USTAVNI SUD HRVATSKE STAO NA STRANU GEJ PARA: Nakon što ih je socijalni centar odbio, IZVOJEVALI SU NOVU POBEDU!
Šegota i Kozić, Foto: Youtube printscreen

USVAJANJE DECE

USTAVNI SUD HRVATSKE STAO NA STRANU GEJ PARA: Nakon što ih je socijalni centar odbio, IZVOJEVALI SU NOVU POBEDU!

Ukidanje tri sporna članka Zakona o udomiteljstvu, uz niz levih stranaka i udruženja, zatražili su i životni partneri Ivo Šegota i Mladen Kožić kojima je zagrebački Centar za socijalni rad sredinom januara ponovo odbacio zahtev za usvajanje

Objavljeno:

Prema danas objavljenoj odluci hrvatskog Ustavnog suda u toj državi će ubucuće i gej parovi moći da usvajaju decu.

Takav zaključak Ustavni sud je doneo razmatrajući predloge za ocenom ustavnosti tri člana Zakona o usvajanju, za koje je niz stranaka, udruženja i pojedinaca tvrdilo da se njime diskriminišu partneri istog pola.

Kako je prenela zagrebačka N1 tv. Ustavni sud nije ukinio osporene članove pomenutog Zakona, ali je istakao da su "sudovi i druga nadležna tela koja u rešavanju pojedinačnih slučajeva neposredno odlučuju o pravima i obvezama građana dužni da tumače i primenjuju zakone u skladu s njihovim smislom i legitimnom svrhom i da odluke donose na osnovu Ustava, zakona, međunarodnih ugovora i drugih izvora prava".

- U konkretnom slučaju to znači da su osporene zakonske odredbe dužni da tumače i primenjuju na način koji će svim osobama pod jednakim uslovima omogućiti usvajanje, nezavisno od toga živi li potencijalni udomitelj u životnom ili neformalnom životnom partnerstvu - zaključio je Ustavni sud.

Ukidanje tri sporna članka Zakona o udomiteljstvu, uz niz levih stranaka i udruga, zatražili su i životni partneri Ivo Šegota i Mladen Kožić kojima je zagrebački Centar za socijalni rad sredinom januara ponovo odbacio zahtev za usvajanje, zanemarivši tako stav Upravnog suda iznesen u obvezujućoj presudi iz decembra prošle godine.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.