SRPSKI KRIMOSI VOLE HRVATSKE ZATVORE: Trenutno iza rešetaka u komšiliku se nalazi 127 državljana Srbije!
Foto: Vladimir Sporčić

EVO ZAŠTO

SRPSKI KRIMOSI VOLE HRVATSKE ZATVORE: Trenutno iza rešetaka u komšiliku se nalazi 127 državljana Srbije!

U Remetincu su ga držali odvojenog od drugih zatvorenika

Objavljeno: 08.12.2019. 22:50h
  • 1

Ubice i razbojnici iz Srbije često ‘operiršu’ po Hrvatskoj jer im je plen veći, a ako ih uhvate, kazne su blaže i uslovi u zatvorima bolji nego u Srbiji...

Dvostruki ubica Dragan Pavlović Gaston (47), jedan od vođa Delija, navijačke grupe Crvene zvezde, koji je s BBB-ovcem Goranom Hajdukovićem Čupkom letos uhvaćen s kamionom punim droge, samo je jedan od okorelih kriminalaca koji su bili li su još u hrvatskim zatvorima.

Čim su uhvaćeni, hrvatske vlasti su dobile podatke o Gastonu, kojega su mediji nazvali kanibalom iz Aranđelovca. Naime, Gaston je tokom boravka u kragujevačkom zatvoru 2016., nezadovoljan kvalitetom i količinom hrane, šakama izudarao kuvara, a potom mu odgrizao deo uha.

U Remetincu su ga držali odvojenog od drugih zatvorenika, a na suđenje u Karlovac vodili su ga s lisicama i na nogama.

- Pre 16 godina rukama sam ubio Dušana Markovića, pripadnika krim miljea. Ubio sam i Fatmira A., ali za to sam oslobođen. U zatvoru sam proveo 15,5 godina, od toga 11 u potpunoj izolaciji, a pre hvatanja na slobodu sam izašao šest meseci ranije - rekao je Gaston tokom suđenja dodavši kako se bavio svim i svačim, “ali s narkoticima nikad nikakve veze nisam imao”.

U zatvorskom sistemu trenutno se nalazi 127 državljana Republike Srbije - 83 ljudi u statusu istražnog zatvorenika i 44 u statusu zatvorenika. Sukoba po nacionalnoj osnovi u zatvorima nije bilo, a u Ministarstvu tvrde kako nije bilo napada ni na Srbe, osuđenike za ratne zločine.

- Oni izdržavaju kaznu zatvora u uslovima koji onemogućuju, odnosno preveniraju sukobe ili napade po nacionalnoj, ali i po bilo kojoj drugoj osnovi, te se vodi računa o stanju sigurnosti svakog pojedinog zatvorenika - rekli su nam u Ministarstvu pravosuđa. U jednom zatvoru je i Nikola Rgić, obožavatelj ratnog zločinca Arkana, čiji lik ima istetoviran na leđima.

Ne boje se Lepoglave

Rgić je u Hrvatskoj 2017. pravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu od tri godine i devet meseci zatvora. Toliko je na Županijskom sudu u Rjeci dobio 2016. za razbojništvo, krađu i prevaru. U ta tri nedela nezakonito je stekao oko 27.000 kuna. Na Opštinskom sudu u Šibeniku  2016. osuđen je na osam meseci zbog krađe. Arkanov obožavatelj u Srbiji je, prema njegovim rečima, bio osuđen na sedam godina robije zbog pokušaja ubijstva i iznude. Tvrdi da je tu kaznu odslužio. Najstroži zatvor u hrvatskoj Lepoglava, po pričama upućenih, za najstroži srpski zatvor Zabelu je poput odmarališta.

'Brat u nevolji'

U zatvorima se sklapaju i prijateljstva. Zdravko Mamić je na jednoj od svojih konferencija za novinare spomenuo da mu je cimer u Remetincu bio Aleksandar Tasić, član Pink Pantera. Rekao je i kako mu je u kantinu redovno slao po 2000 kuna, nazvavši Tasića “bratom u nevolji”. Tasić je bio deo iskusne šestorke iz Srbije, Crne Gore i BiH koja je 2015. u Zagrebu planirala orobiti blindirani kombi. Na sreću, uhvatili su ih pre nego što su naoružani automatskim oružjem krenuli u akciju.

Bonus video:

(Espreso.rs/24sata)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media