LEKARI OTKRILI DA LI JE KORONAVIRUS STIGAO U HRVATSKU: Stigli rezultati testa mladića! (VIDEO)
Krizni štab u Splitu, Foto: Youtube printscreen/HINA multimedija

Kritično u hrvatskoj

LEKARI OTKRILI DA LI JE KORONAVIRUS STIGAO U HRVATSKU: Stigli rezultati testa mladića! (VIDEO)

"Stanje je pod kontrolom, pacijent je stabilno, a do konačnih rezultata testiranja ostaće u izolaciji", rekao je na konferenciji za novinare predstavnik Klinike za infektologiju Boris Lukšić.

Objavljeno: 16:20h

Još se ne zna je li mlađi muškarac, koji je od nedjelje u izolaciji u Klinici za infektivne bolesti, zaražen koronavirusom jer se čekaju nalazi iz zagrebačke Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", objavili su lekari u KBC-u Split.

Kako nezvanično saznaje Slobodna Dalmacija, prvi nalaz analize njegove krvi i brisa nosa i grla je negativan. Konačan nalaz iz zagrebačke Klinike za infektologiju "Dr. Fran Mihaljević", koji bi vrlo verovatno trebao potvrditi ovaj prvi nalaz, očekuje se tokom popodneva.

"Stanje je pod kontrolom, pacijent je stabilno, a do konačnih rezultata testiranja ostaće u izolaciji", rekao je na konferenciji za novinare predstavnik Klinike za infektologiju Boris Lukšić.

Podsetio je kako su u nedjelju primili mlađeg muškarca s blagom infekcijom disajnih puteva, koji se nedavno vratio iz Kine, te je zbog sumnje na koronavirus zbrinut u skladu sa protokolom o postupanju u takvoj situaciji, pri čemu su mu uzeti uzorci iz grla i nosa te krvi.

"Juče je primljen muškarac zbog sumnje na koronavirus. Nedavno se vratio iz Kine. Budući da je došao iz Kine, i ima simptome, izolovali smo ga, uzeli uzorke, nalazi su poslati u Zagreb. Rezultati testiranja bi se trebali znati kad budu gotovi"- rečeno je.

"Nalazi su poslati u laboratoriju Klinike za infektologiju 'Dr. Fran Mihaljević' u Zagrebu. Rezultati testiranja trebali bi se znati kada budu gotovi. Oni će razjasniti dijagnozu je li kod muškarca reč o infekciji koronavirusom. Pacijent će do daljnjeg biti izolovan na našoj klinici, koja ima osiguran prostor za izolaciju bolesnika. On je odvojen od ostatka klinike i ima poseban ulaz, što je potrebno da bi eventualno zaražena osoba bila odvojena od ostalih bolesnika", rekao je Lukšić.

Osnovan krizni štab

U KBC-u Split osnovan je Krizni štab koji je u kontaktu sa Kriznim štabom Ministarstva zdravlja, Hrvatskim zavodom za javno zdravlje, županijskim Nastavnim zavodom za javno zdravstvo i zagrebačkom Klinikom za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".

Lukšić ističe kako se sve radi po protokolu te da je zasad stanje pod kontrolom. Ako testovi kod pacijenta budu negativni na koronavirus, biće otpušten kući.

Dijana Nonković iz Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Nastavnog zavoda za javno zdravlje Splitsko-dalmatinske županije rekla je kako su protokol koji imaju kod koronavirusa u prošlosti već više puta ovo isprobali tako da znaju kako treba postupati.

"Ljudi imaju visoku svest o mogućnosti infekcije koronavirusom tako da se javljaju i sami. Za zdrave osobe zasad nema nikakvih posebnih mera, osim da kontaktiraju epidemiologa i da tih 14 dana budu na oprezu, i zdravstvena služba i osoba koja se vratila. Ako se bilo šta primetimo, mi postupamo dalje u kontaktu s KBC-om Split, infektološkom klinikom i prema propisanom protokolu preduzimamo dalje korake", rekla je Nonković.

U izolacionojj jedinici Klinike za infektivne bolesti KBC-a Split ima mesta za pet pacijenata, no bude li potrebe, u skladu sa protokolom kapacitet će biti povećan.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.