NOVINARKA BARBARA MATEJČIĆ DONOSI MUČNU PRIČU: Desilo mi se možda najgore što se majci može da se desi
Novinarka Barbara Matejčić donosi mučnu priču mame kojoj je ćerka, kad je imala 17 godina, priznala da je deda zlostavlja od njene 12. godine, Foto: Profimedia

UŽASNO

NOVINARKA BARBARA MATEJČIĆ DONOSI MUČNU PRIČU: Desilo mi se možda najgore što se majci može da se desi

Bili su porodica nalik milionima drugih. Mladi par s bebom koji zajednički život započinje u kući njegovih roditelja dok se ne snađu...

Objavljeno:

Novinarka Barbara Matejčić donosi mučnu priču mame kojoj je ćerka, kad je imala 17 godina, priznala da je deda zlostavlja od njene 12. godine

Priču vam prenosimo u celosti:

Bili su porodica nalik milionima drugih. Mladi par s bebom koji zajednički život započinje u kući njegovih roditelja dok se ne snađu. U toj široj zajednici se nisu slagali ni posebno dobro ni posebno loše. Sin je ugađao majci, majka mužu, a mlada mama, Ivana ćemo je zvati, ćerki. Mia je bila dobro dete. Mirna, poslušna i prilagodljiva, dete koje je bilo lako odgajati, kaže Ivana. Baka je bila tradicionalna žena koja je tražila da bude red u kući. Deda je bio promenjivog raspoloženja. Nekada veseo, nekada mrgodan. Takav je bio i prema Miji.

Mia je bila uzorna osnovnoškolka. Odlična učenica s kojom nikada nije bilo problema. S mamom je imala otvoren odnos, prepričavala joj sve što se događalo u školi. „I suprug i ja smo bili prisutni u životu naše dece, oduvek i svaki dan“, kaže Ivana.

Ovaj, Ivanin prvi razgovor za medije, vođen je pod uslovom anonimnosti zbog zaštite privatnosti njene dece.

U drugom razredu srednje škole Mia više nije htela da ide na nedeljni ručak kod bake i dede. Baka bi komentarisala da je bezobrazna što ne dolazi, deda ne bi ništa rekao. Mia nije pojašnjavala zašto neće, osim da joj idu na živce, a Ivana je smatrala to činom uobičajenog tinejdžerskog bunta. Posećivala bi ih još jedino kada su čuvali njenu mlađu sestru. Tada bi se sama nudila da joj bude pratnja.

U trećem srednje je Mia počela jako da oscilira i u ocenama i u raspoloženju, no Ivana je i to pripisivala pubertetu. Onda je za jedan test učila s njom i znala je da je dobro utvrdila gradivo, međutim vratila se iz škole s jedinicom. „Tad sam navalila na nju da mi kaže što se događa, zašto kući zna, a u školi dobije lošu ocenu, treba li instrukcije… I onda je izgovorila tu rečenicu od koje sam doslovce zanemela:

‘Mene deda već godinama dira tamo gde ne sme.’

Ni na trenutak nisam posumnjala u to što mi je rekla. Mia se rasplakala, pokušala sam da je zagrlim, odbijala je bilo kakav dodir i zabila se u ćošak. Kada sam malo došla k sebi, pozvala sam supruga i rekla mu. To veče nam je Mia ispričala da je baka znala za zlostavljanje, i to već dve godine, jer ga je jednom uhvatila i napala unuku da je ona kriva. Mia je rekla da joj je trebalo dugo, dugo da uopšte shvati šta joj se događa. Progovorila je kada joj je sestra došla u godine kada bi mogla da postane dedina žrtva. Zlostavljanje je trajalo od Mijine 12. do 17. godine. Kada je počelo, deda je bio u srednjim pedesetim godinama.

"Suprug je rekao mami da znamo šta se događalo i da znamo da ona zna. Ništa nije odgovorila. Odabrala je muža, odabrala je privid. Prekinuli smo svaki kontakt s njima. Rekli smo i mojim roditeljima, muževljevoj sestri i prijateljima. I onda smo se zatvorili, nismo nikoga hteli blizu. Trebalo nam je puno snage samo da obavljamo osnovne funkcije, da ujutro ustanemo, meni da odem na posao, deci u školu, a suprug neko vreme nije ni to bio u stanju. Onda mu je Mia rekla da ako ona može svakog dana da ide u školu i ispunjava sve svoje obaveze, onda može i on ujutro da ustaje iz kreveta i s njom doručkuje. To ga je trgnulo. Ja sam pokušavala da nađem stručnu pomoć, guglala sam, informisala se, ali ako bismo negde otišli, zlostavljanje bi se moralo prijaviti jer je Mia bila maloletna i takav je zakon, a ona nije odmah bila spremna na to", priseća se Ivana.

"Nakon tri meseca je postala odlučna i rešila da prijavi zlostavljanje kako deda ne bi to više nikada nikome napravio. Odmah smo je podržali. Tada sam se sasvim sabrala. Ako je već nismo mogli zaštiti od zlostavljanja, bila sam odlučna da ćemo napraviti sve što možemo da je zaštitimo u tom procesu".

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Telegram.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.