ŽIVI GODINAMA U RIJECI, SAD GA PROTERUJU IZ DRŽAVE ZBOG KOMUNIZMA! Na Fejsbuku veličao Tita, Če Gevaru i Kastra
Josip Broz Tito, Foto: Profimedia

nesvakidašnje

ŽIVI GODINAMA U RIJECI, SAD GA PROTERUJU IZ DRŽAVE ZBOG KOMUNIZMA! Na Fejsbuku veličao Tita, Če Gevaru i Kastra

Njemu je naloženo da Hrvatsku napusti u roku od mesec dana

Objavljeno:

Hrvatska tajna služba (SOA) odlučila je da protera državljanina BiH, koji godinama živi u Rijeci, gde ima posao i porodicu, zbog navodnog veličanja Tita, Maa Cetunga, Če Gevare i Kastra na Fejsbuku.

Njemu je naloženo da Hrvatsku napusti u roku od mesec dana.

Državljanin BiH, koji je želeo da ostane anoniman, prema pisanju portala Index, već godinama živi u Hrvatskoj.

Bio je oženjen hrvatskom državljankom koja je imala status veteranke Domovinskog rata, a nakon njene smrti je u vanbračnoj zajednici takođe sa državljankom Hrvatske.

I sam je, navodi se, bio pripadnik Hrvatskog veća odbrane, do sada je živeo u Rijeci.

- Da, simpatični su mi Tito, Mao, Če, Kastro, i to sam pisao na Fejsbuku. Zbog toga više ne smem da živim u Hrvatskoj - rekao za Index ovaj Riječanin, koji uskoro mora da napusti Hrvatsku.

Ispričao je da kad god je na društvenoj mreži pisao o Titu, Če Gevari, Bader-Mainhofu, Crvenim brigadama, jasno je, kaže, stavljao do znanja da odobrava njihove ideje o socijalnoj pravdi, ne i metode kojima su se služili.

Za sebe kaže da je pacifist, ali to, navodi se nije bilo dovoljno Ministarstvu unutarnjih poslova i Bezbednosno-obaveštajnoj agenciji da mu nakon više od decenije ne odobre produženje boravka u Hrvatskoj.

SOA je u svom mišljenju navela i da ne poseduje ni vojnu knjižicu, ni uverenje o ratnom putu.

Index je, međutim, došao do dokaza, od osuđenog ratnog zločinca Tihomira Blaškića koji potvrđuje da je sagvornik tog portala bio pripadnik HVO.

foto: Profimedia

U Blaškićevoj belešci od 28. aprila 1993. stoji da "lice izvršava specijalne zadatke posebne namene i mora mu se omogućiti nesmetano kretanje i aktivnosti".

- Strogo držati u tajnosti identitet lica, pružiti punu saradnju, a po saznanju za zadatke koje obavlja, o istima ne prenositi nikome, te se moraju smatrati vojnom tajnom - takođe stoji u odluci Blaškića.

Sagovornik Indexa kaže da ta Blaškićeva odluka "zvuči kao dozvola za ubistvo". A on je, ističe, tada radio kao istražitelj na pitanjima nestalih.

- Istraživao sam ko i za koliko novca prodaje zarobljenike, ali i gde ide nafta i koliko se plaća za napade na neprijateljske položaje - rekao je neimenovani sagovornik hrvatskog portala.

On smatra da SOA želi da ga protera baš zbog tih njegovih ratnjih saznanja.

- Ne žele valjda da me proteraju zato što mislim da su na vlasti sve stare komunjare koji su izuli čizme i obuli salon-cipele ili zbog mog čvrstog uverenja da živimo u fašizmu i da svako ko nije desničar i nacionalista, odmah je crveni bandit. Ili me možda žele da proteraju jer smatram, kao i grupa Bader-Mainhof, da nam 'kapitalizam nikada neće dopustiti da uživamo u privilegijama bogatih - rekao je sagovornik Indexa.

SOA nije želela da komentariše ovaj slučaj, piše Index.

A u objavljenom odgovoru taje službbe stoji da, pema hrvatskom zakonu, stranom državljaninu može biti produžen privremeni boravak u toj zemji ukoliko, uz ostale uslove ne predstavlja opasnost za javni poredak, nacionalnu bezbedmpst ili javno zdravlje.

- SOA ne komentariše konkretne slučajeve, ali vam načelno možemo odgovoriti da veličanje terorističkih organizacija i njihovih pripadnika, bez obzira na njihova ideološka polazišta, kao i odobravanje nasilja predstavljaju opasnost za javni poredak i nacionalnu sigurnost Republike Hrvatske - stoji u odgovoru iz SOA.

Na pitanje o listi proskribiranih imena i organizacija koje je zabranjeno podržavati Index nije dobio odgovor.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Index)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.