KOLINDA ZBOG SRBA DOBILA ŠAMARČINU SA ZAPADA: Ovo boli ŽESTOKO!
Kolinda Grabar Kitarović, predsednica Hrvatske, Foto: EPA/Menahem Kahana

HRVATSKA PREDSEDNICA

KOLINDA ZBOG SRBA DOBILA ŠAMARČINU SA ZAPADA: Ovo boli ŽESTOKO!

U velikom članku o situaciji u Hrvatskoj, listi piše da se u "ovoj članici EU sve više događaju napadi na Srbe"

Objavljeno: 07:44h

Švajcarski list Tages-ancajger ocenjuje da državni vrh Hrvatske "umanjuje premlaćivanje i progon srpske manjine", a predsednica Kolinda Grabar Kitarović, "umiljavajući se nacionalistima pred izbore, dovodi do raskola u hrvatskom narodu", prenosi hrvatski portal Index.hr.

U velikom članku o situaciji u Hrvatskoj, listi piše da se u "ovoj članici EU sve više događaju napadi na Srbe", a citira i bivšeg premijera i sadašnjeg predsedničkog kandidata Zorana Milanovića koji je u kontekstu nedavnih napada na Srbe spomenuo reč "terorizam" i upozorio na "kulturu nasilja" u hrvatskom društvu.

Tages-ancajger navodi nekoliko slučajeva napada na građane Hrvatske srpske nacionalnosti, poput demoliranja kafića i premlaćivanja gostiju koji su gledali fudbalsku utakmicu, kamenovanja kuća povratnika i napada na vlasnika kafića koji je odbio da pusti pesme Marka Perkovića Tompsona, za koga kaže da "važi za barda mržnje" i koji "u svojim pesmama širi desničarske stavove".

List podseća na to da je Tompson imao problema sa švajcarskim vlastima kada je pokušao da nastupi u toj zemlji i da mu je 2009. čak zabrannjen ulazak u zemlju.

Naročito problematičnim list smatra ćutnju predsednice Kolinde Grabar Kitarović, koja je, kako se podseća, upitana o napadima na Srbe, "za državnu televiziju HRT izjavila da njen posao nije da komentariše dnevnu politiku i da ne želi da povećava podele u društvu".

"Kolinda želi da ponovo bude izabrana na funkciju predsednice i "zato se umiljava nacionalistima, što zapravo i dovodi do raskola u hrvatskom narodu", ističe Tages-ancajger.

List ukazuje na to da je Grabar Kitarovićeva tokom obeležavanja godišnjice "Oluje" izjavila da je te 1995. i sama htela da uzme pušku u ruke i krene u rat.

Navodi se da se u Hrvatskoj javnosti često može čuti ustaški pozdrav "Za dom spremni" i da se prikazuju filmovi koji umanjuju broj žrtava i zločinački karakter ustaškog logora Jasenovac, kao i cele NDH u Drugom svetskom ratu.

"Kada je pak predstavnik srpske manjine Milorad Pupovac stanje u Hrvatskoj uporedio s onim u NDH, premijer Andrej Plenković je to ocenio kao neprimereno i osudio, dok je predsednica Grabar Kitarović još oštrije napala Pupovca", prenosi Tages-ancajger.

List ističe da "rašireni nacionalizam izaziva strah kod mnogih Srba" i navodi još primera napada na Srbe, poput potere za vaterpolistima iz Srbije na splitskoj Rivi.

"Sramotnu ulogu u svemu igra i Katolička crkva. Ona propagira revanšizam, njeni sveštenici održavaju mise u čast ustaških zločinaca, a profašističke knjige se često predstavljaju u crkvenim prostorima", piše švajcarski list.

Tages-ancajger konstatuje da je "s obzirom na talas nasilja šokantno ćutanje visokopozicioniranih političara Evropske unije" i navodi kao smešnu izjavu buduće predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen koja je Hrvatsku opisala kao "uzor drugim zemljama".

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.