KOLINDA PORAŽENA OD MILANOVIĆA U PRVOM KRUGU IZBORA: Ipak je moguća pobeda 5.januara, analitičari otkrivaju ZAŠTO!
Foto: Beta

predsednički izbori

KOLINDA PORAŽENA OD MILANOVIĆA U PRVOM KRUGU IZBORA: Ipak je moguća pobeda 5.januara, analitičari otkrivaju ZAŠTO!

Hina je prenela da će Državna izborna komisija potpune rezultate izbora objaviti danas u 15 sati, kada će i zvanično biti saopšteno da će Hrvatska predsednika birati u drugom krugu, 5. januara

Objavljeno: 10:29h

Kandidat SDP-a Zoran Milanović sa 29,54 posto glasova i kandidatkinja HDZ-a, aktuelna predsednica,Kolinda Grabar-Kitarović sa 26,70 odsto glasova, nadmetaće se u drugom krugu predsedničkih izbora u Hrvatskoj, pokazuju skoro konačni nezvanični rezultati.

Prema rezultatima Državne izborne komisije (DIK), na osnovu obrađenih 99,14 odsto biračkih mesta, na trećem mestu je Miroslav Škoro sa 24,43 odsto glasova.

Ostali kandidati daleko su iza troje prvoplasiranih, pokazuju rezultati koje je Komisija objavila na svom sajtu, na osnovu obrađenih 6.477 obrađenih biračkih mesta od ukupno 6.533.

Na četvrtom mestu je Mislav Kolakušić sa osvojenih 5,87 odsto glasova, a na poslednjem mestu je Neđeljko Babić sa 0,15 odsto glasova.

Rezultati glasova iz inostranstva, na osnovu 114 od ukupno 124 obrađenih mesta, pokazuju da je Grabar-Kitarović osvojila 54,31 odsto glasova, Škoro 34,24, a Milanović 5,82 odsto glasova.

Državljani Hrvatske u BiH prvenstveno su svoje glasove dali Kolindi Grabar-Kitarović, koja je u toj zemlji osvojila 66,58 odsto glasova.

Škoro je u BiH osvojio 25,75 odsto glasova, a Zoran Milanović 4,37, prenosi portal Klix.

Milanović je u Zagrebu osvojio 33,33 odsto glasova, sledi Miroslav Škoro s 23,37, a treća je Kolinda Grabar-Kitarović sa 20,14 odsto glasova.

foto: EPA/DANIEL KASAP

Četvrti je Dario Juričan s 8,56 odsto glasova, a slede Mislav Kolakušić (5,64 odsto), Dalija Orešković (3,47), Ivan Pernar (1,67), Katarina Peović (1,27), Dejan Kovač (1,09), Anto Đapić (0,19) i Neđeljko Babić (0,17).

Milanović vodi i u Splitu s 30,53 odsto glasova, Kolinda Grabar-Kitarović je druga je s 24,99 odsto, a treći Škoro s 22,20 odsto, prenosi Hina.

U Rijeci je Milanović osvojio 41,99 odsto glasova, druga je Kolinda Grabar Kitarović s 19,46 posto, a Škoro treći s 12,92 posto.

Škoro vodi u Osijeku s 35,47 odsto glasova. Druga je Grabar Kitarović s 26,20 odsto, a treći Milanović s 22,38 odsto.

Hina je prenela da će Državna izborna komisija potpune rezultate izbora objaviti danas u 15 sati, kada će i zvanično biti saopšteno da će Hrvatska predsednika birati u drugom krugu, 5. januara, s obzirom da juče niko od 11 kandidatata nije uspeo da dobije nadpolovičnu većinu glasova izašlih na izbore.

Posle prvog kruga predsedničkih izbora u Hrvatskoj, na kojima su najviše glasova osvojili Zoran Milanović i Kolinda Grabar-Kitarović, politički analitičari ukazuju da će rezultat drugog kruga zavisiti od glasača Miroslava Škore.

Žarko Puhovski kaže da su oni pokazali snagu dve tradicionalno najjače stranke u Hrvatskoj, HDZ-a i SDP-a.

- Izbori su pokazali da se radi o sučeljavanju stranaka. SDP je iznad svih očekivanja uspeo da postigne dobre rezultate svog kandidata u prvom krugu, iznad onoga što su pokazivale predizborne ankete - kazao je Puhovski, predviđajući pobedu Grabar-Kitarović u drugom krugu.

Smatra da je HDZ-ova stranačka mašinerija nalošiju kandidatkinju uspela da progurati u drugi krug izbora.

Puhovski je za portal Index rekao da smatra da je ovaj rezultat "veliki uspeh HDZ-a", jer je Kolinda bila "katastrofalna kandidatkinja".

On je prokomentarisao i sinoćnji govor Grabar-Kitarović, nazivajući ga "žalosnim i lošim" i govorom osobe koja "nema kontrolu nad realnošću".

Puhovski pri tom ukazuje na paradokse - da Grabar-Kitarović govori o budućnosti, a spominje Vukovar, govori o demokratiji, a poziva se na zajedništvo.

- Bilo bi dobro da nestane na dva-tri dana, da se pribere, pa da se u manje lošoj formi pojavi u završnici kampanje - zaključio je on.

- Milanović je formalno pobednik prvog kruga izbora, ali njegov rezultat nije ni izbliza takav da bi mu davao bilo kakve izglede u drugom krugu - rekao je za Hinu Davor Đenero.

Glasovi desnice na ovim izborima bili su podeljeni između Škore, koji je više glasova birača osvojio u Slavoniji, i Grabar-Kitarović, koja je više birača osvojila u Dalmaciji, složili su se politički analitičari.

Činjenicu da je Grabar-Kitarović dobila najviše glasova u Dalmaciji, analitičar Dragan Bagić objašnjava time da je taj deo Hrvatske tradicionalno vrlo lojalan HDZ-u bez obzira na to što se događalo i koja je struja vladala HDZ-om.

- Slavonija je nešto manje lojalna i u više su navrata birači desnog spektra tražili neku alternativu HDZ-u. Slavonija je u tom smislu dinamičnija i politički pluralnija od Dalmacije - kazao je Bagić, koji prognozira pobedu Milanovića.

O tome kome će u drugom krugu otići glasovi Škore, analitičari Đenero i Puhovski složili su se da će se većina njih preliti kandidatkinji HDZ-a, što će joj na kraju doneti pobedu.

- Škorini glasovi, u omjeru dva prema jedan, ići će Grabar-Kitarović, dok će jedna trećina birača odustati od izlaska na izbore, što će biti dovoljno da ona, kako se sada čini, pobijedi u drugom krugu - ustvrdio je Puhovski.

Politički analitičar Tihomir Cipek izjavio je da je Hrvatska otišla u desno i da se to pokazalo i na nedeljnim predsedničkim izborima.

-Ti trendovi su pristuni svuda u Evropi, pa sad i u Hrvatskoj - rekao je Cipek za Novu TV komentarišući rezultate predsedničkih izbora u Hrvatskoj.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.