JAPANSKI KOMARAC STIGAO NA BALKAN: Samo nam je još on trebao!
Na Balkan došao japanski komarac (ilustracija), Foto: AP

doselio se

JAPANSKI KOMARAC STIGAO NA BALKAN: Samo nam je još on trebao!

Osim crvenila i svrbeža kože, ne treba očekivati ozbiljnije zdravstvene probleme

Objavljeno:

Nema razloga za strah , japanski i korejski komarci zabeleženi na području Istre još nisu značajnije proširene vrste, iako se japanski komarac beleži na širem području i moglo bi se reći da je reč o vrsti koja se već odomaćila.

No kako obitava na višim nadmorskim visinama, zasad ne treba očekivati veću najezdu u naseljenijim područjima, kaže dr. sc. Nediljko Landeka, upravnik hrvatskog Odeljenja za deratizaciju, dezinsekciju i dezinfekciju Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije.

Korejski komarac zadnje je, pak, zabeležen na području Slovenije, pa se sprovode istraživanja o tome jesu li se proširili i na naše područje, dodaje. U oba slučaja reč o invazivnim, odnosno uvezenim vrstama, koje menjaju biološku ravnotežu, slično kao i većina uvezenih vrsta. Čim se neka od njih pojavi u prirodi, ulazi u nacionalni program praćenja, pa se tako nedavno i na području Istre provodio njihov izlov i za desetak dana dobićemo svežije podatke o tome koliko su uspešni u razmnožavanju.

- Za nas je, zapravo, najveći problem azijski tigrasti komarac, budući da je potencijalni prenosnik žute groznice, denga virusa i virusa Chikungunya groznice i pokrio je celu Hrvatsku te već pomalo istisnuo domaćeg komarca.. No imamo nacionalni plan praćenja te vrste, u kojem učestvuju sve županije i ukoliko bi se ukazala potencijalna opasnost, moglo bi se brzo reagovati - kaže dr. Landeka.

- Za tog tigrastog komarca svi već znamo da neprijatno grize. Slične su napasti i japanski i korejski komarac, kaže dr. Landeka, pa oni osetljiviji mogu imati i snažniju reakciju.

Međutim osim crvenila i svrbeža kože, ne treba očekivati ozbiljnije zdravstvene probleme.

Kao i kod domaćih komaraca, treba imati na umu da za razmnožavanje koriste topla i vlažna mesta, pa da bismo se zaštitili treba izbegavati preterano zalivanje vrta ili cveća tako da se voda duže vreme zadržava na zemlji, kao i ostavljanje vode u teglama za cveće, ili postavljanje jezerca ili fontane s vodom koja ne teče.

Njihova su staništa često i na grobljima, u vazama s cvećem u vodi, pa takva mesta izbegavajte predveče. Oprez se preporučuje i onima koji su navikli skupljati kišnicu u dvorištu.

- Jedna ostavljena bačva s vodom dovoljna je da celo naselje bude prepuno komaraca - upozorava dr. Landeka.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.