ŽENA VEĆ GODINU I PO POKUŠAVA DA SE ISPIŠE IZ CRKVE: Njena priča je NEVEROVATNA!
Katolička crkva / Ilustracija, Foto: AP

traži svoja prava

ŽENA VEĆ GODINU I PO POKUŠAVA DA SE ISPIŠE IZ CRKVE: Njena priča je NEVEROVATNA!

Ne želi da odustane

Objavljeno:

Kada je pedesetosmogodišnja Riječanka M. B. odlučila formalno da raskine vezu sa Katoličkom crkvom započete krštenjem malo nakon rođenja, a nastavljene primanjem sakramenta pričesti s deset godina, očekivala je jednostavan i jasan postupak na čijem će koncu biti bogatija za potvrdu da Katolička crkva na nju više ne računa čak ni kao na statistički podatak.

Ne želim takvoj organizaciji da pripadam ni na papiru

"Jednostavno, ne želim da pripadam ni papirnato takvoj organizaciji", kaže M.B. Čitala je kako aktivisti nevladinih organizacija opisuju proceduru – treba prvo ispisati izjavu, overiti je kod javnog beležnika te je uputiti na adresu nadležne biskupije. Novinari riječkog Novog lista pre nekoliko meseci su pokušali da od Crkve saznaju ,koliko je ovakvih slučajeva, i odgovorili su im samo iz Varaždinske biskupije. Rekli su da godišnje prime desetak zahteva za istupanjem te su naveli kako, u pravilu, poštuju volju ljudi. Po završetku procedure, odluku evidentiraju u župnim knjigama krštenih.

Ipak, M.B. ima nesreću da njena nadbiskupija, ona Riječka, neguje drugačiju praksu i ne mari za želje ljudi koji žele da napuste Katoličku crkvu. I već drugu godinu uzalud traži službeni raskid.

"Ispis iz Katoličke crkve zatražila sam u novembru 2018. godine. Prethodno sam se kod poznanika, koji su to prošli, informisala šta mi je potrebno od papira. Tako sam pripremila kompletnu dokumentaciju s izjavom overenom kod javnog beležnika u kojoj navodim da po svojoj slobodnoj odluci istupam iz Katoličke crkve. Dokumentaciju sam poslala 9. novembra prošle godine poštom preporučeno, Riječkoj nadbiskupiji i Kapucinskoj crkvi Gospe Lurdske u Rijeci u kojoj sam krštena", priseća se M. B.

Početak je izgledao jednostavno, već nekoliko dana kasnije, 13. novembra je dobila pošiljku, ali...

Neodgovaranje Crkve me iznenadilo

"Nakon toga nije usledio nikakav odgovor. S obzirom na to da sam primila pošiljku, neodgovaranje Crkve me iznenadilo, ali sam od poznanika koji su prošli slično iskustvo ubrzo saznala da takvo ponašanje nije retko.

Tri meseca uzalud je čekala dopis od crkvenjaka pa se u maju ove godine odlučila da ponovi proceduru. Ponovo je poslala dokumentaciju.

"Odlučujem da se obratim pučkoj pravobraniteljici. Pišem joj 25. travnja, a ona vrlo brzo reagira dopisom koji upućuje Riječkoj nadbiskupiji i Kapucinskoj crkvi. Kao i kad sam im ja pisala, crkveni odgovor izostaje", informira nas M. B. U listopadu se drugi put obraća pravobraniteljici, ona ponovno šalje dopis koji crkvenjaci, već predvidljivo, ignoriraju. Na koncu, Riječku nadbiskupiju i Kapucinsku crkvu mailom obavještava da će s cijelim slučajem izaći u medije.

"Crkva u Hrvatskoj je izneverila temeljne postulate"

Zašto joj je uopšte toliko stalo do crkvene ispisnice?

"Najkraći odgovor bi bio: iako imam neke sakramente, nisam praktična vernica te je stoga i od mene, a i od Crkve, licemerno da budem deo statistike od 86 posto građana katoličke veroispovesti. Osim toga, smatram da je Katolička crkva u Hrvatskoj izneverila temeljne postulate dostojanstva, jednakosti i slobode koje bi hršćanstvo trebalo da predstavlja. Prečesto domaći kler staje na stranu onih vrednosti od kojih ne samo da bi se trebao distancirati već bi ih trebao osuditi, a reč je o širokom dijapazonu tema – od politike, preko korupcije, do neraskidive prepletenosti religijskog i nacionalnog“, objašnjava M. B. te, na koncu, ukazuje da „u slobodnoj i, kako negde piše, sekularnoj zemlji imam pravo da izađemo iz kluba u kojem ne želimo da pripadamo.

Upućuje nas i na iskustva drugih. Kako kaže, svi se žale da ispis traje duže nego što je pristojno očekivati, "ali svi s kojima sam o toj temi razgovarala, na koncu su ga dobili", tvrdi M. B.

Pitali smo Riječku nadbiskupiju o slučaju i dobili ekscentričan odgovor koji spominje "provokativne zahteve"

A da se Katolička crkva zaista odnosi bahato i ekscentrično prema dopisima, uverili smo se. Obratili smo se adresama kojima je pisala, a odgovor je stigao iz Riječke nadbiskupije s potpisom kancelara Nikole Imbrišaka. Prenosimo ga verno, sa svim velikim i malim slovima te ostalim znakovima, onako kako ih je Stvoritelj, kroz kancelarove ruke, razbacao po mailu:

"Katolička Crkva je u službi spasenja jer je Spasitelj njen utemeljitelj, stoga nije njena služba da sprovodi procedure niti da ometa slobodnu volju osobama koje žive svojom osobnom slobodnom voljom izvan Katoličke Crkve. Osobama koje žive izvan Katoličke Crkve nisu potrebni odgovori na 'provokativne zahteve' da žive slobodno i bez ometanja svoju slobodnu volju. U Republici Hrvatskoj javno je poznato da žive stotine i stotine hiljada stanovnika izvan Katoličke Crkve, stoga niti su brojeni niti će biti brojeni 'provokativni zahtevi' nekolicine pojedinaca iz velikog mnoštva slobodnih osoba koje žive izvan Katoličke crkve", napisao je Imbrišak.

Postoje i drugačija iskustva

Zagrepčanka Đurđa Knežević imala je nešto vedrije iskustvo na čijem je koncu iz Župe sv. Nikole biskupa iz Jastrebarskog dobila dokument koji se zove "Posvjedočenje o istupu iz Katoličke crkve".

I ona se suočila sa sličnim ponašanjem crkvenjaka. Njen prvi dopis su ignorisali, a potom su im upućene dve pošiljke – jedna od Đurđe, a druga od advokata kojoj se obratila. I na kraju je došla do cilja, čak i relativno brzo. Ispis je zatražila 27. juna prošle godine, a "Posvjedočenje o istupu" iz crkvenih redova stiglo joj je 29. januara.

U njemu stoji kako spomenuta Župa "posvjedočuje" da je temeljem Đurđina pisana zahteva za istupanjem iz Katoličke crkve, "po odredbi Nadbiskupskog duhovnog stola u Zagrebu, u župnu maticu krštenih, gdje je ubeleženo Vaše krštenje, u rubriku 'Naknadni upisi i beleške'" upisano da je "formalnim činom istupila iz Katoličke crkve".

Ne posustaje pred crkvenom bahatošću

Knežević je, svejedno, iznervirana zadnjom rečenicom "Posvjedočenja" u kojoj stoji: "Podsećamo da formalni istup iz Crkve ne poništava neizbrisivi beg krštenja", ali što je tu je. Ona je do traženog papira stigla.

M. B. ne namerava da odustane, uprkos crkvenoj bahatosti.

Bonus video

(Espreso.co.rs/Index)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.