MOGU DA SE BAHATE KAD IM DRŽAVA DOZVOLJAVA: Kolindina reakcija na cepanje čiriličnih dokumenata u Vukovaru  SRAMNA!
Kolinda Grabar Kitarović, Foto: Profimedia

PRIČAJU O SUŽIVOTU, A TOGA NEMA

MOGU DA SE BAHATE KAD IM DRŽAVA DOZVOLJAVA: Kolindina reakcija na cepanje čiriličnih dokumenata u Vukovaru SRAMNA!

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava napravio je ranije danas incident na sednici Gradskog veća Grada Vukovara, kada je na pod bacio predlog statuta Vukovara na ćirilici 

Objavljeno: 18.10.2019. 22:55h
  • 13

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je, komentarišući odluku vukovarskog Gradskog veća o ćirilici, da je u ovom trenutku bitno da još nisu sazreli uslovi za ćirilične ploče, da najpre treba rešiti velike stvari, a zatim učiniti korake koji će "omogućiti svima da ostvare nova radna mesta".

"U ovom trenutku još nisu sazreli uslovi za ćirilične ploče s obzirom da i Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina predviđa da sva ta prava moraju biti u svrhu suživota između većinskog hrvatskog naroda i manjina, odnosno. da treba poštovati prava većinskog hrvatskog naroda", tvrdi Kitarovićeva.

"Radila sam u mirnim reintegracijama, mogu reći da su postignuti rezultati veći nego što se neko nadao. Hrvati i Srbi, koji su tada imali dovoljno hrabrosti, dogovorili su se o zajedničkom životu, a Hrvatska je prva pokazala da ne želi više rat, nego je pristala na neke uslove iako ja verujem da se to moglo rešiti i drugim putem", navela je.

Kako je utvrdila, hrvatsko državno vođstvo je potvrdilo da ne želi rat, već da želi mirnu državu i suživot sa Srbima i drugim nacionalnim manjinama.

Oglasio se i hrvatski premijer Andrej Plenković koji je poručio iz Brisela kako u Vukovaru treba voditi politiku koja ide prema smirivanju tenzija, pomirenju, suživotu, boljem razumevanju većinskog hrvatskog naroda s pripadnicima srpske manjine.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava napravio je ranije danas incident na sednici Gradskog veća Grada Vukovara, kada je na pod bacio predlog statuta Vukovara na ćirilici.

Predlog statuta mu je dao odbornik Srđan Kolar, nakon odluke Veća da se nisu se stekli uslovi za ravnopravnu upotrebu ćirilice u Vukovaru.

Na statutu koji je Kolar predao Penavi naslov je bio ispisan ćiriličnim pismom, dok je podnaslov na latinici na kome piše "Da se bolje razumemo", što je i naslov kampanje Srpskog narodnog vijeća koja ima za cilj skidanje stigme sa ćirilice.

Penava je prethodno izjavio da nisu, kako je rekao, ispunjeni potrebni preduslovi da bi se uvela posebna prava u okviru ravnopravne upotrebe jezika i pisma srpskoj manjini u Vukovaru.

 

Bonus video

(Espreso.rs/Agencije) 


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media