrebu je nakon teške bolesti umro poznati hrvatski dirigent i muzički pedagog Vladimir Kranjčević.

Rođen je u Zagrebu 21. novembra 1936. godine. Učiti klavir počeo je u Križevcima, gde je svirao i na crkvenim orguljama. U Zagrebu je Muzičku akademiju upisao 1954. godine studirajući klavir u klasi profesora Ladislava Šabana i dirigovanje kod profesora Slavka Zlatića.

Prvi profesionalni recital održao je 1961. godine u Hrvatskom glazbenom zavodu, ali lom kosti zgloba karijeru mu je usmerio prema dirigovanju i pedagogiji. Radio je kao profesor u nizu zagrebačkih škola da bi 1978. godine prešao na Muzičku akademiju.

Maestro Kranjčević bio je jedan od najvećih hrvatskih autoriteta za horsku muziku. Najveće uspehe postigao je s Akademskim zborom studentskog kulturnog umetničkog društva Ivan Goran Kovačić iz Zagreba koji je vodio trinaest godina dosegnuvši profesionalne standarde sa studentima amaterima.

Vladimir Kranjčević bio je i jedan od osnivača Varaždinskih baroknih večeri, šef dirigent zbora Radio-televizije Zagreb ali i Simfonijskog orkestra Radio-televizije Zagreb, te šef dirigent za velike muzičke projekte Radio-televizije Beograd, kao i direktor Zagrebačke Opere u dva mandata.

Za svoj rad dobio je brojna društvena priznanja, a veliku popularnost stekao je kao predsednik žirija u popularnim TV emisijama kao što su Maestro i Do poslednjeg zbora. Iza njega ostala je jako brojna diskografija, a posebno je zaslužan za promociju majstorskih dela hrvatske muzike kao što je to recimo Hrvatska misa Borisa Papandopula koju je izvodio sa svojim goranovcima širom Hrvatske i u doba socijalizma.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Večernji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.