SINA (3) JE GUŠILA JASTUKOM DO POSLEDNJEG DAHA: Majka ubice otkriva kako je njena ćerka postala MONSTRUM
Kjara je ubila sina (3), Foto: Facebook printscreen

čedomorstvo

SINA (3) JE GUŠILA JASTUKOM DO POSLEDNJEG DAHA: Majka ubice otkriva kako je njena ćerka postala MONSTRUM

Za jedno od najstravičnijih ubistava u hrvatskoj istoriji okrutna majka prošle godine je dobila 33 godine zatvora i još najviše dve godine psihosocijalnog lečenja

Objavljeno:

Kjara Pašić ubila je svog trogodišnjeg sina Denisa pre dve i po godine.

Učinila je to uz pomoć tada 14-godišnjakinje koja je pobegla iz Doma za vaspitavanje dece i omladini u Puli.

Za jedno od najstravičnijih ubistava u hrvatskoj istoriji okrutna majka prošle godine je dobila 33 godine zatvora i još najviše dve godine psihosocijalnog lečenja.

Kjara izvršava kaznu u zatvoru u Požegi, a jedina koja pita za nju je njena majka Rita Rojnić. Uprkos nezamislivoj boli jer je na takav monstruozan način ostala bez unuka, ona se Kjare nije odrekla. Kaže, ipak je ona njena ćerka...

- Kjara je jako loše, nema ni 50 kilograma. Ima noćne more, zove me kad god može pa mi priča kako se muči. Odlazim joj nekad i u posetu. Već je nekoliko puta završila u Vrapču, triput je pokušala samoubistvo - govori Rita za "Jutarnji",

U zatvoru Kjara nema prijateljicu niti je i s kim bliska.

- U sobi je sa sedam žena. Možete misliti kakve su prema njoj, ipak su većinom unutra majke. Droga se u zatvoru oprašta, ali ubistvo deteta ne. To je jasno, dobro svi znamo Božju zapovest ‘Ne ubij’... - kaže njena majka.

Kjara ponekad radi u vešeraju. Zatvorenice mogu učiti heklanje, imaju vrt. Rita se redovno čuje s njenom odgajateljicom u zatvoru koja je informiše o kćerinom stanju. Na sudu je zaključeno da Kjara u trenutku ubistva nije bila neuračunjiva, jer bi joj tada, umesto zatvora, morali odrediti obavezno psihijatrijsko lečenje. Majka misli da je to pogrešno.

- Psihijatri su rekli da je ona na nivou devojčice od 7-8 godina. Bolest je daleko otišla. A oni su je osudili kao da je normalna! Ne osporavam ja njenu kaznu, neka ona bude 40, koliko god godina, ali osporavam zatvor. Kjara bi trebala biti na lečenju zatvorenog tipa jer ona je teško bolesna... - govori.

Ona je Kjari i devojci koja je presudila njenom jedinom unuku oprostila.

- Koo sam ja da sudim? Ako živiš sa srdžbom, kako ćeš uopšte živeti? Ali sebi ne mogu oprostiti što nisam čitala između redova. Što ga nisam spasila - kaže za Jutarnji.

Nesrećnog dečaka koji je vrištao, koprcao se i otimao gušile su Kjara i njena suučesnica 23. maja 2017. u malenome stanu u pulskom Akvilejskom prilazu. Prvo mu je jastuk na glavu, dok je ležao na krevetu licem prema plafonu, stavila malojetnica i počela pritiskati, dok ga je Kjara držala za noge. Zatim su se zamenile pa ga je gušila Kjara dok ga je maloletnica držala. To su radile dok mališan nije klonuo. Kako bi prikrile zločin, njegovo telo stavile su na kolica, pokrile ga ćebetom i odvezle do obale kraj napuštene vojarne Vallelunga. Ostavile su ga u moru i vratile se kući.

foto: Facebook printscreen

Rita se dana kada je život njenog unuka stao seća do u detalje.

- Imali smo radnike u kući, krečili su sobu. Moja sestra je pola sata pre izašla iz stana, mali se kupao. Sve je bilo uobičajeno. Da sam znala šta se događa, došla bih tamo, izlupala bih ih sve - govori Jutarnjem.

Svaki dan se nekoliko puta čula s Kjarom, Denis je znao prespavati kod nje, priča. Proveravala je ćerlku stalno. Uveče bi je ispitivala je li dečaka okupala, je li jeo...

- Baš je nekako s Kjarom krenulo nabolje. Uzimala je i tablete, ali joj se od njih spavalo pa nije bila srećna zbog toga. Ipak, sedam godina ona je živjla u strašnim uslovima, nisam ni očekivala čuda preko noći. Ali napredak je bio vidljiv. Denisa smo upisali u vrtić, trebao je krenuti ujesen. Dobio je par kila, bio je kao lutkica - govori.

Tu veče majka je opet zvala Kjaru, ali joj nije odgovarala. Rekla je svojoj koleginici s kojom je bila u društvu da je zabrinuta, ona joj je govorila da se previše brine.

- Drugi dan ujutro sam saznala... Da sam barem otišla tamo... - kaže.

Majka nikako ne može objasniti šta se dogodilo te večeri, a da je u pola sata od njene kćeri napravilo monstruma koji bi tako strašno naudio svome najmilijem kojega bi trebala najviše paziti.

- Ne znam. To mi je potpuno neshvatljivo. Nikad nećemo znati... - rekla je tiho.

Kjara je, priseća se, od 15. godine imala psihičke probleme, stalno je lagala i često se upuštala u seksualne odnose. Kao malojetnica dobila je ćerku koja danas živi s bakom Ritom. Kjarinu psihičku nestabilnost lekari su utvrdili više puta, no umesto na lečenje, 2011. otišla je u BiH, gde se udala za Rešida Pašića. Potkraj decembra 2016. vratila se u Pulu s tada dvogodišnjim Denisom nakon što je njegov otac završio u zatvoru.

- Ne mogu upreti prst i reći da je centar za socijalni rad kriv, jer nije. Celi splet okolnosti je doveo do ove tragedije. Godinama sam upozoravala na njenu bolest, ali nisam više mogla ništa kad je postala punoletna. Rešida sam molila da je odvede doktoru jer su mi rekli da bolest ide progresivno dole. On je govorio da mu je ona najbolja žena na svetu i nije hteo čuti za to - ispričala je Rita za Jutarnji.

Kad su došli iz BiH, Denis je imao istrošene cipele, ponekad nisu imali što jesti, tvrdi baka.

- Maleni nije znao za reč hvala. Kad smo slavili njegov treći rođendan, napravili smo mu tortu i pevali ‘Happy birthday’. On je pokrivao uši, preplašen. Bojao se, nije znao šta je to rođendan...- rekla je.

Kaže da se Kjara o Denisu tada brinula.

- Kad su došli u Pulu, bio je na operaciji bruha, pazili smo ga. Razumem da je Rešid potresen, javio mi se, nedavno je izašao iz zatvora. Kaže mi, voleo bi doći u Pulu. Ja mu kažem ‘Pula je velika, ti dođi, ali nemoj k meni’. Nema više kod mene šta tražiti.

Rita je s Kjarom bila nekoliko puta u Centru za socijalni rad. Pitali su je želi li se brinuti o sinu, ona je govorila da.

- Znate li da je ona 15 dana pre tragedije bila proglašena nesposobnom za rad. Zar ne bi bilo normalno da neko ko je nesposoban za rad bude nesposoban i za brigu o detetu? Ne razumem to.

Sad joj je jedino važno da njena starija unuka bude dobro.

- Moram biti jaka za svoju devojčicu, ne smem dopustiti da mi je Centar za socijalni rad uzme. Ona ima 17 godina, jaka je, mali heroj. S mamom se ne želi čuti - kaže Kjarina majka u intervjuu za "Jutarnji".

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Jutarnji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.