KOLINDA RAZBESNELA DEO HRVATA: Za ceo svet je fašista, ali je za nju hrvatski mučenik
Kolinda otkrila spomenik fra Bernardinu i otvorila galeriju nazvanu po njemu, Foto: Ured predsednice HR

PROLUP

KOLINDA RAZBESNELA DEO HRVATA: Za ceo svet je fašista, ali je za nju hrvatski mučenik

Negativne reakcije hrvatske javnosti su ga iznenadile "jer je Kolinda već toliko gafova napravila, da nije mislio da će im još jedan biti tako zanimljiv".

Objavljeno:

Nedavno otkriveni spomenik fra Bernardinu Sokolu na Korčuli ponovo je u Hrvatskoj otvorio pitanje percepcije istorije Kolinde Grabar Kitarović, aktuelne predsednice u punom predizbornom zaletu na novi mandat.

Na ostrvcu Badiji ona je otkrila spomenik fra Bernardinu i svečano otvorila galeriju nazvanu po njemu. Krstila ga je pritom "hrvatskim mučenikom" i - razbesnela deo korčulanske javnosti.

Korčula ga pamti kao kvislinga i kolaboracionistu, čoveka koji je 1944. neposredno pre oslobođenja ostrva od Nemaca, odao nacistima gde se nalazi sklonište sedmorice partizana na susednom ostrvu Vrniku, i tako skrivio njihovu smrt. Ipak, ruka sudbine stigla je fra Bernardina: čim su Nemci napustili Korčulu, partizani su ga bez suđenja ubili i bacili u more. Za predsednicu Hrvatske to je bilo dovoljno da ga proglasi "hrvatskim mučenikom". Priličan broj Korčulana pak smatra da su hrvatski mučenici bili oni koje je fra Bernardin izdao Nemcima.

Skandal je prvi otkrio "Jutarnji list". Dan po otkrivanju spomenika, istoričar dr Dragan Markovina, rodom sa Korčule, objavio je detalje davnih događaja. Tako se doznalo da je o fratrovoj izdaji partizane obavestio jedan Nemac, izvesni Vilim, koji se još pre Drugog svetskog rata doselio na Korčulu i radio tu kao berberin, a u ratu bio prevodilac u nemačkoj komandi.

Vilim je, prema pisanju Markovine, odmah obavestio časnu sestru Manes Karninčić, tadašnju upraviteljku "Zavoda anđela čuvara" u Korčuli, inače saradnicu partizanskog pokreta, koja je to prenela saborcima. Ipak, Nemci su bili brži, pa su ubili partizansku sedmorku pre nego što su ih drugovi spasli. Kad su partizani došli da osvete poginule, kazuju pojedini izvori, upravo su im fratri sa Badije, redom antifašisti, izručili fra Bernardina.

- Došao sam kući, upalio TV i vidio kako Kolinda govori da su hrvatski mučenici, pa i fra Bernardin, zaslužni što danas imamo hrvatsku državu i što ona može da bude njena predsednica. On je, zasigurno, izdao tu sedmoricu partizana, i to neposredno uoči oslobođenja. Druga stvar, kompletno korčulansko sveštvenstvo bilo je uz partizanski pokret, svi su bili antifašisti osim njega, i sada baš njega predsednica uzdiže kao mučenika. Zato sam morao da reagujem - ispričao je Markovina.

On je dodao i da su ga iznenadile negativne reakcije hrvatske javnosti "jer je Kolinda već toliko gafova napravila, da nije mislio da će im još jedan biti tako zanimljiv".

ŽIVOTNO DELO

"ŠLAG" na priču predstavlja činjenica da je ove godine Dubrovačko-neretvanska županija fra Bernardinu Sokolu posthumno dodelila nagradu za životno delo. Doduše, ne zato što je izdao partizane Nemcima, nego zbog njegovih zasluga u muzikologiji.

- Mi smo njemu dali nagradu za muziku, a ne za političko delovanje - naglasio je poslanik SDP dr Davor Penić. Nama u materijalima i obrazloženju za nagradu nije predočen taj politički deo njegova života. Tek posle, iz razgovora sa nekim ljudima, saznao sam šta je taj fratar uradio.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.