KOLINDA ZVANIČNO U TRCI ZA DRUGI MANDAT: Odbranili smo se od velikosrpske agresije, Hrvatska nije region!
Održala govor, Foto: Youtube printscreen

održala govor

KOLINDA ZVANIČNO U TRCI ZA DRUGI MANDAT: Odbranili smo se od velikosrpske agresije, Hrvatska nije region!

"Hrvatska nije neka mala zemlja. Hrvatska nije region. Hrvatska je suverena država koja ravnopravno razgovara sa svim drugima"

Objavljeno:

Hrvatska predsednicaKolinda Grabar-Kitarović danas je objavila kandidaturu za drugi mandat, istaknuvši između ostalog važnost demografske politike, suverenizma, povećanja standarda i očuvanja hrvatskog identiteta.

- Vaše poverenje moja je snaga - poručila je uvodno na službenom predstavljanju u Matici hrvatskoj Grabar-Kitarović, kojoj je slogan, kako se vidi na plakatima, "Predsednica. Zato što verujem u Hrvatsku".

- Kao predsednicu koju diretno birate i koja vas direktno zastupa isticala sam najvažnije probleme, otvarajući javnu raspravu o njima i nudeći i svoja rešenja. Sada tražim vaše poverenje za drugi mandat - rekla je Grabar-Kitarović, naglasivši važnost zajedništva.

Izrazila je zahvalnost svim hrvatskim ljudima koji su joj dali podršku i poverenje, a zahvalila je i HDZ-u, predsedniku stranke Andreju Plenkoviću i svakom članu.

- HDZ mi i danas pruža snažnu podršku za novi predsednički mandat - rekla je Grabar-Kitarović. U

- I dalje ću biti jamac suverenosti, našeg načina života i identiteta - dodala je Grabar-Kitarović.

- Hrvatske po meri čoveka, to je moj cilj, to je moja dužnost, to je dužnost sviju nas - poručila je.

Grabar-Kitarović rekla je da se kao predsednica držala Ustava i uloge predsednice kao jamstva demokratskog procesa i poštivanja volje građana.

- Pokazala sam da sam jedna od vas i da radim za vas - poručila je.

Utvrdila je kako je pozicionirala Hrvatsku na Srednju Evropu i Mediteran gde, kako je rekla, oduvek pripada te rekla da lobira za Hrvatsku u susretima sa svetskim liderima, kao i da uporno i neumorno promoviše hrvatske ekonomske interese širom sveta jer je to njena dužnost.

- Za Hrvatsku se danas zna. Danas se Hrvatsku u svetu gleda bolje nego ikad dosad - rekla je Grabar-Kitarović.

Rekla je kako se Hrvatska odbranila od velikosrpske agresije, a sada mora naći snage i razboritosti obnoviti vitalnost nacije. Pozvala je na okretanje budućnosti.

- Očuvanje hrvatske porodice i slobode koja je časno izborena i očuvanje našeg identiteta samo su neki od zadataka koje su pred svima nama. Ono što su branitelji srcem, oružjem i životima branili, danas svi zajedno moramo nastaviti čuvati i na tim temeljima nastaviti graditi budućnost - rekla je Grabar-Kitarović, istaknuvši važnost uloge policije i vojske u zaštiti granica.

Rekla je i da demografska politika mora biti prioritet te da o tome kako će joj se posvetiti zavisi da li opstaju li ili nestaju.

- Plate mogu i moraju rasti. Nema razloga da prosečna neto plata u Hrvatskoj uskoro ne bude 7500 kuna - rekla je predsednica.

- Idemo omogućiti našim mladim ljudima da ostaju ovde. A monetarna politika HNB-a i kreditna politika banaka mogu i moraju više pogodovati hrvatskoj ekonomiji, hrvatskom stanovništvu i središnjoj državi. U saradnji sa stručnjacima predložiću određene mere i u tom pravcu. Hrvatska nije neka mala zemlja. Hrvatska nije region. Hrvatska je suverena država koja ravnopravno razgovara sa svim drugima - poručila je.

Rekla je i kako Hrvati u BiH ostaju njena posebna briga. Poručila je i kako je mučno gledati kako pravosudni sistem neretko pogoduje nepravdi te najavila pokretanje rasprave o reformi pravosuđa.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Večernji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.