OVO JE SIN ANTE GOTOVINE: Odrastao je BEZ OCA, a jedna stvar ga POSEBNO izdvaja od NJEGOVIH VRŠNJAKA
Otišao je u Brisel s još troje kolega, Foto: Printscreen

razotkrivanje

OVO JE SIN ANTE GOTOVINE: Odrastao je BEZ OCA, a jedna stvar ga POSEBNO izdvaja od NJEGOVIH VRŠNJAKA

Njegov sin Ante je, kako prenose hrvatski mediji, mlad, marljiv i uzoran čovek

Objavljeno: 05.09.2019. 14:36h

Ante Gotovina mlađi najosetljivije godine odrastanja proveo je bez oca. Ante Gotovina, sin generala Ante Gotovine jedva da je krenuo u školu kad je njegov otac odlučio da živi u izgnanstvu, skrivajući se od haških istražitelja.

Međunarodni sud za ratne zločine na području bivše Jugoslavije u Hagu podigao je 2001. optužnicu protiv generala Gotovinu, optužujući ga za planiranje etničkoga čišćenja i ratne zločine. Gotovina je odbio da primi optužnicu, pa je od podizanja optužnice do hapšena bio u begu na nepoznatom prebivalištu.

foto: Printscreen

Nakon višegodišnjeg skrivanja, uhapšen je u Španiji, na Kanarskim otocima, 7. decembra 2005. godine. Hapšenje Ante Gotovine postalo je glavna vest u svetskim medijima, a saopštila ju je tadašnja glavna haška tužiteljka Karla del Ponte.

"Imam vrlo dobre vesti. Ante Gotovina je tokom prošle noći uhapšen u Španiji", rekla je del Ponte i dodala kako su ga konačno uspeli pronaći.

Suđenje Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku počelo je 2008. godine. Na svojim prvim pojavljivanjima pred Haškim sudom izjasnili su da se ne osećaju krivim.

foto: Printscreen

Haški sud je nepravosnažnom odlukom u prvostepenom procesu 2011. proglasio krivim Antu Gotovinu kao učesnika udruženog zločinačkog poduhvata, krivim za dela progona, deportacije, pljačke, razaranja, ubistva, nečovečna dela i okrutno postupanje, a sud ga je oslobodio odgovornosti za prisilno premeštanje. Određena mu je kazna od 24 godine zatvora . Dana 16. decembra 2012. general Gotovina je drugostepenom - pravosnažnom presudom - oslobođen optužbi i pušten na slobodu.

Nakon sletanja u Zagreb,  Gotovina je iznenadio oko stotinjak hiljada okupljenih na Trgu bana Jelačića, da se zemlja mora okrenuti budućnosti i da je rat gotov. I sam od tada živi povučenim životom. Ne bavi se politikom, nego je život posvetio porodici i uskom krugu prijatelja, te uzgoju tune.

foto: Printscreen

Njegov sin Ante je, kako prenose hrvatski mediji, mlad, marljiv i uzoran čovek. Završava Zagrebačku školu ekonomije i menadžmenta, a prošlo leto se saznalo da je, baš kao i ostale njegove kolege, poslao molbu i svoj CV u Evropski parlament da bi tamo stažirao u kancelariji hrvatske zastupnice Ivane Maletić.

Ante Gotovina sa kolegama u Briselu
Ante Gotovina sa kolegama u Briselufoto: Printscreen

Otišao je u Brisel s još troje kolega i, umesto da se kupa, sunča i odmara, leto proveo u Briselu gde je marljivo radio i sticao iskustva.

Ante je u moju kancelariju došao na isti način na koji dolaze i drugi mladi iz Hrvatske. Javljaju se najčešće mejlom u kojem pošalju svoju molbu i CV”, izjavila je Maletić uz napomenu da njena kancelarija uobičajeno radi s mladima, održava različite radionice i predavanja na hrvatskim fakultetima, a kako je rekla, stažisti nemaju previše vremena za odmor. Prate sednice, pripremaju materijale i odlaze na rasprave, pa radni dan potraje od jutra do mraka.

BONUS VIDEO:

Neverovatno: Đacima iz Gonja ambulanta zamenila učionicu

(Espreso.rs/Express)

 

 


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media