HRVATI U PANICI! SRBI ODLUČUJU KO ĆE BITI PREDSEDNIK HRVATSKE! Ne, ovo nije LAŽ, od njih zavisi ko će na PANTOVČAK
Kolinda Grabar Kitarović i Zoran Milanović, Foto: AP / Beta

RAČUNICA

HRVATI U PANICI! SRBI ODLUČUJU KO ĆE BITI PREDSEDNIK HRVATSKE! Ne, ovo nije LAŽ, od njih zavisi ko će na PANTOVČAK

Zanimljiva kombinatorika

Objavljeno:

Hrvatska je glasala za predsednika i odlučila da u drugi izborni krug uđu Zoran Milanović i Kolinda Grabar Kitarović. Ko će naredne četiri godine gospodariti na Pantovčaku, mogli bi, verovali ili ne vrlo lako da odluče Srbi!

Ne ovo nije neka teorija zavere, naime prema poslednjim popisu i procenama oko 200.000 Srba ima pravo glasa u Hrvatskoj, a to je biračko telo koje bi moglo da odluči ko će biti novi predsdednik Hrvatske.

Naime, prema pisanju medija u hrvatskoj i izjavama analitičara Kolinda Grabar Kitarović bi trebala dobiti većinu glasača Miroslava Škore i Ivana Pernara, a Zoran Milanović većinu onih Mislava Kolakušića, Darija Juričana i Dalije Orešković.

Što u prevodu znači da će drugi krug predsedničkih izbora biti borba za svaki glas. Pre bilo kakve matematike treba imati u vidu da je razlika u prvom krugu između Milanovića i Kolinde bila 54.000 glasova, u korist kandidata SDP.

foto: Fejsbuk

Prema ovim podacima računica je sledeća:

Škoro je dobio 464.730 glasova, a Pernar 44.050. Kada uzmemo navedeni procenat koji će glasati za Kolindu, onda ona osvaja oko 218.400 glasova Škore i 16.280 glasova Pernara. Uz svojih 507.000 glasova, Kolinda može da računa maksimalno na 758.000 birača.

Prema istoj anketi urađenoj u Hrvatskoj, Zoran Milanović u drugom krugu dobija većinu glasova Mislava Kolakušića, Darija Juričana, Dejana Kovača, Dalije Orešković i Katarine Peović. Ti kandidati su ukupno dobili 294.383 glasa. Milanović je u prvom krugu osvojio 562.696 glasova. Zbir bi bio nešto veći od 857.000 glasova. Ali ako oduzmemo samo 10 posto od tog zbira jer nije pojašnjeno što je većina, već su Kolinda i Milanović skoro izjednačeni.

Upravo gore navedena računica jasno govori da su Srbi taj faktor koji će biti presudan za pobedu na izborima.

Na predsedničkim izborima u Hrvatskoj većinu glasova osvojio je kandidat opozicione Socijaldemokratske partije Zoran Milanović, koji zagovara normalnost, toleranciju i poručuje da je rat završen i da treba graditi mir, poručio je lider Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac.

foto: Beta

Pupovac je za TV Pink naglasio da su predsednički izbori važni za Hrvatsku i za Srbe u Hrvatskoj, kao i za odnose između Hrvatske i zemalja regiona, uključujući i Srbiju.

"Međuetnički odnosi od 2014. godine ne samo da ne beleže nikakav napredak već su prepuni tenzija, loših odnosa i loših osećaja", naglasio je Pupovac.

On je dodao da će se za 14 dana znati pobednik na izborima u Hrvatskoj, jer u drugi krug ušli Zoran Milanović i Kolinda Grabar Kitarović.

Naglašava da Milanović u prvom krugu nije osvojio većinu ne samo zahvaljujući porukama koje je slao, već i zbog toga što je desno biračko telo bilo podeljeno između Kolinde Grabar Kitarović i Miroslava Škore.

"U drugom krugu sve će zavisiti kako će se ponašati Milanović sa svojim porukama, koliko će uspeti da okupi ljude na programu toga što on naziva normalno stanje i normalna Hrvatska, koji će početi da gradi mir i odmaći se od rata i ratnih politika. Sa druge strane, zavisi i od toga koliko će Grabar Kitarović pokupiti birača Miroslava Škore", naglasio je on.

Upitan kako će se odraziti na zemlje Zapadnog Balkana to što će Hrvatska uskoro preuzeti predsedavanje EU, Pupovac kaže da Hrvatska do sada nije vodila neku posebno aktivnu politiku kada je posredi napredovanje zemalja Zapadnog Balkana prema EU, delimično zbog vlastitog unutrašnjeg političkog stanja, delimično zbog stanja unutar EU.

foto: EPA/DANIEL KASAP

"Hrvatska jeste postavila zadatak da se za vreme njenog predsedavanja stvore mogućnosti da Severna Makedonija i Albanija otvore proces pregovaranja, ali i da se stvore pretpostavke za to i da drugi imaju nešto brži put nego što trenutno imaju", kaže Pupovac.

To zavisi, kako je rekao, i od samih odnosa unutar Hrvatske, odnosno bitke koja se vodi na dva fronta u toj zemlji, između onih koji žele radikalniji odnos prema zemljama regiona i onih koji žele normalniji odnos i koji žele evropskiju budućnost svih zemalja u regiji.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.