SIN (19) MU JE UMRO NAKON OPERACIJE KRAJNIKA! Skandal u bolnici! Rutinski zahvat se pretvorio u SMRTNU PRESUDU
Mladić umro nakon operacije (ilustracija), Foto: Profimedia

užas u šibeniku

SIN (19) MU JE UMRO NAKON OPERACIJE KRAJNIKA! Skandal u bolnici! Rutinski zahvat se pretvorio u SMRTNU PRESUDU

Nesrećni mladić imao je zakazan termin za operaciju, a nekoliko sati nakon zahvata je preminuo

Objavljeno:

Mladić (19) s ostrva Zlarina preminuo je prošle nedelje u šibenskoj bolnici nakon rutinske operacije krajnika.

Nesrećni mladić imao je zakazan termin za operaciju, a nekoliko sati nakon zahvata je preminuo.

Slučaj je za hrvatski portal "24sata" potvrdila Sanja Jakelić, upravnica bolnice, te dodala da je u toku proces unutrašnje kontrole:

- Došlo je do tragičnog događaja i odmah smo pokrenuli proces unutrašnje kontrole, odnosno unutrašnjeg nadzora. Što se tiče uzroka smrti, on još nije poznat jer je nalaz obdukcije samo delimično gotov - rekla je Jakelić.

"24 sata" neslužbeno saznaju da je mladić od detinjstva imao određenih zdravstvenih problema, između ostalih i s bakterijom streptokok, te kako su se lekari nadali da će uklanjanjem krajnika ti problemi napokon nestati, s obzirom na to da se streptokok vrlo često “taloži” baš u njima.

Nakon operacije koja je prošle nedelje izvedena mladić je u prvi mah bio dobro, probudio se iz opšte anestezije, ustao je...

Nakon toga dobio je infuziju i zaspao. Nakon manje od sat vremena pozlilo mu je, a lekari su učinili sve što su mogli da ga spasu, uključujući reanimaciju. Nažalost, nije mu bilo spasa, a šta se tačno dogodilo, pokazaće nalazi obdukcije, koji bi trebali biti dovršeni do kraja nedelje.

Mladić umro nakon operacije (ilustracija)
Mladić umro nakon operacije (ilustracija)foto: EPA/Mohammed Badra

Otac nesrećnog mladićča za "24 sata" je rekao:

- Ne želim ništa prejudicirati niti ikoga unapred okrivljavati, ali želimo znati istinu. Čekamo nalaze obdukcije kako bismo znali šta se stvarno dogodilo. Ne mogu vam ništa više reći, molim vas za razumevanje...

Iskusni anesteziolog kaže da je reakcija na anesteziju zapravo najređi uzrok smrtnosti kad su u pitanju operativni zahvati.

- Smrt zbog reakcije na anesteziju izuzetno je retka i može se dogoditi nekoliko sati nakon zahvata, ali tome u pravilu uvek prethode simptomi koji su vidljivi već tokom operacije, poput visoke temperature ili grčeva. Ako tokom zahvata nije bilo nikakvih pokazatelja da anestezija stvara probleme, onda je vrlo mala verovatnoća da je upravo ona uzrok smrti - kaže anesteziolog.

Druga mogućnost su, dodaje, komplikacije hirurškog lečenja, ali jednako tako i komplikacije postoperacijskog toka, koje nemaju veze sa zahvatom. Dakle, komplikacije prouzrokovane nekim bolestima za koje lekari nisu znali pre operacije. Obdukcija je, ističe anesteziolog, jedini objektivan način da se ustanovi uzrok smrti mladića.

Šta je moglo poći po zlu?

• Da je mladić imao reakciju na anesteziju, to bi se videlo odmah tokom operacije. Simptomi su visoka temperatura i grčevi, kaže iskusni anesteziolog

• Neke od mogućnosti su i komplikacije hirirškog lečenja. Ali i one koje nemaju veze s operacijom, ako je bolovao od nečeg, a da lekari to nisu znali.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.