HELIKOPER KOJI SE SRUŠIO JE AMERIČKA DONACIJA: Hrvati su ovaj model dobili 2015. godine!
Kiowa Warrior, Foto: AP

detalji nesreće kod šibenika

HELIKOPER KOJI SE SRUŠIO JE AMERIČKA DONACIJA: Hrvati su ovaj model dobili 2015. godine!

Vredni su 1,7 milijardi kuna, a Hrvatsku su koštali oko 200 miliona kuna

Objavljeno:

Najmanje jedna osoba poginula je u padu vojnog helikoptera u Hrvatskoj danas oko 11 sati u moru između Zablaća i Zlarina.

Akcija spašavanja je u toku. U pitanju je helikopter Kiowa Warrior.

Helikoptere Kiowa Warrior OH-58D, njih 16, Hrvatsko ratno vazduhoplovstvo dobilo je 2015. godine. Vredni su 1,7 milijardi kuna, a Hrvatsku su koštali oko 200 miliona kuna.

Helikopteri su proizvedeni su između 2010. do 2012., a u upotrebi su bili od 2012. do 2015 godine. Opremljeni senzorima, I kamerama za noćni nadzor, namenjeni su za upotrebu u migrantskim krizama kao i za odgovor na terorističke pretnje, a metu poput tenka mogu pogoditi s udaljenosti od osam kilometara.

- Svih 16 odabranih helikoptera proizvedeni su između 2010. i 2012. godine i imaju između 100 i 600 sati naleta. Helikopteri poseduju svu standardnu opremu i naoružanje koja se ugrađuje na OH-58D Kiowa Warrior u skladu s propisima i standardima kopnene vojske SAD-a. Od odabranih helikoptera, njih 14 još uvek se nalazi u aktivnoj postrojbi kopnene vojske SAD-a što je jamstvo da će do sredine iduće godine biti u aktivnoj upotrebi te će biti održavani prema propisanim standardima, odnosno neće se konzervirati na trajnom skladištu što značajno smanjuje troškove za Republiku Hrvatsku (dekonzervacija, pregled, ispitni letovi, ishođenje dozvola i plovidbenosti itd.)- pisao je MORH na svojim stranicama 2015. godine nakon što su stručnjaci Hrvatske vojske u SAD-u odabrali i pregledali helikoptere.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Index/ Šibenik.in)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.