ŠVEDSKA POLITIČARKA UDARILA NA HRVATSKU! Tvrdi da je bila svedok njihove BRUTALNOSTI!
Andrej Plenković, Foto: Beta

pale teške reči

ŠVEDSKA POLITIČARKA UDARILA NA HRVATSKU! Tvrdi da je bila svedok njihove BRUTALNOSTI!

Hrvatski premijer je dodao i da se sve pritužbe na ponašanje hrvatske granične policije istražuju

Objavljeno:

Evropsi parlamentarci su u utorak u Strazburu, na sednici održanoj povodom hrvatskog predsedavanja Savetom EU, žestoko kritikovali zvanični Zagreb zbog problema sa migrantima i vladavinom prava, dok je premijer Andrej Plenković sve to pažljivo slušao.

Tako je švedska evroparlamentarka Malin Bjork rekla da je lično posetila područja na severu BiH nakon što je pročitala izveštaj o brutalnosti hrvatske granične policije.

- Brutalnost kojoj sam bila svedok zaista je bila strašna - izjavila je u utorak Bjorkova. - Nijedna država članica ne bi trebalo da se ponaša tako na svojim granicama. Moramo jasno reći da Hrvatska ne može ući u šengenski prostor ako se ne zaustavi takva situacija.

Plenkoviću su i drugi evroparlamentarci prebacivali ponašanje Hrvatske s migrantima, a on je odgovorio da se Hrvatska nije kao druge države odlučila za izgradnju barikada i bodljikave žice, već da se "hrvatska, evropska i buduća granica 'šengena'" štiti sa 6.500 policajaca.

- Rešenje je zaštita spoljne granice, posebno one između Turske i Grčke, na kojoj kreće istočno-mediteranska i zapadnobalkanska ruta - rekao je Plenković.

Predsednica grupe Zelenih Ska Keler u EP takođe je govorila o izveštajima o nasilju i zlostavljanju ("tuku ih, uništavaju im imovinu, čak pucaju na njih") koje hrvatska policija čini nad ilegalnim migrantima na granici sa BiH.

Plenković je na to rekao da je Hrvatska u tretmanu migranata, da poštuje sve hrvatske i evropske zakone i međunarodne konvencije, te da nijednu od tih optužbi ne treba uzeti, kako je kazao, "zdravo za gotovo".

Hrvatski premijer je dodao i da se sve pritužbe na ponašanje hrvatske granične policije istražuju.

Bonus video

(Espreso.co.rs/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.