FILIP JE PRE POKOLJA U SPLITU OSTAVIO PISMO: Sada je mnogo jasnije šta ga je navelo da počini MASAKR!
Filip Zavladav, Foto: Facebook printscreen

novi detalji

FILIP JE PRE POKOLJA U SPLITU OSTAVIO PISMO: Sada je mnogo jasnije šta ga je navelo da počini MASAKR!

Od septembra je bilo vidljivo da s Filipom nešto nije u redu

Objavljeno:

- Volim te, M., samo me ti možeš spasiti - piše u pismima koja jeFilip Zavadlav napisao pre nego što je krenuo u krvavi pohod po Splitu.

Ispisana nemarnim, rastresenim rukopisom, ostala su na stolu i noćnom ormariću stana u kojem je živeo.

- Sve je to uzrokovano nespavanjem, al dobro, to će se rešiti - piše u jednom.

- Da, M., slažem se, jak u glavi možeš bit samo ako spavaš. Volim te, M., samo me ti možeš spasiti. Filip - ispisano je u drugome.

Pisma je portal "24 sata" poslao grafologu kako bi prema rukopisu pokušao da proceni o kakvoj je osobi reč. Zaključio je da je reč o nezrelom čoveku.

- Jako je detinjast i treba psihijatra - rekao je grafolog nakon što je analizirao Filipovo pismo.

Pisao ga je štampanim slovima, rastresenim i nemarnim rukopisom.

Nisu ovo jedina pisma. Marcela Sunara, stanodavka koja je prepustila stan Filipu, kaže da ih je bilo više po stanu. Neka su čitljiva, neka su gotovo potpuno nečitka. Ko je misteriozna M. kojoj je pisao trostruki ubica, ona ne zna, pišu "24sata".

foto: Facebook

Zna se samo kako se Filip samo nekoliko dana pre pokolja žalio da ga je ostavila devojka. Bio je jako potresen zbog toga.

Raskid s devojkom bila je samo kap u moru teškog psihofizičkog stanja u koje je zapao mladi pomorac. 16 dana nije spavao, rekao je Marceli. Smršao je gotovo deset kilograma u mesec dana.

Pritiskali su ga dugovi koje je navodno nagomilao njegov brat opterećen drogom. Kasnije su ti dugovi podebljani kamatama. Zatvoren u asketski nameštenom stanu, s praznim frižiderom, Filip je pisao nepovezana i rastresena pisma.

- Ko zna kome. Trajalo je to mesecima - rekla je njegova stanodavka.

Od septembra je bilo vidljivo da s Filipom nešto nije u redu, sve dok ga 24 sata pre pokolja nije videla kako odsutno sedi na terasi, nešto jede i prazno gleda u zgradu prekoputa. Šta se događalo sutradan, poznato je svima. Uzeo je kalašnjikov i usred grada rafalima ubio trojicu ljudi.

Filip Zavadlav živeo je poslednjih godinu dana u iznajmljenom stanu u splitskom Varošu. Maknuo se od problematične porodice sa Skalica i potražio uzaludan mir u samačkom životu. Kako je za "24 sata" ispričala njegova stanodavka Marcela Sunara, do stana je došao posredstvom jedne časne sestre i njenog samostana.

- Ona ga je dovela ovde jer je on defacto tražio azil. Sve vreme je živeo s ocem i bratom na Skalicama, a za vreme broda ili nešto pre ukrcavanja, Crkva se uplela da mu se pomogne. Slučajno, moja majka je poznavala časnu sestru i ona joj je rekla da ima jednog momka kojemu je jako teško i koji ima problema u familiji te da je upravo otišao na brod. Pričamo o 2018. godini - kazala je Marcela.

Za "24 sata" govorila je i časna sestra o kojoj je reč.

- Filip je za mene bio jedan vrlo fini mladić i lepo me je kontaktirao. Njegova porodica živi blizu mog samostana, posećivala sam ih povremeno, kao maloletnu decu s nezaposlenim roditeljima. Filip me jednom nazvao s broda da mu nađem neki stan. To sam mu uspela pronaći, kao što bih uradila svakome ko me zamoli za neku uslugu. Ponekad bismo razgovarali i bilo bi sve u redu. Dolazio bi u naš samostan i bilo je sve ok do zadnjih dana. U poslednje vreme videlo se očito da je u depresiji. Očito je bio od nečega shrvan. Rekao mi je da noćina ne spava. Govorio je da mu samo dolazi u misli 'što bi bilo kad bi bilo'. Rekao mi je da to ponavlja cele noći. Nije mi rekao na šta je mislio s tim - priča časna sestra.

- Pokušavala sam ga ohrabriti i pomoći mu da izleči svoju depresiju. Da očisti svoju dušu u svetoj ispovedi i u sakramentu pričesti. Bojim se da me nije poslušao. rekao je da noćima ne spava. rekao je da mu samo dolazi u misli što bi bilo kad bilo. i da ponavlja je to cele noći. Nije mi rekao na šta misli. Ja sam ga smirivala, tražila sam ga da okrene svoje misli na dobre strane. Uzalud, očito je sve bilo uzalud. Nije imao mira, nijedan čovek koji se ne drži Božjih zapovedi nema mira - rekla je splitska časna sestra.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.