NA DAN UBISTVA JE HTEO DA ODE NA PSIHIJATRIJU JER NIJE SPAVAO 20 DANA: Ispovest majke UBICE IZ SPLITA!
Filip Zavadlav, Foto: Facebook

jezivo!

NA DAN UBISTVA JE HTEO DA ODE NA PSIHIJATRIJU JER NIJE SPAVAO 20 DANA: Ispovest majke UBICE IZ SPLITA!

Uzeli su mu sav novac koji je imao pa mu je hitno trebao novo ukrcavanje na brod jer nije imao ni za hranu!

Objavljeno:

- Filip je moj sin, a ja sam daleko. Trenutno sam u Austriji jer tu radim već neko vreme. Totalno sam izvan sebe. O strašnoj vesti saznala sam slučajno preko interneta i od tada ne prestajem da pijem tablete za smirenje. Ne mogu se skoncentrisati uopšte ni na šta.

U Split se vraćam krajem januara jer mi tek tada završava smena na poslu i imaću slobodno. Jesam li ljuta zbog svega? Ne, nisam ljuta nego zabrinuta jer on od straha nije spavao 20-ak dana u komadu. I zločin je napravio rastrojen. Momci koje je ubio maltretirali su ga i upadali mu u stan noću i pretili mu nožem, priča očajna majka.

Tukli brata

Uzeli su mu sav novac koji je imao pa mu je hitno trebao novo ukrcavanje na brod jer nije imao ni za hranu. Smršao je osam kilograma u mesec dana. Na brod se, kao časnik palube, trebao ukrcati ove sedmice - rekla je za Jutarnji list Etel Zavadlav, majka 25-godišnjeg splitskog ubice Filipa, naglašavajući kako “njenom sinu treba lekarska pomoć, a ne zatvor”.

Svesna je podrške koju desetine hiljada građana pružaju nezinom sinu uprkos činjenici što je reč o trostrukom ubici, ali roditeljsku ljutnju i bes prema samom zločinačkom činu koji ledi krv u žilama ne pokazuje, ipak ukazuje na splet loših odluka. Poslednji put ga je čula par sati pre hapšenja. Zvučao joj je, otkriva, zbrkano i ponavljao je: “Dođi, dođi, dođi što prije.”

Na pitanje je li Filip dao naslutiti da bi mogao učiniti nešto loše momcima čije je živote u subotu popodne ugasio, majka osumnjičenog trostrukog ubice kaže da takav scenarijo nije nikome ni približno spominjao.

- Tog dana kad je bilo ubistvo, hteo je otići u bolnicu na hitni psihijatrijski prijem. Spominjao je suicid, bacanje pod vlak i slično, ali nikada ovakav užasan ishod. No otac ga je sprečio u odlasku u bolnicu jer je smatrao da se posle toga neće moći nigde zaposliti. A policiji se Filip nije nikad obratio za pomoć, jer ionako ne bi bilo svrhe.

Maltretiran je zbog navodnih dugova dve godine mlađeg brata kojeg su svako malo tukli te mu nabili ogromne kamate na dugovanje. Da bi na kraju došli na Filipova vrata u unajmljeni stan gde je živeo sam - otkrila je još Filipova majka dodajući da ne zna odakle sinu oružje kao niti gde se trenutno nalazi mlađi sin.

Na upit kako komentariše Filipovu kriminalnu prošlost pa i osuđujuću uslovnu presudu prema kojoj je “ona čuvala stražu dok je nezin sin Filip 2014. godine krao iz Hrišćanske proročanske crkve Maranatha iz koje je ukrao 11.000 kuna vredne predmete”, Etel pojašnjava “da se pišu bezvezarije pa i da je nju sin tukao, ali to je apsolutna laž”.

Provale u crkvu

Bezvezarije ili ne, prema presudi Filip je zbog te provale u crkvu od 13. marta 2014., kada je ukrao 1100 kuna, dve video kamere i diktafon, osuđen na splitskom sudu na uslovnih godinu dana dok je njegova majka, u ulozi pomagačice i čuvara straže, osuđena na istu kaznu, ali s četverogodišnjim rokom.

Par dana kasnije, Filip je s istim ciljem posetio i Evanđeosku pentekostnu Crkvu Radosna Vest u Mislavovoj ulici iz koje je pobegao praznih ruku nakon što je domarka čula buku. Osim za provale, Filip je osuđen i na uslovna tri mjeseca zatvora za prikrivanje jer je kupio bicikl od 26 evra za koji je znao da je ukraden.

Ujedno mu se sudilo i zbog porodičnog nasilja kada je pre četiri godine osuđen na mesec dana zatvora uslovno na šest mjeseci. Zbog tog se događaja oglasio na Facebooku kako bi s prijateljima prokomentirao posetu policije na kućnom pragu.

Osam dana

- Dobio sam osam dana zabrane dolaska kući zbog kršenja članka 4. Zakona o zaštiti od nasilja u porodici. Glupog li ustava. Brat i ja se posvađali. I ja se derem na njega. Otac zvao policiju jer se ja derem po kući. U međuvremenu brat izađe iz kuće jer ga boli k...., a otac je nastavio dalje i pred pandurima optuživat mene te brata zvat na mobilni. I preko mobilnog brat priča pandurima i ja sam sad pod zabranom.. - opisao je Filip prie nekoliko godina na društvenim mrežama.

Razorena porodica

A njegov poslednji greh, zbog kojeg su građani podeljeni jer je za neke trostruki ubica heroj, a ne zločinac, složno tvrde: “Postupio je onako kao kad čoveku dobrom k’o leb, prekipi. Nema potrebe za čuđenjem.”

Teško je dokučiti što se Filipu u međuvremenu dogodilo jer dok je pohađao srednju pomorsku školu, imao je jednostavne želje. U svesci iz predmeta Etike je napisao: “Želim postići vrlo dobre ocene u školi. Najviše želim naučiti engleski jezik, rešiti se svih problema koje imam i koje ću imati i želim razveseliti porodicu.”

Porodica, koja je sudeći po svemu već neko vreme na kolenima, svojim potezom koji je zaprepastio zemlju, posrnuli nautičar potpuno je razorio.

Centar nadzirao porodicu od 1997.

Splitski Centar za socijalno nadzirao je porodicu Filipa Zavadlava još od 1997.

U porodici su, uz roditelje, još dva brata, obojica na pragu 20-ih godina, što znači da su socijalni radnici bili upoznati s prilikama u porodici još otkako su braća bila mala, ali nisu poznati detalji na koji način su se problemi rešavali od strane stručnih službi.

Jedan od braće nalazi se u terapijskoj zajednici za lečenje zavisnosti u Crnoj Gori.

- Ovaj Centar je u porodici Zavadlav još od 1997. poduzimao sve potrebne mere i radnje sukladno odredbama Porodičnog zakona, a s ciljem zaštite interesa malodobne dece kroz pružanje savetodavne pomoći i podrške roditeljima u ostvarivanju socijalne brige.

Te mere provodile su se kontinuirano do 2016, odnosno do punoletnosti najmlađeg deteta. Što se tiče ostalih mera koje se nisu odnosile direktno na maloletnu decu, bilo da se radilo o obaveštenjima ili prijavama od strane privatnih osoba ili drugih državnih tela, ovaj Centar poduzimao je i nakon punoletnosti dece sve mere i radnje sukladno pravilima etičnosti struke kao i važećim zakonskim propisima - kažu u CZSS-u. (M. Ilić/SD)

(Espreso.co.rs/Jutarnje Vjesti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.