HRVATI ĆE USKORO POSTATI MANJINA U SOPSTVENOJ ZEMLJI! U jednoj županiji brojno će ih premašiti ova ETNIČKA GRUPA
Roma je sve više u Međumurju (ilustracija), Foto: Marina Lopicic

NOVO ISTRAŽIVANJE

HRVATI ĆE USKORO POSTATI MANJINA U SOPSTVENOJ ZEMLJI! U jednoj županiji brojno će ih premašiti ova ETNIČKA GRUPA

Većinsko je stanovništvo obeleženo negativnom prirodnom promenom i sve nepovoljnijom starosnom strukturom koja je dodatno erodirana skorašnjim iseljavanjima

Objavljeno:

Izrazito visoke stope nataliteta, izrazito mlada starosna struktura i sve veći priliv u ženski fertilni kontingent romskog stanovništva Međimurske županije već sada jasno ocrtavaju intenzivan rast romskog stanovništva u sledećim decenijama, čak i u slučaju određenog pada stopa nataliteta.

Suprotno tome, većinsko je stanovništvo obeleženo negativnom prirodnom promenom i sve nepovoljnijom starosnom strukturom koja je dodatno erodirana skorašnjim iseljavanjima – zaključio je mr. sc. Hrvoje Šlezak s Učiteljskog fakulteta na predavanju “Nacionalna struktura Međimurja: postaju li Hrvati nacionalna manjina?” na 7. hrvatskom geografskom kongresu u Čakovcu.

Naučno istraživanje sproveo je uz pomoć Tomislava Belića s Hrvatskog katoličkog univerziteta. Trendovi, napomenuo je, dvosmerno menjaju nacionalnu strukturu Međimurja u smislu povećanja broja i udela romskog i istovremenog smanjenja broja i udela većinskog stanovništva.

– Navedene promene zasigurno će dugoročno znatno izmeniti nacionalnu strukturu i posledično uticati na promenu nacionalnog identiteta najsevernije županije – kazao je.

U njoj su Romi najbrojnija nacionalna manjina. U poslednjih pet godina romsko stanovništvo sudjeluje s više od 20 posto broja živorođene dece s prosekom 22,33 posto za petogodišnji period, što je sedam posto više nego od 2000. do 2008. godine.

– Vitalni indeks kao vrlo dobar pokazatelj smera reprodukcije stanovništva otkriva stagnaciju ukupnog stanovništva uz istovremen izrazit porast broja stanovnika romske nacionalnosti. U posmatranom razdoblju romsko je stanovništvo imalo 17 do 31 put više rođenih nego umrlih – istaknuo je mr. sc. Šlezak i dodao da je među stanovnicima mlađima od 18 godina udeo pripadnika romske nacionalne manjine dosegnuo 20 posto.

Prema projekciji, u razdoblju od 2011. do 2031. godine broj žena od 15 do 49 godina u Međimurskoj županiji smanjiće se za nekoliko hiljada.

– Uzimajući u obzir negativne migracijske trendove poslednjih godina, to bi smanjenje moglo biti i značajnije. Istovremeno, ženski fertilni kontingent romskog stanovništva povećaće se oko 2,5 puta. Udeo romskog stanovništva u ženskom fertilnom kontingentu u 20 godina porašće s nepunih četiri na gotovo 12 posto. Kako je sadašnjih nepunih šest posto fertilnog kontingenta zaslužno za gotovo 24 posto svih živorođenih u Međimurskoj županiji, lako je pretpostaviti kako će porast romskog udela u fertilnom kontingentu u budućem razdoblju kao posledicu imati i još značajniji porast romskog udela u ukupnom natalitetu županije – zaključio je mr. sc. Šlezak.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Večernji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.