NAJJEZIVIJI SLUČAJ NEPRAVDE NA BALKANU: Oglasila se i porodica SERIJSKI SILOVANE DEVOJČICE: Šta da je to VAŠE DETE?
Devojčica ima samo 15 godina!, Foto: Profimedia, Ilustracija

SILOVATELJI NA SLOBODI

NAJJEZIVIJI SLUČAJ NEPRAVDE NA BALKANU: Oglasila se i porodica SERIJSKI SILOVANE DEVOJČICE: Šta da je to VAŠE DETE?

Punu godinu dana su je maltretirali, ucenjivali, ponovno je silovali, sve to snimali i pretili da će snimke objaviti. Tako su je iskoristili još četiri puta, svaki put su to činila trojica ili četvorica odjednom

Objavljeno:

Oglasio se jedan od članova porodice grupno silovane devojčice iz Dalmacije, čije je silovatelje sudija Ivan Marković pustio na slobodu.

- Kako se osećam? A kako bih se mogao osećati? Glava mi nije tamo gde bi trebala biti. Kad je ona bila mala, bila je moja mezimica. Isto mi je kao da se mom detetu dogodilo - kazao je za "24 sata".

- Potreseni smo svi. Otac joj je rastrojen, smršao je valjda sedam kilograma u ovih nekoliko dana. Rekli su mu da ide na bolovanje, da nije dobro da sad radi - dodaje član porodice.

Poznaje neke od mladića optuženih za višestruko silovanje.

- Znam ih nekoliko, znam ih u facu. Da ima Boga i pravde, bili bi u zatvoru - rekao je razočarani član devojčine porodice.

Podsećamo, za 15-godišnjakinju je pakao počeo prošle godine u avgustu na zabavi s petoricom prijatelja. Trojica su je krenula hvatati za intimne delove tela, a ona im je izmicala i opirala se, bežeći im.

Pobegla je u sobu, a za njom je došao 19-godišnjak. Prisilio ju je na seks. Njeni prijatelji i sumeštani to su sve snimali telfonom. Punu godinu dana su je maltretirali, ucenjivali, ponovno je silovali, sve to snimali i pretili da će snimke objaviti.

Tako su je iskoristili još četiri puta, svaki put su to činila trojica ili četvorica odjednom.

Njeni učitelji u školi su primetili da s njom nešto ne valja i odlučili da prijave centru za socijalni rad, koji je dalje sve prijavio policiji.

Policija je sedam mladića (dva 17-godišnjaka, tri 18-godišnjaka i dva 19-godišnjaka), od kojih su petorica iz njenog mesta, dvojica iz susednog, krivično prijavila u petak.

Prijavljeni su za teška krivična dela protiv polne slobode, za polni odnos bez pristanka, bludne radnje, pretnje, telesne povrede i iskorištavanje dece za pornografiju.

Oni su svi pušteni na slobodu. Žrtva grupnog silovanja u utorak još nije bila ispitana kod istražnog sudije, no Županijski sud u Zadru je u utorak dobio predlog za ispitivanje.

- Dobili smo predlog za ispitivanje te ćemo zakazati ročište - rekao je glasnogovornik tog suda Hrvoje Visković.

- Županijsko državno tužilaštvo u Zadru danas je podnelo žalbu Županijskom sudu u Zadru protiv rešenja sudije istrage kojim je odredio mere opreza u predmetu teškog krivičnog dela protiv spolne slobode. U žalbi protiv rešenja suca istrage Županijsko državno tužilaštvo je zatražilo određivanje istražnog zatvora protiv pet mlađih punoletnika po zakonskim osnovama - opasnosti od uticaja na svedoke i opasnosti od ponavljanja dela - rekao je u utorak glasnogovornik Duško Berović, zamenik županijskog državnog tužilaca.

Saznaje se da devojčica još nema advokata. Na celi mučni slučaj iz Dalmacije osvrnuo se u utorak i ministar Božinović.

- Ocenjivati je li sud pogrešio ili ne, to neću. Ako je sud i pogrešio, postoji postupak po pravnim lekovima, podneće žalbu i državni tužilac, a verovatno i oni kojima su izrečene mere opreza. Sud je doneo odluku, ja u to nemam pravu ulaziti niti gledati u njegov spis. Sve što se govori o događaju zvuči loše i treba probati osigurati mir, posebno zbog maloletnice. Svi podaci koji se objavljuju su tajni, jer su maloletnici, to jako šteti isključivo žrtvi. Sud treba pustiti da radi svoj posao, žalba je podneta. Verovatno će biti i ostale. Postoje mehanizmi da se reaguje na pravi način. Hoću li ići tamo? Verujem da nema nikakve potrebe i da će sud u svojim rokovima doneti svoje odluke - rekao je ministar Božinović.

Nije želeo da spekuliše oko mogućeg premjštanja postupka i rekao je da će ovo biti složen postupak.

- Razumem uznemirenost javnosti - rekao je ministar Božinović i naglasio kako je ova buka najveći problem za žrtvu te je zamolio na osetljivost u izvještavanju i da se ne radi šteta mladoj osobi.

Istaknuo je kako u ovom slučaju treba utvrditi sve činjenice.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/24sata)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.