HRVATSKI SUD JE DOZVOLIO GEJ PARU DA USVOJI DECU: Kada su to pokušali zaista da urade, naišli na HLADAN TUŠ
Gej par vodi, Foto: 24sata prinsreen

DISKRIMINACIJA

HRVATSKI SUD JE DOZVOLIO GEJ PARU DA USVOJI DECU: Kada su to pokušali zaista da urade, naišli na HLADAN TUŠ

U Ministarstvu porodice nemaju komentara na rešenje Centra za socijalni rad

Objavljeno:

Ivo Šegota i Mladen Kožić potvrdili su za hrvatske medije da ih je Centar za socijalni rad odbio ponovno da evaluira kao potencijalne udomitelje.

Kao razlog su u svom saopštenju naveli da za to nema zakonske osnove.

Kako kaže Šegota, odbijenica je praktički ista kao što je bila i prošlog puta, odnosno pre odluke upravnog suda u Zagrebu koju je Centar morao da ispoštuje. Iz Centra kažu da ne postoji zakonska osnova da oni budu procenjeni kao udomitelji.

Sama procena ne znači da bi oni i dobili dete.

- U kakvoj to državi živimo ako država sama ne poštuje odluke suda - pitaju se Mladen i Ivo koji će se ponovno žaliti Ministarstvu za demografiju, porodicu i mlade, što znači da će celi proces ponovno ići ispočetka.

U Ministarstvu porodice nemaju komentara na rešenje Centra za socijalni rad.

- Nismo upoznati sa sadržajem tog rešenja, niti smo znali da je doneseno, kratko odgovaraju iz Ministarstva, dodajući kako su oni drugostepeno telo u ovom slučaju.

Na pitanje kako je moguće da je Centar doneo rešenje suprotno odluci Upravnog suda, odgovaraju kako kao drugostepeno telo nemaju komentara.

Podsetimo, Upravni sud je krajem decembra prošle godine prihvatio njihovu tužbu protiv Ministarstva za demografiju, porodicu i mlade zbog diskriminacije. Upravni je sud tada poništio prethodne odbijenice nadležnog Centra za socijalnu rad i resornog Ministarstva te je naložio da Centar u roku od 60 dana treba da donese novu odluku temeljenu na domaćem i međunarodnom zakonodavstvu.

- Upravni sud je utvrdio da je Ministarstvo pogrešilo što nije završilo postupak procene naše udomiteljske sposobnosti, i nalaže mu, bez mogućnosti žalbe, da tu proceduru završi. Nalaže da nas sistem tretira na jednak način kao i sve ostale potencijalne udomitelje, odnosno bračne partnere - rekao je tada Mladen.

Postupak je, podsetio je u decembru, godinu ranije obustavljen uz obrazloženje da ne postoje pravne pretpostavke da ih se proceni do kraja, šta god to značilo. Zakon o registrovanom partnerstvu kaže da su Mladen i Ivo porodica, sa svim porodičnim pravima, ali Zakon o udomiteljstvu takvu porodicu ne priznaje.

Da je svako od njih samac, mogao bi postati udomitelj, ovako, u zakonom priznatom partnerstvu, ne može. Drugim rečima, da se razvedu, za državu bi bili poželjniji udomitelji nego što su sad.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/24sata)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.