KOLINDA ILI MILANOVIĆ? Građani Hrvatske danas biraju predsednika!
Građani Hrvatske danas biraju predsednika, Foto: Beta

DANAS JE VELIKI DAN ZA NJIH

KOLINDA ILI MILANOVIĆ? Građani Hrvatske danas biraju predsednika!

Birališta su otvorena!

Objavljeno:

Tokom tri televizijska sučeljavanja predsedničkih kandidata, Milanovića i Grabar Kitarović, padale su međusobne optužbe.

U Hrvatskoj će danas biti održan drugi krug sedmih predsedničkih izbora, a više od 3,8 miliona građana sa pravom glasa, biraće između bivšeg premijera Zorana Milanovića, kandidata opozicione SDP i aktuelne predsednice Kolinde Grabar Kitarović, kandidatkinje vladajućeg HDZ.

Novi predsednik Hrvatske biće kandidat koji osvoji više glasova građana koji budu izašli na birališta, koja će biti otvorena od 7 do 19 sati.

U kratkoj, ali žestokoj kampanji između dva izborna kruga, a prvi je održan 22. decembra prošle godine, kandidati su imali čak tri televizijska duela, od kojih je poslednji održan u samom finišu, u petak uveče na Novoj tv. Prethodili su mu dueli na RTL-u i HRT-u.

Tokom tri televizijska sučeljavanja predsedničkih kandidata, Milanovića i Grabar Kitarović, padale su međusobne optužbe i iznošeni su dijametralno suprotni stavovi o nekim ključnim pitanjima bitnim za budućnost Hrvatske, ali ono što im je bilo zajedničko je saglasnost da je Hrvatska snažnija država od Srbije.

Hrvatski mediji i analitičari su, kao i hrvatsko društvo, podeljeni po pitanju ko će biti novi predsednik Hrvatske u narednih pet godina, što ne čudi s obzirom na to da je reč o izboru između kandidata levice i kandidata desnice.

Milanović je u drugi krug ušao sa neznatnom prednošću od par procenata u odnosu na Grabar Kitarović i tu prednost je zadržao do samog kraja izborne kampanje.

Prema poslednjim istraživanjima Ipsosa objavljenim u petak, kandidat SDP vodi sa 45 odsto glasova ispitanih, dok njih 42 odsto podržava Grabar-Kitarović. Neodlučnih je oko 13 odsto.

Drugi krug predsedničkih izbora pratiće rekordnih 24.333 promatrača, 63 više nego u rekordnom, prvom izbornom krugu, kada je bilo čk 11 kandidata.

Najviše je posmatrača prijavio HDZ, preko 14.000, a SDP-ovih je gotovo devet hiljada.

Biračka mesta će biti otvorena od 7 do 19 sati, a prvi preliminarni izborni rezultat se očekuje u 20 sati.

Bonus video:

(Espreso.co.rs /Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.