ISPLIVALA CIFRA, KOLINDA U PROBLEMU: Odakle GRABAR OVOLIKE PARE, MILIONI SE BUKVALNO REĐAJU!
Kolinda Grabar Kitarović i Zoran Milanović, Foto: AP / Beta

IZVEŠTAJ

ISPLIVALA CIFRA, KOLINDA U PROBLEMU: Odakle GRABAR OVOLIKE PARE, MILIONI SE BUKVALNO REĐAJU!

Prema završnom izveštaju, Milanović je na izbornu kampanju potrošio manje od Grabar-Kitarović

Objavljeno:

Još uvek aktualna predsednica Kolinda Grabar-Kitarović potrošila je na predizbornu kampanju za predsedničke izbore 9,57 milijuna kuna, dok je izabrani predsednik Zoran Milanović potrošio 3,75 milijuna kuna, čime je nakon izbora privremeno ostao milion kuna u "minusu".

Prema završnom izveštaju, Milanović je na izbornu kampanju potrošio manje od Grabar-Kitarović.

SDP mu je kao svom kandidatu na predsedničkim izborima dao 1,28 miliona kuna, dok je 1,44 miliona dobio od donacija. U završnoj računici navodi se da je Milanović u manjku prihoda za milion kuna. Međutim, on prema odluci Vlade, ima pravo da primi 1,2 miliona kuna naknade troškova izborne kampanje.

Kandidatkinja HDZ-a Grabar-Kitarović u kampanji je potrošila 9,57 miliona kuna i tako skoro dosegnula maksimalni iznos koji se može potrošiti na izbornu kampanju.

Prema Zakonu o financiranju političkih aktivnosti, izborne kampanje i referenduma, ukupan iznos koji kandidat na predsedničkim izborima može potrošiti je 8 miliona kuna, odnosno 9,6 miliona ukoliko pređe u drugi krug izbora.

Grabar-Kitarović potrošila je gotovo sav novac koji je primila u kampanji. Polovinu iznosa, 4,78 miliona kuna, HDZ-ova kandidatkinja utrošila je na usluge kampanje.

Najveći deo novca za kampanju dao joj je HDZ, gotovo 7 miliona kuna, a oko 2,6 miliona dobila je od donacija.

Najveći dio troškova i Milanović je potrošio na oglašavanje - nešto više od 2 miliona kuna. Dok je Grabar-Kitarović najviše uložila u televizijsko oglašavanje utrošila (1,3 miliona), Zoran Milanović najviše je potrošio na društvene mreže - 900 hiljada kuna.

HDZ-ova kandidatkinja na ovim je izborima potrošila više nego na prošlima. Predizborna kampanje za predsedničke izbore 2015. godine koštala je 8,13 miliona kuna.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.