KRISTIJAN (18) NAĐEN JE MRTAV U ZATVORU - UBIO GA JE SISTEM: Roditelji zbog OVOGA tuže državu
Kristian Vukasović, Foto: Printscreen/facebook

SLUČAJ VUKASOVIĆ

KRISTIJAN (18) NAĐEN JE MRTAV U ZATVORU - UBIO GA JE SISTEM: Roditelji zbog OVOGA tuže državu

U ministarstvu pravde nemaju komentara jer još čekaju zvanični nalaz obdukcije, kao i rezultate istrage

Objavljeno: 30.09.2019. 08:10h
  • 2

Kristian Vukasović (18) je bio mladić s mentalnim smetnjama koji je krajem marta ove godine na području Sumpetra izazvao četiri požara jer je bolovao i od piromanije. Preminuo je pre mesec dana u KBC Split, navodno zbog problema sa srcem, koji su nastali kao posledice tzv. zloćudne aritmije.

Pokazao je to nalaz obdukcije, ali najsporniji deo nalaza za Kristianovu porodicu i advokata su krvni podlivi nađeni na njegovom telu. Zato kreću u najavljenu tužbu protiv države.

Krvni podlivi na Kristianovom stomaku, natkolenicama i potkolenicama, koje je pokazala obdukcija, nisu uzrok smrti, ali su razlog zbog kojeg njegova porodica traži odgovornost države za smrt svoga sina koji je preminuo pre mesec dana.

- Roditeljima pokojnog Kristiana je najvažnije da se preduzmu neki koraci u sistemu i da se nikada, ama baš nikada više ne ponovi situacija koja je nažalost rezultirala izuzetno teškim posledicama - kaže advokat porodice preminulog Kristiana Vukasovića, Vinko Ljubičić.

U ministarstvu pravosuđa bez komentara

U ministarstvu pravde nemaju komentara jer još čekaju zvanični nalaz obdukcije, kao i rezultate istrage. Podsetimo, Kristian je bio u istražnom zatvoru 4 meseca zbog podmetanja požara i čak tri puta hospitalizovan. Umro je u splitskoj bolnici u koju je - u komatoznom stanju - stigao iz zatvora na Bilicama. O Kristianovom teškom psihičkom stanju, ali i maltretiranju posvedočio je za RTL njegov cimer iz ćelije.

- Ubio ga je sistem i to tako što su ga konstantno drogirali tabletama. On je bio dete i to dete s psihičkim smetnjama i smanjenim intelektualnim sposobnostima. On mentalno nije bio za takvu ustanovu. Nije znao niti je mogao da se nosi s nepisanim pravilima koja vladaju u tom nenormalnom okruženju. Teško se nosio sa situacijom, a tamo su ga stalno ''trpali'' raznim tabletama. Sistem je rešenje video u tabletama i to izuzetno jakim. Napravili su od njega zombija. On više nije bio u stanju čak ni da mokri u WC šolju. Onako izgubljen, mokrio je svuda. Nije mogao pertle na obući da veže - ispričao je zatvorenik za "Vijesti.hr".

Šta se događalo uoči smrti mladića, te zašto je kao mlađi punoletnik uopše bio u istražnom zatvoru, neka su od otvorenih pitanja.

- Ovde je Republika Hrvatska prvenstveno odgovorna za rad svojih tela. U tom pravcu, nama je interes da se hladne glave pristupi svemu. Mi ćemo dati priedlog za mirno rešenje - poručuje advokat Ljubičić.

Ako se u roku od tri meseca ne nagode s državom, zakon nalaže da se ide u spor. Te su nagodbe retke, kaže iskusna advokatica Višnja Drenški Lasan. Ali tužbe zbog loših zatvorskih uslova - nisu.

- Prigovor promašene pasivne legitimacije na strani države nikako ne bi stajao. Jer država je zaista odgovorna za osobe koje se nalaze kako na izdržavanju kazne zatvora, tako u situaciji kad se nalaze u istražnom zatvoru. Jer postoji čitav niz propisa koji reguliše postupanje ustanova - kaže advokatica Višnja Drenški Lasan.

PSIHIJATAR ZGROŽEN NALAZOM OBDUKCIJE KRISTIANOVOG TELA

Patolog koji je obavljao obdukciju tvrdi da je Kristian Vukasović preminuo od psihičke smrti, odnosno da se radi o smrti nastaloj zbog straha, neispavanosti, stalnog psihičkog rastrojstva te ekstremnih okolnosti kojima je bio izložen.

Advokat napominje i da je Kristian trebalo da bude smešten u ustanovi, a ne u istražnom zatvoru.

Kristian se još kao dete od 12 godina lečio na psihijatriji zbog piromanije.

Sudski veštak je procenio da je prilikom paljenja požara bio bitno smanjeno uračunljiv. Odveden je u zatvor na Bilicama, gde je bio do juna, kada je sklopio sporazum s Opštinskim državnim tužilaštvom, priznao krivicu i na Opštinskom sudu u Splitu osuđen na kaznu od osam meseci zatvora.

Prilikom veštačenja stepena invaliditeta veće HZZO-a je utvrdilo da Kristian ima telesna i mentalna oštećenja i teži invaliditet trećeg stepena. Dijagnostifikovani su mu hiperaktivnost i poremećaj ponašanja i emocija, astma i metabolički sindrom.

Kroz šta je sve prolazio Kristian Vukasović, komentarisali su i hrvatski stručnjaci, koji tvrde da se Kristian, pre svega, trebalo lečiti.

- Ja sam iznenađen da niko u sistemu nije to prepoznao, to se moralo videti s Marsa. Ako je sve tačno, onda je to jedna grozna stvar da odgovorne osobe na to nisu reagovale i nisu postupile adekvatno - rekao je Ante Bagarić, psihijatar Klinike za psihijatriju Vrapče.

Spor koji bi trebalo da rasvetli Kristianov slučaj mogao bi da potraje godinama.

 

(Espreso.rs/rtl.hr/Vijesti.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media