SRBIN IVAN JE PRVI OŽENIO MUŠKARCA U HRVATSKOJ: Pre pet godina rekli su ISTORIJSKO DA pred matičarkama
Ivan Zidarević, Foto: Printscreen / 24 sata.hr

lgbt prava

SRBIN IVAN JE PRVI OŽENIO MUŠKARCA U HRVATSKOJ: Pre pet godina rekli su ISTORIJSKO DA pred matičarkama

U Gradskoj većnici rekli su “da” pred dve matičarke, kumovima, nekoliko prijatelja i tadašnjim ministrom Arsenom Baukom

Objavljeno:

Na današnji dan pre pet godina Ivan Zidarević je sa svojim partnerom prvi u Hrvatskoj sklopio je životno partnerstvo.

-Tih dana sam imao veliku tremu, to je ipak bila istorijska stvar. Da u Hrvatskoj nismo mogli stati pred matičara, sigurno bismo se odselili u zemlju gde je to moguće - prisetio se Ivan Zidarević.

- Biti prvi dobar je osećaj, posebno jer je on Hrvat, a ja Srbin. Čini mi se ništa logičnije, zbog svih sila koje nas spajaju i koje su puno više od onih koje nas potencijalno razdvajaju - istaknuo je Zidarević.

Sklapanje životnog partnerstva, uprkos velikom interesu, uspeli su da zadrže daleko od očiju javnosti, a u tome su im uveliko pomogle radnice u matičnoj kancelariji.

U Gradskoj većnici rekli su “da” pred dve matičarke, kumovima, nekoliko prijatelja i tadašnjim ministrom Arsenom Baukom, koji im je doneo simboličan dar, kravate.

Iako su se od tada do danas stvari u društvu promenile nabolje, Zidarević kaže da ne bi ništa menjali.

- Mislim da bismo uradili isto kao i tad, jer je sklapanje braka ili životnog partnerstva osobna stvar onih koji se vole i deli se s bližnjima - rekao je.

Na pitanje je li u Hrvatskoj teže biti gej ili Srbin odgovara:

- U ovih pet godina života u Hrvatskoj imam samo pozitivna iskustva, uprkos svim mojim identitetima. Zbog aktivizma dobijem ponekad koji šovinistički komentar, ali je to sve na nivou virtualnog sveta, nikad uživo. Naravno, ozbiljnije pretnje prijavljujem odmah policiji. Hrvatsko društvo, iako zadnjih meseci čitamo o više šovinističkih ‘ispada’, iz mojeg je iskustva podnošljivije prema svojim gej sugrađanima.

Otkriva i da ovih dana očekuje poziv iz MUP-a kako bi rešio pitanje stalnog boravka, a nakon toga i državljanstva, jer Hrvatsku smatra domovinom.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.