NISMO GA ODGAJILI DA MRZI, ALI, TAJ NESREĆNI RAT: Roditelji SRĐANA MLAĐANA otkrili kako žive sa ZLOČINIMA svog sina
Hapšenje Srđana Mlađana, Foto: Hrvatska policija

trostruku hrvatski ubica

NISMO GA ODGAJILI DA MRZI, ALI, TAJ NESREĆNI RAT: Roditelji SRĐANA MLAĐANA otkrili kako žive sa ZLOČINIMA svog sina

"Mi smo 20 godina izloženi linču. Teško mi je jer mi ga nismo tako odgajali. Ni da mrzi niti da ikome išta nažao učini. On kao dete nikad nikome ružnu reči nije rekao"

Objavljeno:

Na njihovom poštanskom sandučiću na gvozdenoj ogradi, ispod zvonca, na ulaznim vratima kuće nema prezimena.

To su uobičaena mjesta gde se ističe ko živi na određenoj adresi. Na prizemlju u ulici na periferiji Petrinje samo je kućni broj 2a. Tu žive Nediljka i Mladen Mlađan, roditelji Srđana Mlađana, a s tim prezimenom nije lako živeti.

Njih su posetili roditelji "Jutarnjeg lista".

“Sisački monstrum”, Srđan Mlađan, medijski najeksponiraniji ubojica u Hrvatskoj, već više od dve decenije obeležio je i sebe i svoje bližnje. Trajno i neizbrisivo. Ali osim svoje, obeležio je još tri porodice svojih žrtava - Šubić, Jančić i Vranjković.

- Što se tu ima više reći, napisati, mi svoj krst nosimo već više od 20 godina, samo mi znamo kako nam je...- rekla je tih nekoliko rečenica majka Srđana Mlađana na ulaznim vratima.

Počela je da priča zašto izbegavaju medije, sada kada se Srđan venčao s devojkom koju je prvi put video u lepoglavskom zatvoru.

- Toga sam se ja i bojala, znala sam da će se dići cela halabuka oko tog venčanja. Bojala sam se da ju to ne uništi, da to neće izdržati. Draga je devojčica, često smo se čule! - otkriva Jutarnjem majka Srđana Mlađana.

Ruka joj podrhtava dok na šporet pristavlja kafu. Sa zadnjeg dvorišta u kuhinju ulazi Mladen Mlađan, Srđanov otac. Pruža ruku, ali iskreno kaže da ne bi pustio novinara u kuću da je on bio kući kad je pozvonio.

O venčanju sina, koji izdržava zatvorsku kaznu zbog trostrukog ubistva, oružanog razbojstva, otmice i koji bi u Lepoglavi trebao ostati do 4. maja 2027. godine, svog 46. rođendana, osim iz medija, znaju i nešto više jer im je o tome pričala snaja. Venčanju u utorak 22. oktobra nisu prisustvovali. Za namere svog sina da se oženi znali su unazad nekoliko meseci. Otkrivaju kako je počela veza njihova sina i 20-godišnje Zagrepčanke:

- Ona je njemu pisala. Ali, nije ona jedina koja mu je pisala. Pisale su mu i druge cure. Devojku s kojom se venčao upoznali smo malo pre venčanja i sada se čujemo svaki dan. Zove nas, brine se za nas kao da nam je kći! - priča Nediljka Mlađan i kaže da još nije videla ni fotografije s venčanja koje će Srđo, kako zove svog sina, dobiti.

- Tražila je ona da mu dođe u posetu, borila se za to, ali nisu joj dopustili! - otkrivaju Mlađanovi roditelji.

- Uskratili su mu pravo na ono što ima, ja sam to doduše i očekivao, ali kakva smo mi to demokratska država da si jedan upravitelj može to dati za pravo...- kaže otac osuđenika, a majka komentariše razloge o kojima je čula na televiziji:

- Iz razloga sigurnosti, kažu. Što, da će je valjda ubiti, zadaviti, možete misliti. On nema nikakvih problema s čuvarima i drugim osuđenicima. Poštuje kućni red, pristojan je...- odrešita je majka najpoznatijeg osuđenika, koja ni u jednom trenutku ne opravdava ono što je on učinio.

Supruga Srđana Mlađana
Supruga Srđana Mlađana foto: Facebook printscreen

- Uništio si je život. I sebi i nama. I tu nema natrag...- kaže kroz suze i nastavlja:

- Da jednom dođe kraj ovome. Mi smo 20 godina izloženi linču. Teško mi je jer mi ga nismo tako odgajali. Ni da mrzi niti da ikome išta nažao učini. On kao dete nikad nikome ružnu reči nije rekao. Pročitala sam kako je na deda nasrnuo nožem, što nije istina. On je deda obožavao, a i ded njega. Ali, taj nesrećni rat. Kao 10-godišnji dečak video je strahote, nešto se prelomilo u jemu. Ni dan-danas ne znam...

Njen sin ubio je devojku koju nije ni poznavao, Elizabetu Šubić, penzionera Petra Jančića, policajca Milenka Vranjkovića Kinga, opljačkao je banku, nije se vratio na dopust iz zatvora, zatočio je porodicu, nasrnuo je na sestričnu u sudnici, poručivao je: “Za mene je jedino rešenje metak!” i “Vidimo se u paklu!”.

Nediljka Mlađan svesna je svega toga, ali misli da njen sin ipak nije “rođeni ubica”, iako je 40 puta iznajmio u videoteci film “Rođene ubice”.

Zašto niko ništa nije pitao vlasnika videoteke koji je tinejdžeru toliko puta iznajmio taj film, odgovor je koji traži i danas. Kao i odgovor na pitanje - je li zakazalo društvo. Srđan je odrastao u ratno i poratno doba, a od prvog ubistva prošlo je više od 20 godina.

Kakav je sada, kako provodi vreme u zatvoru?

- Brine se za nas, puno čita, uči jezike. Naučio je španski, nemački, italijanski i engleski, a odneli smo mu i literaturu za francuski. Čita versku literaturu, gleda televiziju, redovno dobivaju novine. Pospremi sobu, ima pravo na dva sata šetnje...- kaže majka Srđana Mlađana.

Kad mu dolazi u posetu, odnese mu uglavnom garderobu, jer hranu ne može, uplate mu novac koji troši u kantini, kao i za telefonsku karticu.

- Prolazimo pregled kad dođemo. Zatvorsko osoblje korektno je prema nama. Razgovaramo u sobi za posete. Želi znati šta ima novo kod nas - kaže.

Roditelji Srđana Mlađana znaju da se njihov sin žalio pučkoj pravobraniteljici zbog tretmana u zatvoru.

- On je u zatvor dospio praktički kao mladić. U zatvoru je već 21 godinu. I celo vreme je u izolaciji. Ne radi ekscese, čudi se čak što ga zovu na sud kao svedoka premlaćivanja Roberta Matanića. On tvrdi da je bio okrenut leđima kada se šetao na igralištu, a to se dogodilo u teretani i nije ništa video - kaže Nediljka Mlađan.

Otac Mladen smatra da će se Srđan, kao što se izborio za premeštaj sa zatvorenog odeljenja, izboriti i za pravo na intimu sa suprugom, na što sada nema pravo.

- Znam da će to zvučati čudno, ali svi koji su ga upoznali kažu da on nije nikakav monstrum, kako ga nazivaju - kaže majka.

Svesna “krsta koji nosi” i činjenice da joj majka ubijene devojke nikad ne može oprostiti to što joj je ubio kći, kaže:

- Ja sam i na sudu rekla da bih dala svoj život za njen da mogu, ali ne mogu. Ja znam da je za mnoge on oličenje zla i od toga ne možemo pobeći. Ali, zašto nas blate? Da je obrnuta situacija, kunem vam se grobovima svojih roditelja, ja protiv te porodice ne bih ništa rekla. A mi, mi smo uništeni. Kuća koju smo sagradili i u koju smo se iz ove trebali preseliti, iako je procenjena na 250.000 kuna, prodana je za 100.000 kuna da bismo platili odštetu dvema porodicama žrtava - kaže Nediljka Mlađan.

Suprug Mladen dodaje da još plaćaju 1200 kuna mesečno.

Šta u budućnosti čeka njihova sina i njegovu izabranicu - ne znaju. Srđan im, kažu, o tome nije puno govorio, a kad se sva medijska buka oko venčanja njihova sina slegne, očekuju posetu oca njihove snahe.

Elia Mlađan prvi je put nakon venčanja 22. oktobra, kao supruga, Srđana posetila prošle nedelje 28. oktobra.

- Javila nam se odmah nakon posete. Rekla je da joj je baš zgodan, proveli su vreme u razgovoru jer na sobu nemaju pravo - kaže majka Nediljka.

- Ja više nemam reči na sve to, nemam reči... - ponavljala je Nediljka Mlađan.

Oni žive pod teškim bremenom da im je sin ubio troje ljudi. Ne opravdavaju ga, svesni su osude, ali on je za njih njihov Srđo, kojem kad mogu jednom mesečno odu u posetu. Dosad su oni bili jedini koji su ga posećivali. Odsad dva sata posete mesečno u zatvoru u Lepoglavi deliće sa snajom.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Jutarnji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.