NIJE TEŠKO NAVIKNUTI SE NA BOLJE! Balkanac otišao u OVU ZEMLJU, pa opisao RAJ ZA RADNIKE
Bludenc, Foto: Youtube printscreen

IMAJU SVA PRAVA

NIJE TEŠKO NAVIKNUTI SE NA BOLJE! Balkanac otišao u OVU ZEMLJU, pa opisao RAJ ZA RADNIKE

Konobar je u gradu Bludenzu, na tromeđi Austrije, Nemačke i Švajcarske

Objavljeno:

Nakon što je punih 15 godina radio kao konobar i još dve godine kao trgovac, Dubrovčanin Alen Sofić već sedam meseci radi u Austriji.

Konobar je u gradu Bludencu, na tromeđi Austrije, Nemačke i Švajcarske. U krugu od 50 kilometara je Lihtenštajn, za manje od dva sata stiže se do Ciriha, St. Galena, Insbrucka...

O uslovima rada i života u Austriji priča:

- Nikad se nije problem naviknuti na bolje. Dogodine Austrija ukida radne vize za Hrvate i mnogi će novi posao potražiti upravo u Austriji, gde je minimalac 1200 eura, a radnici imaju regres, te 13. i 14. platu u junu i januaru. Zadovoljan sam platom, poslodavac mi je osigurao smeštaj, plaćene režije i hranu. Dobra je i manča, naravno da ostajem. Otišao sam iz Grada jer od plaće trgovca nisam mogao živeti. Mislio sam: odradiću sezonu, vratiti dugove i eto me doma. Nakon šest meseci ne samo da sam dug vratio, nego mi je ostalo dvostruko više - pohvalio se Sofić koji između Irske, Britanije, Nemačke i ostatka EU svima preporučuje Austriju.

- Ko želi ići, neka već ove zime usavrši nemački jezik. Većina gostiju na zapadu Austrije su s nemačkog govornog područja i engleski se skoro i ne govori, iako je dobrodošao. Svima s temeljnim znanjem jezika poslodavci plaćaju usavršavanje, a krus je uračunat u radno vreme. Tako ulažu u radnike koji, ako se trude, neće propasti. Ponuda radnih mesta je velika, a najlakše ih je naći u industriji i ugostiteljstvu. Letnja sezona je od maja do septembra i tada su svi u prirodi. Sledi kolektivni godišnji do 15. novembra, kada počinje zimska sezona - ispričao je za Dubrovački vjesnik Hrvat koji radi s dva Slavonca i Višankom te mnogim radnicima iz susednih država.

- Međusobno se poštujemo i pomažemo, ako treba, uskačemo kao zamene. Štite nas dobri zakoni i u Beču osnovana udruga Privileg: za godišnju članarinu od 50 eura, sedam vrhunskih advokata pruža pravnu pomoć i zastupa pred poslodavcima. Radniku se jamči slobodan dan u nedelji, a pet prekovremenih sati u nedelji donosi iduće nedelje dva slobodna dana u komadu. Nije to kao kod nas gde se radi od jutra do sutra, sve "dok su gosti tu". Prekovremeni se plaćaju duplo, a slobodan dan nije problem dobiti: treba ga samo najaviti dan ranije. Ako ste na bolovanju, osiguranje vam šalje kontrolu u stan, a obavezno pitaju i kakav je odnos lekara prema vama - ističe Sofić.

Napominje kako smeštaj, režije i hranu u ugostiteljstvu plaća poslodavac.

- Ako dobijete otkaz, možete ostati u istom smeštaju dok ne pronađete novi posao ili do povratka kući. Uz to, lokalna samouprava u Austriji određuju limite stanarine za svaku vrstu smeštaja i ako gazde zatraže više, porez im se automatski uvećava 50 posto. Radnici su maksimalno zaštićeni, ali se propisi moraju pošoivati. Strpljivo nam sve tumače i po deset puta, dok ne kažete da vam je jasno. Ali, ako zatim pogrešite, vi ste odgovorni! Svi poslodavci nisu obvezni naći smeštaj, ali ga možete tražiti. Sve se pregovara i zavisi od ponude radne snage - tumači sugovornik Dubrovačkog vjesnika.

- Ako je stan skuplji u odnosu na visinu plate, nakon prijave stiže poverenstvo koje odlučuje o subvenciji. Moji poznanici, mladić i devojka su zajedno radili i živjeli u stanu koji im je osigurala firma. No, ona je promenila posao te su smeštaj morali nadoplatiti 400 eura mesečno. Obratili su se opštini i uz kafu popričali s povjerenstvom. Iznenadila ih je odbijenica uz obrazloženje: nećemo finansirati vaše cigarete. Prestanite pušiti i uštedite razliku! Naime, oboje su pušili kutiju dnevno, što je 16 do 20 eura puta 30 dana - govori Sofić.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Novac.jutarnji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.