HRVATI BIRAJU PREDSEDNIKA 22. DECEMBRA? Analitičari veruju da HDZ nije slučajno izabrao ovaj datum, evo zašto!
Ilustracija, Foto: Dragan Kadić

predsednički izbori

HRVATI BIRAJU PREDSEDNIKA 22. DECEMBRA? Analitičari veruju da HDZ nije slučajno izabrao ovaj datum, evo zašto!

Kalkulacije vezane uz najpovoljniji datum izbora mogle bi se vezati uz činjenicu da njihov prvi krug pada o Božiću, kada je najviše birača u Hrvatskoj

Objavljeno:

Prvi krug izbora za predsednika Hrvatske najverovatnije će biti održan 22. decembra, tri dana uoči Božića, što znači da bi drugi krug bio 5. januara naredne godine, piše zagebački Večernji list.

Pozivajući se na izvore iz vladajuće HDZ, list piše da su drugi datumi mogući samo u slučaju vanrednih događaja.

Formalno, odluku o datumu izbora donosi vlada i ona mora biti objavljena najranije 60, a najkasnije 30 dana pre isteka mandata aktualne predsednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Ove zakonske i ustavne odredbe vladi daju mogućnost da raspiše izbore između 19. decembra i 19. januara, ali s obzirom na to da se oni uvek održavaju nedejom, mogući izborni dani su 22. ili 29. decembra ili 5., 12. i 19. januara.

foto: Beta

U HDZ-u su se, piše list, odlučili za najraniji mogući datum, a izvori lista tvrde da u tome nije bilo neke posebne kalkulacije, odnosno da nisu razmišljali o tome koji bi od mogućih datuma bio povoljniji za njihovu kandidatkinju.

- Nema tu nikakve intrige ni nekog posebnog razloga zašto smo se odlučili baš za 22. decembra. I raniji predsednički izbori bili su krajem decembra, a s obzirom na ustavne rokove, nema smisla kalkulisati s datumima u januaru i raspisivati izbore u zadnji čas - kazao je visokopozicionirani član HDZ-a, uključen u kampanju Kolinde Grabar-Kitarović.

A kalkulacije vezane uz najpovoljniji datum izbora mogle bi se vezati uz činjenicu da njihov prvi krug pada o Božiću, kada je najviše birača u Hrvatskoj, dok drugi krug pada u januaru, u vreme školskih praznika, kada su mnogi na skijanju.

Analitičar Žarko Puhovski smatra da ta činjenica nije bez uticaja na mogući ishod izbora i uveren je da je izostanak dela birača zbog zimskih praznika na izborima 2015. godine negativno uticao na rezultat bivšeg predsednika Ive Josipovića.

- Da nije bilo skijanja i snežnog nevremena, Josipović bi možda i dobio te izbore- kaže Puhovski.

Napominje i da su birači koji su tada nedostajali Josipoviću oni koji bi sada u drugom krugu trebali podebljati šanse Zorana Milanovića, ako se ostvare prognoze po kojima je njegov ulazak u drugi krug izvestan.

A da bi se prvi krug predsedničkih izbora održao 22. decembra, Vlada mora najkasnije u petak 22. novembra doneti odluku o raspisivanju izbora.

Objavom te odluke u Narodnim novinama počinju teći izborni rokovi, tokom kojih svi potencijalni predsednički kandidati, a ovoga puta ih je čak 15, moraju prikupiti 10.000 potpisa birača da bi im kandidatura postala valjana. Za prikupljanje potpisa imaju 12 dana, a taj bi rok, odluči li Vlada izbore raspisati zadnjeg dana kada je to moguće, završio u sredu, 4. decembra.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/24sata)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.