ĆIRILIĆNI PLAKATI OSVANULI U HRVATSKOJ: Evo kako su na njih REAGOVALI kandidati za PREDSEDNIKA Hrvatske
Naša poruka ovim plakatima je zapravo da smo svi ravnopravni građani Hrvatske, Foto: Printscreen

našli se u čudu

ĆIRILIĆNI PLAKATI OSVANULI U HRVATSKOJ: Evo kako su na njih REAGOVALI kandidati za PREDSEDNIKA Hrvatske

Zbog toga smo iskoristili poruke predsedničkih kandidata da pokažemo da te poruke znače isto i na jednom i drugom pismu

Objavljeno:

Srpsko narodno veće (SNV) pokrenulo je kampanju "Da se bolje razumemo", sa ciljem da se skine stigma sa ćirilice i pošalje poruku da korišćenje tog pisma u privatnoj ili javnoj upotrebi ne ugrožava nikoga u Hrvatskoj, a pogotovo ne većinski narod.

Sad su odlučili da se sa tim uključe i u predsedničku kampanju.

- Kampanju “Da se bolje razumemo”, sa ciljem promocije ćiriličnog pisma u Hrvatskoj, nastavljamo džambo plakatima koji sadrže izborne slogane pojedinih predsedničkih kandidata na ćiriličnom pismu – izjavio je za N1 predsednik SNV Boris Milošević.

Cilj je da kampanja odgovara aktuelnom društvenom trenutku, a predsednički izbori su, kako je ocenio, najaktuelniji društveni događaj.

- Naša poruka ovim plakatima je zapravo da smo svi ravnopravni građani Hrvatske, kako i Ustav propisuje, bez obzira koje pismo koristili. Očekujemo da će prevladavati pozitivne reakcije. Plakati će biti postavljeni u Zagrebu, Splitu i Rijeci – naveo je Milošević.

Milorad Pupovac, lider SDSS-a i predsednik Saveta SNV izjavio je da je smisao ove kampanje razvoj tolerancije i prestanak identifikovanja ćirilice s onim što ona nije.

- Zbog toga smo iskoristili poruke predsedničkih kandidata da pokažemo da te poruke znače isto i na jednom i drugom pismu, nezavisno kako se one pisale i da ohrabrimo sve ljude srpske nacionalnosti da učestvuju na ovim izborima, da afirmiraju svoje pravo građanstva koje je antićirilična kampanja sigurno osporavala i potiskivala – izjavio je on za “Jutarnji list”.

Kampanju su komentarisali i ostali predsednički kandidati.

- Ovo je slobodna zemlja. Svako ima pravo da piše i govori šta želi, ali za to mora imati i odgovornost – rekli su za “Jutarnji list” iz štaba kandidatkinje HDZ-a Kolinde Grabar-Kitarović.

Iz kampanje Zorana Milanovića rekli su da još nisu videli plakate.

- Mi plakate još nismo videli, čuli smo za njih i normalno je normalno, bez obzira na kojem jeziku ili pismu bilo - poručeno je.

BONUS VIDEO:

KAD ZABAVA KRENE PO ZLU! Čoveku vezali oči i dali mu motku da pogađa metu, ali dogodilo se nešto strašno (VIDEO)

(Espreso.co.rs/Jutarnji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.